Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin Aile Planlaması Hakkında Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi

sağlıklarını daha iyi bir şekilde korumaları hususundaonlara yardımcı olmaktadır. Aile Planlaması, ailelerinistedikleri zaman, bakabilecekleri sayıda çocuk sahibiolmalarıdır.Bu araştırmayla, Ege Üniversitesi Ödemiş SağlıkYüksekokulu Hemşirelik Bölümü'nde okumakta olan tümöğrencilerin aile planlaması ile ilgili bilgilerinindeğerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, aile planlamasıile ilgili herhangibir eğitim almamış olan 1. ve 2. sınıföğrencilerinin oluşturduğu A Grubu ile bu konuda eğitimalmış olan 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin oluşturduğu Bgrubu öğrencilerinin bilgileri arasında olabilecekfarklılıkların da saptanması amaçlanmıştır.Araştırmamız,.tanımlayıcı bir çalışma olarak planlanmışve İzmir ilinin Ödemiş ilçesindeki Ege Üniversitesi ÖdemişSağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü'nde, 2003 yılınınOcak ayı içinde gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanınevreni, Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Yüksekokulu'ndaokuyan öğrencilerin tümüdür. Evreni oluşturan toplamöğrenci sayısı 128 kız öğrencidir. Araştırmamızın evreniulaşılabilir büyüklükte olduğu için herhangibir örneklemeyöntemi uygulanmadan evreninin tümü çalışmakapsamına alınmıştır. Araştırmamızın verileri, bizzataraştırıcı tarafından uygulanan anket formlarının gözlemaltında yanıtlanması yöntemiyle toplanmıştır. Elde edilentüm veriler sayısal ve yüzde değerler halinedönüştürülmüş olup, bu değerleri içeren tablolaroluşturulmuştur. Verilerin değerlendirilmesi aşamasındaistatistiksel olarak "Bağımsız gruplarda iki yüzdearasındaki farkın önemlilik testi" uygulanmıştır.Araştırmaya katılan öğrencilerin yaşlarının aritmetikortalaması 21 ± 1.32 olarak hesaplanmıştır. Eğitimalmış olan B grubu öğrencilerinin aile planlamasıhakkındaki bilgi düzeyleri A grubundaki öğrencilerin bilgidüzeylerinden daha iyi bulunmuştur. Bu iki grup arasındakifark da istatistiksel olarak anlamlıdır.

The Evaluation of Information Level of School of Health Students on Family Planning

Applications of family planning methods help women to keep their health conditions in a better way. By the help of family planning, the couples may have children whenever they want and they can limit the number of their children according to their willingness. This study has been designed to evaluate family planning knowledge levels of the nursing students of Ege University Ödemis School of Health. The students who were in 1 and 2 classes have formed Group A and these students did not have any educatipn about family planning. The students who were in 3 rd and 4 th classes have formed group B and these students had education about family planning. This research has been designed as a descriptive study, and data of the research have been collected from 128 nursing students (all of the students) in January of 2003. Data of the research have been collected by the help of questionary papers which had been answvered under the supervision of the researcher. Data that were collected have been mentioned by means of numbers, percentages and tables. And "T test" has been used for the statistical analyses of the data at this study.Arithmetic mean of the ages of nursing students at this research has been found as 21 +1.32. The family planning knowledge level of the students at group B have been found much better than the group A. Besides, this difference has also been statistically significant.

___

  • I - Ana Sağlığı ve Aile Planlaması El Kitabı. 5. Baskı, Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı.AÇŞAP Genel Müdürlüğü Yayını, 1992: 135-152.
  • Elçioğlu ÖŞ, Ünlüoğlu İ, Özalp S. Aile planlaması danışmanlık hizmetleri ve kalite. Sağlık ve Toplum, 2000; 10 (3): 3-7.
  • Bayık A: Aile Planlaması Eğitim Kitapçığı. İzmir: E.Ü. Hemşirelik Y.O. ve Karşıyaka Belediyesi Ortak Yayını (Halk Sağlığı Eğitim Programı Yayını, No: 1), 1991:1-2.
  • Saraç I, Yalçın ÖT, Özalp S, Hassa H. Bir üniversite hastanesinde rahim içi araç uygulamaları. Sağlık ve Toplum 1999; 9 (2): 29-31.
  • Ceylan S, Tekbaş F. Aile planlamasına bütüncül bir yaklaşım; erkeklerin katılımı. Sağlık ve Toplum 2000; 10 (3): 16-21.
  • Özkan S, Maral I, Bumin MA. Kadın sağlık personelinin kullandığı aile planlaması yöntemleri. Sağlık ve Toplum 1998; 8 (1): 14-17.
  • Özbaşaran F. Üreme sağlığı, üreme hakları, üreme sağlığı sorunları ve 4. Dünya kadın konferansı doğrultusunda öneriler. Hemşirelik Forumu ; 2 (6): 300-4. Kadın Sağlığı ve Aile Planlaması Ulusal Faaliyet Planı. Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü Yayını, 1998: 4-5.
  • Bayık A: Ebe ve Hemşireler İçin Aile Planlaması ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Konusunda Bilgiler, izmir: E.Ü. Hemşirelik Yüksekokulu Yayını, 1994:1-2.
  • Baykan Z, Maral I, Bumin MA. Ankara ili Gölbaşı bölgesindeki 15 - yaş evli kadınların çocuk isteme durumlarına göre aile planlaması yöntemi kullanımı ve kullanılan aile planlaması yöntemleri. Sağlık ve Toplum 2001; 11 (2): 24-29.
  • I1 - Yıldırım A. Zeynep Kamil Hastanesi aile planlaması kliniğine yasal tahliye olmak için başvuran kadınların aile planlaması hakkında bilgilendirilmesi ve kürtaj sonrası tercih ettikleri yöntemlerin değerlendirilmesi. Dirim 1998; 73 (5-6): 153-155.
  • Aile Planlaması Ders Kitabı. Ankara: Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü ile Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü ortak yayını, 1984.
  • Özev E, Erez S, Aka N. Aile planlaması kavramının gelişmesi. Haydarpaşa Numune Hastanesi Tıp Dergisi 1989; 29 (3): 211-23.
  • Demirbilek H. Aile planlamasında sosyal hizmet. Göztepe Tıp Dergisi ; 10 (3): 144-46. Bayram N (ed.), Hassa H, Özalp S, Yıldırım A, Şener T. Ana Sağlığı ve Aile Planlaması. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 725, Hatcher RA et all. Contraceptive Technology: International Edition. U.S.A.: 1994.
  • Taşkın L. Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Ankara: Sistem Yayınları, IV. Baskı, 2000.
  • Hatcher RA, Rinehart W, Blackburn R, Geller JS. The Essentials of Contraceptive Technology (A Handbook for Clinical Staff). Baltimore - U.S.A.: A Publication of Johns Hopkins School of Public Health, Population Information Program, 1997.
  • Akın A. Hekimler İçin Aile Planlaması El Kitabı. Ankara: S.B. Yayınları, Saunders BD, Trapp RG. Basic and Clinical Biostatistics. Connecticut U.S.A.: Appleton & Lange Publication, International II. Edition, 1990.
  • Sümbüloğlu K, Sümbüloğlu V. Biyoistatistik. Ankara: Hatipoğlu Yayınları No: 53, 3. Bası, 1990.
  • Halıcı H. "Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu 1 ve 3. sınıf Öğrencilerinin Aile Planlaması Teknik ve Yöntemleri Konusunda Bilgi Düzeylerinin incelenmesi" konulu yayınlanmamış Lisans Bitirme tezi; Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu, İzmir, Toker SO, Küçükyılmaz Ü. Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin HIV/AIDS bilgi düzeylerinin eğitim öncesi ve sonrasında değerlendirilmesi. Ege Tıp Dergisi, 2001; 40 (2): 91-97.
  • Kaya D, Köşgeroğlu N, Fıçıcı E. Hemşirelerin AiDS'e ilişkin bilgi düzeylerinin araştırılması. AİDS (Turkish Journal of AİDS), 2000; 8(13 ): 48-53.
  • Toker SO, Çakır A, Turgut A, Sural S, Oral S. Aile planlaması kavramına genel bir bakış. Dirim Dergisi, 2002; 77 (5): 23-30.