Yaşlılıkta Yaşamın Anlamının Refah Göstergeleri İle Yordanması

Yaşlılık, daha önceki yaşam dönemlerinde kazanılmışolan deneyim, algı ve düşüncelerin bütünleştirilmesiniiçerir. Bu bütünleştirme, bireylerin yaşadıklarınıolumlu ve olumsuz yanları ile kabul etmeleridir.Yaşlı bireyler bu süreç ile birlikte, farklı kayıp ve güçlüklerile de baş etme çabası gösterirler. Bu dönemdeyaşanan eşin kaybı, gelirin azalması, sağlığın bozulması,sosyal güvencenin yetersizliği gibi olumsuzluklaryaşlıların refah düzeylerini azaltan birer mücadelealanı olmakta ve yaşamlarını anlamlandırmalarınıetkilemektedir. Bu araştırma yaşlılıkta yaşamın anlamınıobjektif ve subjektif refah göstergeleri ile açıklayabilmekamacı ile planlanmış ve yürütülmüştür.Niteliksel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada65 yaşın üzerinde 10 kadın ve 9 erkek katılımcıile bilgi alma hedefi doğrultusunda amaçlı sohbetlergerçekleştirilmiştir. Katılımcılar ile yaşamın anlamıüzerine gerçekleştirilen derinlemesine görüşmelerdeelde edilen bilgiler objektif (ekonomik iyilik, konutdurumu, sağlıklı olma ve sağlıklı yaşam biçimi) vesubjektif (yaşam tatmini, mutluluk, bireylerarası ilişkilerve aile içi etkileşim) refah göstergeleri açısındanyorumlanmıştır. Araştırma kapsamına alınan yaşlıbireylerin (a).emekli maaşlarının düşük olması nedeniile ekonomik durumlarından memnun olmadıkları,yine de idare edebildikleri; (b) konutları kendilerine aitolan yaşlıların ekonomik açıdan daha rahat olabildikleri,(c) erkeklerin kendilerini daha sağlıklı ve enerjikhissettikleri; (d) eşi vefat etmemiş ve çocuklarındansosyal destek alan yaşlıların daha mutlu oldukları veyaşamdan daha fazla tatmin duydukları belirlenmiştir.Yaşlılıkta yaşamın anlamının objektif ve subjektifrefah göstergeleri ile yorumlamak amacı ile yürütülenbu araştırma; yaşlıların yaşam koşullarının iyileştirilmesiamacı ile planlanacak diğer araştırmalara veuygulama alanına katkı sağlayacak bir referans niteliğitaşımaktadır.

Predicting The Meaning of Life in Older Age Through Well-Being Indicators

Aging involves the integration of the experiences,perceptions and thoughts acquired in the previousstages of life. This integration is an acceptance of anindividual’s experiences, with all their negative andpositive aspects. During this process, older individualsmake an effort to cope with various losses anddifficulties. Negativities in this process such as thedeath of a spouse, a decrease in income, deteriorationof health, or insufficiency of social security may easilyturn into welfare-decreasing areas of struggle forolder people and affect the meaning of their life. Thisstudy has been designed and implemented with theaim of explaining the meaning of life in older age withobjective and subjective indicators of well-being. Thisqualitative study used interviews to collect data from10 female and 9 male participants over the age of 65.Data obtained from in-depth interviews with participantsabout the meaning of life were interpreted with respectto objective (economic well-being, property, healthand healthy lifestyle) and subjective (life satisfaction,happiness, interpersonal relationships and familyinteraction) well-being indicators. It was found that (a)the participating older individuals were unhappy withtheir economic situation due to their low salaries butthey could make ends meet; (b) those who ownedproperty were better off economically; (c) males felthealthier and more energetic; and (d) those whosespouses were alive and who were receiving socialsupport from their children were happier and moresatisfied by their lives. Conducted to interpret themeaning of life in older age through objective andsubjective well-being indicators, this study is a guidefor future studies and practices aiming to better the lifeconditions of older people.

___

  • Studen, G. What is the meaning of life? Philosophy Now. 2007;59.
  • Baran, A.G. Yaşlılığın ve yaşamın anlamı üzerine ni- teliksel bir araştırma. II. Ulusal Yaşlılık Kongresi. Bildiriler Kitabı. 9-12 Nisan 2003, Denizli.
  • Potter, S.M. The meaning of life. http://www. http:// www.ibiblio.org/jstrout/ 27. 9. 2007.
  • Gox, H.G. Later life:The realities of aging. Prentice Hall, New Jersey. 1993.
  • Goldsmith, E.B. Resource management for individu- als and families. Wadsworth, Thomson Learning Inc., USA. 2000.
  • Rice, A.S. Tucker SM. 1986. Family life management. Mcmillan Pub. Comp., New York. 1986.
  • FAO. Rural households and resource allocation for development: an ecosystem perspective. In: En- berg LE (eds). Food and Agriculture Organizati- on of the United Nations. Rome 1990.
  • McGregor, S.L. Goldsmith, E.B. Expanding our un- derstanding of quality of life, standard of living and well-being. Journal of Family and Consumer Sciences. 1998; 90(2).
  • Gönen, E. Özmete, E.Yaşlılar için evin anlamı. III. Ulusal Yaşlılık Kongresi Bildiriler Kitabı. 16-19 Kasım 2005, İzmir.
  • Gurney, C. Means, R. The meaning of home in later life. In: Arber S, Avandrov M (eds), Ageing, Inde- pendence and the Lifge Course. Jessica Kings- ley Pub. London 1993.
  • Telatar, T.G. Özcebe, H. Yaşlı nüfus ve yaşam kali- tesinin yükseltilmesi. Türk Geriatri Dergisi. 2004; 7(3): 162-165.
  • Gönen, E. Özmete, E. Yaşam kalitesi, yaşam stan- dardı ve refah kavramlarına yaklaşımlar. Verimli- lik Dergisi. 1999; 4.
  • Wan, T. Odell, G. Lewis, D.T. Promoting the well- be- ing of the elderly: A community diagnosis. The Haworth Press, New York 1982.
  • lojisi. Anahtar Kitaplar Yayınevi 2003.