“Kutuplaşmış Bir Siyasal Sistemde Anayasa Yapmanın Güçlükleri ve Türkiye’de Yeni Bir Temel Oydaşmaya Ulaşmayı Sağlayacak Çözüm Yolları”

Demokratik yönetimlerde, özerk ve sorumluluk sahibi bir etik ajan olarak bireyin kendini yönetme sorumluluğunu üstlenebilmesi gerekir. Bu ise, halkın oyunun kurallarını ve temel değerleri değiştirme yetkisine sahip olması ile mümkün olur. Bu çerçevede, anayasacılığı meşrulaştıranın geniş halk kesimlerinin temel oydaşmasını yansıtması olduğu söylenmelidir. Türkiye gibi bölünmüş ve kutuplaşmış bir toplum yapısında toplumsal barışı temin edebilecek ve kalıcı olacak yeni bir anayasa yapılabilmesi için anayasa talebinin toplumun geniş kesimlerinin talebi olarak sahiplenilebilmesini sağlayacak bir anayasa yapım tasarımının ortaya konması gerekmektedir. Halkın harekete geçirdiği, başlangıç ve sonu önceden belirlenmiş geniş bir zaman dilimine yayılan süreçte farklı pek çok tercihte bunulabilirse de, kutuplaşmış bir siyasal sistemde azınlıkların sahip olduğı dışlanmışlık duygusunu beslemeyecek, her bireyin kendisini toplumun diğer üyeleri ile birlikte eşit ilgi ve saygıya layık bireyler olarak hissetmesini sağlayacak şekilde temel oydaşmayı temin etmeye yönelik formüller uygulanmalıdır. Çalışma kutuplaşmış bir toplum yapısı olarak Türkiye için öngörülen kurucu meclis ya da geniş koalisyon hükümeti şeklinde ikili bir öneri ile sonlanmaktadır

“Kutuplaşmış Bir Siyasal Sistemde Anayasa Yapmanın Güçlükleri ve Türkiye’de Yeni Bir Temel Oydaşmaya Ulaşmayı Sağlayacak Çözüm Yolları”

Keywords:

-,