VERGİ YÜKÜNÜN DÜŞÜRÜLMESİNE İMKÂN YARATILMASI BAĞLAMINDA ALTERNATİF GELİR KAYNAKLARI

Vergiler gerçek veya tüzel kişilerden sağlanan, kamu harcamalarını finanse eden mali bir araçtır. Vergiler aslında devlet harcamalarına bir karşılık olarak yeniden harcanmak üzere alınır. Yani kişilerin mal ve hizmetlerden yararlanma imkanının kişiler arsında yeniden dağılımından ibarettir. Bu bağlamda kamu hizmetlerinin bedeli vergi aracılığı ile topluma yüklenmektedir. Ülkelerin ekonomik, siyasi ve sosyal faktörlere dayanarak tahsil ettiği bu vergiler mükellefler üzerinde bir yük oluşturmaktadır. Devletler artık vergi yükünü düşürmeye yönelik ve vergi yükünün dağılımında adalet ve eşitliği sağlama adına arayış içerisine girmektedirler. Nitekim sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak kamu harcamalarının sürekli artması, bazı gelir kaynaklarının toplumda önemsizleşmesi, alternatif finansman kaynaklarının aranmasına neden olmaktadır

Vergi Yükünün Düşürülmesine İmkân Yaratılması Bağlamında Alternatif Gelir Kaynakları

Keywords:

-,

___

  • Akdoğan, Abdurrahman. “Kamu Maliyesi”, 12. Baskı, Gazi Kitapevi, Ankara, Aksoy, Şerafettin. “Kamu Maliyesi”, 3. Baskı, İstanbul, Filiz Kitapevi, 1998.
  • Doğan. M. Necati, “Rakamlarla Özelleştirme, Türkiye’de ve Dünyada Özelleştirme Uygulamaları ve Özelleştirme Fonu’nun Kaynak ve Kullanımları” Ankara, 2012.
  • İlhan. Gökalp, “Vergi Ödemeyi Etkileyen Ekonomik Faktörler”, Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi, S.12, Mayıs, 2007, http://www.akademikbakis.org/12/VOEF.htm, [İndirme Tarihi: 05.08.2012].
  • İnaltong. Ceyhan, “Vergi yükü: Türkiye ve OECD Ülkeleri Karşılaştırılması”, Vergi Dünyası, S. 369, Mayıs, 2012, ss. 16-30.
  • Kalkınma Planı (2007-2013) Vergi Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara, Temmuz, 2006.
  • Kirmanoğlu, Hülya. “Türkiye’de Vergi Reformları, Siyasi İktidarlar ve İktisat Politikaları”, Maliye Araştırma Merkezi Konferansları, İstanbul Üniversitesi Yay. İstanbul, 1994, ss. 56-60.
  • Selen, Ufuk. ”Türkiye’de Vergi Kapasitesinin Kullanımı ve Vergi Yükü Üzerine Bir Değerlendirme”, içinde: Vergş ve Vergi politikası Üzerine İncelemeler, (Editörler: Nihat Edizdoğan, Özhan Çetinkaya,), Ekin Basım-Yayın-Dağıtım, Nisan, 2011, Bursa, ss. 313-330.
  • Tereci. Hayal, “Yabancıların Ülkemizde Taşınmaz Edimi”, http://www.artvinkadastro.gov.tr/userfiles/file/Makale_23.pdf, [İndirme Tarihi: 08.2012].