Yaşlılık ve Huzurevi

Yaşlılık döneminde yaşanan en önemli sosyalsorunlardan birisi yaşlıların bakımıdır. Her ne kadar65 yaş ve üzerindeki her yaşlı, hasta ve bakımamuhtaç olmasa da hastalanma riski ve fizikselyetersizlikleri nedeniyle yardıma ihtiyaç duymaolasılığı artmaktadır. Bu dönemde görülen fonksiyonelve fiziksel yetersizlikler nedeniyle yaşlı bireyler veaileleri toplumsal bakım alternatifleri arasından biriniseçme ile karşı karşıya kalmaktadır. Birlikteyaşamaktan çıkan problemler ve modern hayatındoğal sonucu olarak yaşlılık probleminin de çözümündeprofesyonel yardım gerektiği açıktır. Profesyonelkurumlaşma ve meslek örgütleri çerçevesinde yaşlıbakımı ve hizmeti yapılarak hem ailenin üzerindenyük alınacak hem de yaşlının yeni rolüne uygun biryaşam şansı yakalaması sağlanacaktır. Bu anlamıylahuzurevleri, kentsel hayatın bir gereği olarak ortayaçıkmıştır. Huzurevleri, devletin sosyal alana birmüdahalesidir. Huzurevleri, Türk toplumunda yaşlıvatandaşları barındırmayı ve yaşamlarının geri kalankısmını huzurlu geçirmelerini sağlamayı amaçedinmektedir.

Aging and Nursing Home

One of the most important problems, which are experienced during the old ages, is caring of older people. Older people, who are 65 years-old or older, may need the care because of the risk of being sick and physical inadequacy, even if they are not sick and don’t need any care. The older people and their families face to select one of the social care alternatives because of functional and physical inadequacies during this period. It is obvious that professional help is required for the solution of problems arising out of living together and the problems of old age as a natural result of modern life. Through caring for and offering service to the old within the framework of professional institutionalization and organizations, not only the burden of the family will be reduced but also the old will be given the chance of a new lifestyle in accordance with their new role. In this sense, nursing homes have emerged as a necessity of urban life. Nursing homes is an intervention of the state to social space. Nursing homes aim at sheltering old citizens and providing them with a peaceful environment for spending the rest of their lives in Turkish society.

___

  • Aksoydan, E. (2005).Yaşlılık ve Beslenme. T.C. Sağlık Bakanlığı, Başkent Üniversitesi, Burgaz Matba- ası, Ankara.
  • Atalay, Y. ve ark. (1992). Türk Aile Yapısı Araştırması. D.P.T. Yayınları, Ankara.
  • Azak, A., Karamanoğlu, A.Y., Sert, H., Çetinkaya, B., Çınar, İ.Ö. ve Kartal, A.(2001). Huzurevinde ya- şayan yaşlıların yaşam kalitelerinin değerlendiril- mesi. Hemşirelik Forumu, 55-59.
  • Baran, A.G. (2001). Türkiye’de Yaşlılık Politikalarının Sosyolojik Analizi. 1. Ulusal Yaşlılık Kongresi Ki- tabı, Ankara.
  • Batman, A. (2002). Yaşlı popülasyonun özellikleri ve su- nulan hizmetler. Geriatri, 5 : 123.
  • Bilgili, N. (2000). Yaşlı bireye bakım veren ailelerin ya- şadıkları sorunların belirlenmesi. H.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
  • Birol, L. (1993). Yaşlılık ve yaşlı hasta bakımı. İç Hasta- lıkları Hemşireliği, Geliştirilmiş IV. Baskı, Ankara, 18-24.
  • Copeland, J.R.M., Dewey, P.A. (1992). Yaşlılarda dep- resyon. Cev. İncila Kaplan. Türk Psikiyatri Der- gisi, 3: 3-7.
  • Çoban, A., Şirin, A. (2005). Ailede yaşlı bakımı. Hemşi- relik Forumu, 58-61.
  • Demet, M., Taşkın, E.O., Deniz, F., Karaca, N., İçelli, İ. (2002). Manisa huzurevlerinde kalan yaşlılarda depresyon belirtilerinin yaygınlığı ve ilişkili risk etkenleri. Türk Psikiyatri Dergisi, 13: 290-299.
  • Dik, A., Yenice, Z., Tanlı, S. (2004). Yaşlılarda evde ba- kım ve yaşam kalitesine katkısı, Aktüel Tıp Der- gisi Geriatri Özel Sayısı, 9(2-3): 51-53.
  • Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü (2007) Türkiye’de Yaşlıların Durumu ve Yaşlan- ma Ulusal Eylem Planı.http://www.ekutup.dpt. gov.tr/nufus/yaşlılık. Erişim tarihi: 22.12.2009
  • Subaşı, N. (2001). Ankara ili Çankaya ilçesinde evde bakım durumu araştırması. H.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yayınlanmamış Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara.
  • Şahin, E.M., Yalçın, B.M. (2003). Huzurevinde ve kendi evlerinde yaşayan yaşlılarda depresyon sıklıkla- rının karşılaştırılması. Geriatri, 6:10-13.
  • Tel, H., Tel, H., Sabancıoğulları, S. (2006). Evde ve ku- rumda yaşayan 60 yaş ve üzeri bireylerin günlük yaşam aktivitelerini sürdürme ve yalnızlık yaşa- ma durumu, Geriatri, 9:34-40.
  • Sertbaş, G., Bahar, A. (2003). Huzurevinde yaşayan yaşlıların yaşlılığa ilişkin görüşleri ve sosyal uyumlarının değerlendirilmesi, Hemşirelik Foru- mu, 6: 33-39.