Kurumsal Yönetim İlkelerinin Türkiye Muhasebe Standartlari (TMS) ve Türkiye Finansal Raporlama Standartlari (TFRS) İçindeki Yeri

Son yıllarda artan rekabet ortamı ve yaşanan uluslararası finansal krizler kurumsal yönetim ilkelerinin işletmeler için önemini arttırmıştır. Gerek uluslararası alanda gerek Türkiye’de kurumsal yönetim ilkelerin işletme yönetimlerinde önemli değişiklik yarattığı anlaşılmıştır. İlkeler bağlamında işletmeler piyasaya güven vermek için kendi iç bünyesinde de bazı değişikliklere gitmesi gerektiği amacıyla belli başlı arayışlara gitmişlerdir. Kurumsal yönetim ilkelerini benimsememiş işletmelerin piyasadaki yetersizliği ve başarılı olamamaları olasılığı mevcuttur. Kurumsal yönetim ilkeleri aynı doğrultuda olup amaçları birdir. İşletmeler ve ülkeler kültürel olarak farklılık gösterse de bu ilkelerin oluşumundaki amaç değişmez. Bu yüzden uluslararası alanda bazı standartlar oluşturulmuş ve oluşturulan bu standartlara uygun bazı ilkeler düzenlenmiştir. Ülkemizde de bu standartlara paralel olarak çalışmalar yapılmış ve ortaya çıkan ilkelerin uygulanması yönünde çalışmalar yapılmıştır. Kurumsal Yönetim İlkeleri; eşitlik, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve sorumluluk temel ilkelerinden oluşmaktadır. Bu çalışmada kurumsal yönetim ilkelerinin TMS ve TFRS içindeki yeri ve önemi araştırılmış olup ilgili standartlar tek tek incelenmiş kurumsal yönetim ilkeleri ile ilişkisi ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.

Corporate Governance Principles in Turkey Accounting Standards and Turkey Financial Reporting Standards

In recent years, increasing competition and international financial crises have increased the importance of corporate governance principles for enterprises Both international area and in Turkey is in even more increased emphasis on corporate governance has been found to have a significant impact on business management of these principles.The principles of corporate governance have been developed in order to make the enterprises become more reliable, strong institutions and to recover the lost trust. Inadequacies of firms that have not adopted the principles of corporate governance and their failure to succeed have emerged in the studies. Although the principles of corporate governance vary from country to country and from institution to institution, almost all of them are in the same direction. Therefore, some standards have been formed in the international arena and our country has established principles that comply with these standards, which are briefly; equality, transparency, accountability and responsibility. In this study, the place and importance of corporate governance principles in TMS and TFRS has been investigated and the related standards are tried to be revealed by interpreting the relationship between the individual and the corporate governance principles.

___

  • Akyüz, Y., Görmüş, A.Ş., Bektaş, Ç., (2008). ‘’Bilgi Toplumuna Geçiş sürecinde Bilginin Artan Ekonomik Değeri ve İşletmeler Üzerindeki Etkileri’’, s.1-10.
  • Atabey, N.A., Yılmaz, B., Ay, M., (2005). AB’ne Katılım Sürecinde Muhasebenin Sosyal Sorumluluk Kavramı Açısından Kurumsal Yönetim. IV Orta Anadolu İşletmecilik Kongresi, TOOB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Ankara, s. 110.
  • Aysan, M., (2007). Kurumsal Yönetim ve Risk, İstanbul: Elit ofset, s.82.
  • Aysan, M., (2007). ‘’Muhasebe ve Kurumsal Yönetim’’ , İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, s.20.
  • Clark,W,. Demirağ, İ., (2002). ‘’Enron the failure of corparete governance ‘’, JCC 8 Greenleaf Publishing.
  • Dinç, E., Abdioğlu, H., (2009). ‘’İşletmelerde kurumsal Yönetim Anlayışı ve Muhasebe Bilgi Sistemi İlişkisi: İMKB-100 Şirketleri Üzerine Ampirik Bir Araştırma’’, Balıkesir Üniversitesi Sosyal bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 12, s. 21, Haziran.
  • Ege, İ,. (2004). ‘’KOBİ’lerde Kurumsal Yönetimin Finansal Açıdan Öneminin Sözlü Tarih Yöntemiyle Analizi, KOBİ’lerin Halka Açılması ve SPK’’, Muğla.
  • Karğın, M., Aktaş, R., Demirel Arıcı, N., (2015). ‘’Kurumsal Yönetimin Finansal Raporlama Kalitesindeki Rolü: Borsa İstanbul Üzerine Karşılaştırmalı Bir Uygulama’’, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Cilt 22, s.2.
  • Koçel, T,. (2003). İşletme Yöneticiliği, İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş.
  • Menteş, A,. (2009). Kurumsal Yönetişim ve Türkiye Analizi, s.33,İstanbul: Derin Yayınları.
  • Mİllstein, M,. (1998). ‘’Corparete governance –Improving Competitiveness And Acces To Capital in Global Markets’’.
  • Şehirli, K,. (1999). Kurumsal Yönetim, Araştırma Raporu, Ankara: SPK Denetleme Dairesi.
  • TÜSİAD (Türkiye Sanayici ve İş Adamları Derneği), (2002). Kurumsal Yönetim En İyi Uygulama Kodu: Yönetim Kurulunun Yapısı ve İşleyişi, Yayın No:336, İstanbul, Aralık.
  • Tuzcu, M.A., (2003). Halka Açık Şirketlerde Kurumsal Yönetim Anlayışı: İMKB-100 Örneği, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Uyar, S., (2004). ‘’Kurumsal Şeffaflığın Sağlanmasında Kurumsal Yönetim Anlayışını Önemi’’.
  • Ülzen, H,. Mirze, K., (2004). İşletmelerde Stratejik Yönetim, İstanbul: Literatür Yayınları.
  • Yılmaz, R., Kaya, M., (2014). ‘’Kurumsal Yönetim İlkelerinin Muhasebe Etik Kuralları İle İlişkisi’’. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Bilimi Dergisi, Cilt 2, s.1.
  • Uluslararası Ekonomi Ve İşletme Kongresi (ICEB'15) Bildiriler Kitabı, (2015) bu kaynağa (http://icebconference.org/2018/wp-content/uploads/2018/01/ICEB-2015.pdf) internet adresinden ulaşılmıştır.
  • URL-1, 2019 www.kgk.gov.tr / Kamu Gözetimi Kurumu
  • URL-2, 2019 www.spk.gov.tr / Sermaye Piyasası Kurulu
  • URL-3, 2019www.pwc.com.tr / PwC Denetim Şirketi
İzmir İktisat Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-8173
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Uçuş Ekiplerinde Sosyal ve Kültürel İmkanlar, Yönetim Sistemi ve Arşiv ile Dış Paydaşların Ölçümlenmesi

Tüzün Tolga İNAN

İnsan Haklarına Duyarlı Bütçeleme Analizi: Türkiye Örneği

Gonca GÜNGÖR GÖKSU

Türkiye ve Avro Bölgesi Arasındaki İkili Ticaretin Analizi: Marshall-Lerner Koşulu Geçerli mi?

Mert TOPCU, Salih ÖZDEMİR

Deneyimsel Ürünler ve Araştırma Ürünleri ile İlgili Çevrimiçi Tüketici Yorumları ve Referans Fiyat Bilgisinin Tüketicilerin Satın Alma Davranışları Üzerindeki Etkisi

Kalender Özcan ATILGAN, Hakan TANİŞMAN

Makinelerin Performanslarının Tercih Seçim Endeksi Yöntemi ile Ölçülmesi ve Toplam Ekipman Etkinliği Değerleri ile Karşılaştırılması

Emre BİLGİN SARI

Bir Laboratuvarda Tam Kan Sayım Cihazı Alternatiflerinin SWARA, WPM, TODIM ve AHS Yöntemleri ile Değerlendirilmesi

Murat Kemal KELEŞ, Aşkın ÖZDAĞOĞLU, Fatma YÖRÜK EREN

Küçük ve Orta Ölçekli Şirketlerde Finansal Performans ve Kurumsal Yönetim İlişkisi: Borsa İstanbul Gelişen Şirketler Piyasası Üzerine Bir Uygulama

Mehmet SAĞLAM, Mehmet Baha KARAN

Kurumsal Yönetim İlkelerinin Türkiye Muhasebe Standartlari (TMS) ve Türkiye Finansal Raporlama Standartlari (TFRS) İçindeki Yeri

Zülkif YALÇIN, Meltem YOLUK

Türkiye Ekonomisinde Paranın Rolü

Hasan ŞAHİN, Ümit KOÇ

Marka Performansının Kafa Karışıklığı Belirsizlikten Kaçınma ve Marka Sadakati Üzerindeki Aracılık Etkisi

Çiğdem UNURLU