Or-An Şehri, Oran Sitesi

Doğal gelişim seyrinde oluşan bir semt/mahalle, geleneksel olarak kapsadığı konut dokusu ve sosyal yapıları ile tanımlanır. Oysa Oran Sitesi, “olağan oluşum süreci” dışında yapılaşmış ve ortaya çıkmış olan bir semttir. Oran Sitesi girişimcileri, -ortaya çıktığı dönem göz önünde bulundurulduğunda- oldukça yenilikçi sayılabilecek düşüncelerle yola çıkarlar. Fakat, gelişme sürecinde ortaya çıkan koşullar nedeniyle, zaman içerisinde ortaya çıkan sonuç, projeyi ilk düşüncelerden oldukça farklı bir noktaya taşımıştır. Bu yazının konusu, ortaya çıkış öyküsünün etrafında dolaşarak, Oran semtinin gelişimini anlamaya; buna ilaveten, başlangıçtaki niyetlere tezat olan sonuca nasıl gelindiğini açıklamaya çalışmaktır.
Anahtar Kelimeler:

Or-An, Oran Sitesi

___

  • Balamir, A. (2007) ”TBMM Milletvekili Sitesi”. Bülten (Mimarlar Odası Ankara Şubesi). Sayı: 47. ss. 18-19.
  • Büyükyıldız, F. (2009). Başka Kent Ankara. Ankara: Phoenix Yayınları.
  • Dündar, C. (2013). “Oran’da Bir Öğrenci”. 5 Şubat 2013 tarihinde http://www.candundar.com.tr/_v3/index.php#!#Did=4733 adresinden erişildi.
  • Güzer, C. A. (2007). ”TBMM Lojmanları ve Gecikmiş Bir Özür Yazısı”. Bülten (Mimarlar Odası Ankara Şubesi). Sayı: 47. ss. 16-17.
  • Kurttaş, E. (2007). ”Ankara Milletvekilleri Sitesi”. Bülten (Mimarlar Odası Ankara Şubesi). Sayı: 51. ss. 20-21.
  • Ultav, Z. T., Sahil, S. (2004). “Toplumsal Yapı Mekansal Yapı Etkileşimi Bağlamında OR-AN Örneğinin İncelenmesi”. GÜ MMF Dergisi. Cilt 19, No. 3. ss. 247-259.