6 Yaş Çocuklarının Cinsel Gelişim ve Eğitimiyle İlgili Ebeveyn Görüşlerinin İncelenmesi

Bu çalışma anne-babalara çocuk cinsel gelişim ve eğitimi hakkında bilgilendirmek için onların bu konuyla ilgili bilgi düzeyleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın evrenini Manisa il merkezinde yaşayan, 6 yaş grubu çocuğu olan ve çocukları okula giden orta sosyo-ekonomik düzeydeki ebeveynler oluşturmuştur. Bu çalışma orta sosyo-ekonomik düzeyde 6 yaş grubunda çocuğu olan 71 anne ve 9 baba ile yürütülmüştür. Ebeveynlere, çocuklarının cinsel eğitimi ve cinsellikle ilgili bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla 35 sorudan oluşan "6 Yaş Çocuklarının Cinsel Gelişimi ve Eğitimi İle İlgili Ebeveyn Değerlendirme Anketi” uygulanmıştır. Elde edilen verilerin sayı ve yüzde dağılımları SPSS 14.0 programında yapılmıştır. Yapılan analizler neticesinde elde edilen sonuçlardan bazıları şunlardır: Annebabaların % 40’ ı cinselliği ve % 43.48’ i cinsel eğitimi yanlış tanımlamışlardır. Çocuğun cinsel eğitimine 5 – 6 yaşta başlanması ve aile tarafından verilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Ebeveynler çocuklarıyla ilgili en çok cinsiyetler arasındaki farklılar ile konuşmaktadırlar. Ebeveynler çocuğun cinsel gelişimi ve eğitimi ile ilgili yeterli ve doğru bilgiye sahip olmadıkları ortaya çıkmıştır.

Examination Of Opinions Of Parents About Sexual Development And Education Six Years Old Children

This study of sexual development and education of children to parents to inform them about the information on this subject was conducted to determine levels. Manisa province in the center of the universe of the study, which is 6 years old children and their children to school, parents formed the middle socioeconomic level. In this study the socio-economic level of the middle child of 6 years of age group was carried out with the 71 mothers and 9 fathers. Parents of children in order to determine the level of knowledge about sexuality and sexual education of 35 questions "Sexual Development and Training Related to Children 6 Years Parental Assessment Survey" was applied. Program SPSS 14.0 percent of the number and distribution of the data obtained were made. Some of the results obtained as a result of the analysis are as follows: 40% of parents’ sexuality and 43.48 % of parents’ sex education have identified the wrong. The child's sexual education from 5 to 6 to start at an early age and should be reported by the family. Parents with children will be speaking about the most between the sexes are different. The parents of the child's sexual development and education do not have sufficient and accurate information has emerged.

___

  • Acer, D. (2005). Okulda Cinsel Eğitim. HIV AIDS Dergisi, No:8(4), 130-134. (http://www.hatam.hacette- pe.edu.tr)
  • Acer, D. (1999). Üç ve Dört Yaş Grubu Çocukların Annelerine Yöneltilmiş Oldukları Cinsellikle İlgili Sorular ve Annelerin Verdikleri Cevapların İncelenmesi, Yayın- lanmamış Bilim Uzmanlığı Tezi, s: 35-50,67-95,Hacet- tepe Üniversitesi, Ankara.
  • Aral, N. , Akyol, K. ve Işık, N. (2002). Anne Babala- rın Cinsel Eğitim Konusundaki Düşüncelerinin İncelen- mesi. Mesleki Eğitim Dergisi, Ankara, 1 –14.
  • ASTRA network / Orta ve Doğu Avrupa Kadınları için Cinsel ve Üreme Sağlığı Hakları, (2010). Petition to EU for Comprehensive Sexual Education for all. (http:// www.astra.org.pl)
  • Aydoğmuş, K. (2001). Ana- Baba Okulu. 9.Baskı, Remzi Kitabevi, İstanbul, 101-112.
  • Başaran, İ.E. (1994). Eğitim Psikolojisi: Modern Eği- timin Psikolojik Temelleri. Ankara, 134 – 143.
  • Bayhan, P. S. , Artan, İ. (2005). Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Morpa Kültür Yayınları, İstanbul.
  • Çaplı, O. (1993). Çocukların ve Gençlerin Eğitimi. Bilgi Yayınevi, İstanbul s:190 – 191.
  • Deehan A, Fitzpatrick C. (1993). Sexual behaviour and knowledge of normal children as perceived by their parents. Ir Med J. 1993 Jul-Aug;86(4):130-2.
  • Ersoy, Ö. (1999). 6 Yaş Grubunda Kız ve Erkek Çocuğu Olan Anne Babaların Cinsel Eğitim Hakkındaki Görüş ve Tutumları, Mesleki Eğitim Dergisi, Ankara, 19- 28- 52.
  • Göçgeldi, E. , Tüzün, H. , Türker, T. ve Şimsek, I. (2007), Okul Öncesi Dönem Çocuğu Olan Anne ve Babaların Çocuklara Cinsel Eğitim Konusundaki Yak- laşımlarının İncelenmesi, Sürekli Tıp Eğitim Dergisi (STED), Cilt:16, Sayı: 9.
  • İldeş, N. (1990) Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Anne ve Babalarının Cinsellik ve Cinsel Eğitim Konu- sundaki İnanış ve Uygulamaları ile Çocukların Cinselli- ğe İlişkin Meraklarına Karşı Genel Tutum, Davranış ve Tepkilerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi (Basılma- mış) Hacettepe Üniversitesi, s: 41-52,70, Ankara.
  • Kakavoulis, A. (2001). Family and Sex Education: A Survey of Parental Attitudes. Sex Education, 1: 2, 163 — 174.
  • Kakavoulis, A. (1998). Early Childhood Sexual De- velopment and Sex Education: A Survey of Attitudes of Nursery School Teachers. European Early Childhood Education Research Journal, 6:2,55 — 70.
  • Kentler, H. (2008). Çocuğuma Nasıl Cinsel Eği- tim Verebilirim?. Turkuaz Kitaplığı, 2. Baskı İstanbul, 7-19.
  • Koblinsky, S. and Atkinson, J. (1982). Parental Plans for Children's Sex Education. Family Relations, Vol. 31, No. 1, pp. 29-35.
  • Konur, H. (2006), Dört –Altı Yaşları Arasında Çocu- ğu Olan Anne-Babalara Verilen “Cinsel Eğitim Progra- mı” nın Cinsel Gelişim ve Cinsel Eğitim Konusundaki Bilgilerine Etkisinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Larsson, I. ve Svedin, C. G. (2001). Sexual beha- viour in Swedish Preschool Children, as Observed by Their Parents. Acta Pӕdiatr 90: 436± 44.
  • Lu, W. (1994). Parental Attitudes Toward Sex Edu- cation For Young Children İn Taiwan. U.S.A.
  • Öztürk, O. (2002). Ruh Sağlığı ve Bozuklukları. Baskı Ankara: Nobel Tıp.
  • Özuslu, Açıkgöz, N. (1999). 3-6 Yaş Çocukları İçin Hazırlanan Bir Cinsel Eğitim Programı ve Etkileri. Ya- yınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul:Marmara Üniversitesi.
  • SIECUS, (2004). Guidelines for Comprehensive Sexuality Education, Kindergarten Through 12th grade, 3rd edition, National Guidelines Task Force, Sexuality Information and Education Council of the United Sta- tes.
  • Tuğrul, B, Artan, İ. (2001). “Çocukların Cinsek Eğitimleri İle İlgili Anne Görüşlerinin İncelenmesi”, Ha- cettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi.
  • Tuzcuoğlu, N. ve Tuzcuoğlu, S. (2004). Çocuğun Cinsel Eğitimi. Morpa Kültür Yayınevi, İstanbul, 7-61.
  • Yavuzer, H. (1999). Çocuk Psikolojisi. 17. Baskı, Remzi Kitabevi, İstanbul.
  • Yelken, Z. (1996). Anne ve Babaların 3-6 Yaş Dö- nemindeki Çocuğun Cinsel Gelişim ve Cinsel Eğitim Konusundaki Bilgi Düzeyleri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Yörükoğlu, A. (1986). Çocuk Ruh Sağlığı: Çocuğun Kişilik Gelişimi, Yetiştirilmesi ve Ruhsal Sorunları, An- kara, Türkiye İş Bankası