Cinsel Sağlık Eğitiminin Önemi

Cinsel sağlık eğitimi doğumla başlayan ve tüm yasam boyu devam eden bir süreçtir. Cinsel sağlık eğitiminin temel amacı cinsel sağlığı korumaktır. Cinsel sağlığın korunması, geliştirilmesi ve sürdürülmesi bireylerin cinsellik ve cinsel sağlık konusunda bilinçlenmelerine bağlıdır. Bilinçlenme ailede başlar, okul öncesi, okul ve okul sonrası gibi yaşamın her döneminde gereksinime uygun geniş kapsamlı cinsel sağlık eğitimiyle sağlanır. Dünyanın birçok ülkesinde özellikle gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de sistemli bir cinsel sağlık eğitimi bulunmamaktadır. Bunun temelinde cinsel sağlık eğitiminin gençleri cinsel ilişkiye teşvik edeceği kanısı olduğu düşünülmektedir. Oysa araştırmalar kapsamlı bir cinsel eğitimin; cinsel ilişkiyi ertelediği, cinsel ilişki sıklığını azalttığı, gençlerin cinsel yolla bulaşan hastalıklardan daha iyi korunduğu ve daha olumlu arkadaşlık ilişkileri kurduğunu göstermektedir. Ayrıca bu eğitimin bireyin fiziksel, duygusal ve cinsel gelişimini anlamasına, güvenli ve sağlıklı cinsel davranış geliştirmesine yardımcı olmakla birlikte başkalarının görüşlerine, davranışlarına ve yaşam şekillerine, saygılı olma bilinci kazandırdığı bilinmektedir.

The Importance of Sexual Health Education

The Importance of Sexual Health EducationSexual health education is a process starting with birth and continuing throughout the life of the individual. The main aim of sexual health education is to protect and maintain sexual health. The protection, development and sustainability of the sexual health, depend on the individuals becoming conscious about sex and sexual health. Consciousness begins within the family, in every period of life like pre-school, school and after school, it is gained by a comprehensive sexual health education appropriate to the necessity. İn most other countries in the world especially in the developing ones a systematic sexual health education does not exist in Turkey. The main reason for this is that sexual education is thought to encourage adolescents ta have early sexual experience. However, research on this subject indicates that comprehensive sexual health education delays sexual intercourse, decreases sexyal intercourse frequency, protects teenagers against sexually-transmitted diseases and helps them to have beter relationshipswith other. Besides this, it is known that sexual health enables individuals to comprehend their own psysical, emotional and sexual developments, helps them to develop safe and healthy sexual behaviours, as well aa teaching them to respect the behaviours and lifestyles of other people.

___

  • Akın A, vd. (2006). Üniversite gençlerinin Cinsel Ve Üre- me Sağlığı Beş Üniversite Çalışması (Özet Ra- poru). S: 1-28.
  • Akın A. (2007). Dünyada ve Türkiye’de adölesan ve gençlerin sağlığı, 5. Uluslar arası Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması Kongre Kitabı, ss.56-59, An- kara.
  • Akın A., ÖZVARIŞ ŞB., ERTEM M vd.. (2004). Türkiye’deki iki üniversitede gençlerin üreme sağlığını etkileyen faktörler araştırması, Genç Dostu CSÜS Hizmetleri Uluslar arası Katılımlı Sempozyum Kitabı, ss :9-12,
  • Akın KA. (2006). Finlandiya’da gençlerin cinsel sağlık hizmetlerine erişimi, genç dostu CSÜS Hizmet- leri Uluslar arası Katılımlı Sempozyum Sunum Kitapcığı, ss:115-121.
  • Brown A.D., Jejeebhoy S.J., Shah I., Youth K.M. (2001). Sexual relations among young people in develo- ping countries; evidence from who case studies report. Geneva: World Health Organization.
  • Civil B, Yıldız H. (2010). Erkek öğrencilerin cinsel de- neyimleri ve toplumdaki cinsel tabulara yönelik görüşleri. Dokuz Eylül Hemşirelik Yüksek Okulu Elektronik Dergisi 3(2): 58-64.
  • Çetinkaya S., Nur N., Demir Öf ve Ark. (2007). Cumhuri- yet Üniversitesi sağlık Merkezi’nde verilen genç- lik danışma birimi hizmetleri. Cumhuriyet Üniver- sitesi Tıp Fakültesi Dergisi 29 (3): 104-108.
  • Çok F. (2004) Ergenler, Medya ve Cinsellik, Medya ve Cinsellik -CETAD, Cinsellik ve Cinsel Tedaviler V. Ulusal Kongresi “Farklı Yüzleriyle Cinsellik”, İstanbul
  • Dejong J., Shepard B., ROUDİ-FF et al. (2007).Young people’s sexual and reproductive health the
  • Sezgin B, Akın, A. (1998). Adölesan dönemi üreme sağ- lığı, Sağlık ve Toplum Dergisi 8 (3-4).
  • Shah, I. And Aahman, E. (2004). Age Patterms Of Unsa- fe Abortion İn Developing Country Regions Rep- roductive Health Matters, Special Issue On Abor- tion Law, Policy And Practice, 12 (24): 9-17.
  • Sıecus (1996). Guidelines for Comprehensive Sexuality Education, 2. ed. Newyork
  • Sungur Mz. (2003). Cinsel eğitim, cinsel işlev bozukluk- ları. Ed. Nesrin Yetkin ve Cem İncesu, ss:45-57, İstanbul.
  • T.C Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı Aile Planlama- sı Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), (2005). Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı, Sağlık Sektörü için Ulusal Stratejiler ve Eylem Planı 2005-2015,, Reklamcılık ve Yayıncı- lık Tic. Ltd. Şti. Ankara; Damla Matbaacılık
  • Taşçı Ai. (2002).Cinsel Eğitim, İz Yayıncılık, 1. Basım, İstanbul.
  • Tnsa Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etüdleri Enstitüsü (2003) Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması, Ha- cettepe Yayınevi, Ankara
  • Yıldırımkaya G. (2006). Bilinçli ve Sağlıklı Gençlik, Genç Dostu CSÜS Hizmetleri Uluslararası Katılımlı Sempozyum Kitabı.
  • tırması. Nüfus Bilim Derneği Yayını, Ankara.