FARKLI KÜLTÜREL ORTAMLARA GÖÇTE YAŞANILAN KAYGI VE BELİRSİZLİK SORUNU

Son yıllarda yapılan kültürler arası çalışmalarda halkla ilişkiler uygulamaları önem kazanmaya başlamıştır. Bu çalışma, farklı kültürel ortamlarda ilişki geliştirme stratejilerinin nasıl kaliteli ilişkilere katkı sağladığını açıklamakta ve halkla ilişkiler ile kaygı ve belirsizlik yönetimi literatürünü genişleterek göç eden kişilerin kaygı ve belirsizlik sorunlarının çözümünde halkla ilişkilerin arabuluculuk etkilerini açıklayan sonuçlar önermektedir. Ayrıca bu çalışmada, kaygı ve belirsizlik yönetimi için yapılacak çalışmaların göçmenler üzerinde nasıl uygulanacağı da anlatılmaktadır.

THE PROBLEM OF EXPERIENCED ANXIETY AND UNCERTAINTY DURING MIGRATION TO DIFFERENT CULTURAL ENVIRONMENTS

In recent years, public relation practices have gained importance in intercultural works. This study explains how relationship development strategies contribute to quality relationships in different cultural environments, and suggests results by explaining the mediation effects of public relations on the solution of anxiety and uncertainty problems of people who migrate, through broadening the literature of public relations, and anxiety and uncertainty management. The study also describes how the studies performed for anxiety and uncertainty management can be applied to the migrants.

___

  • Berger, B. (1999). The Halcion affair: Public relations and the construction of ideological world view. Journal of Public Relations Research, 11, ss. 185-203.
  • Gudykunst, W. B. (1998). Applying anxiety/uncertainty management (AUM) theory to intercultural adjustment training. Int. J. Intercultural Rel. 2(22), ss. 227-250.
  • Guerrero, S. L. ve Gudykunst W. B. (1996-7). A thematic analysis of intergroup communication over time. Intercultural Communication Studies, 2(6), ss. 43-75.
  • Hon, L. C. ve Grunig, J. E. (1999). Guidelines for measuring relationships in public relations. Erişim tarihi: 20.06.2014, http://www.instituteforpr.org/wp-content/uploads/Guidelines_Measuring_Relationships.pdf.
  • Kruckeberg, D. ve Starck, K. (2004). The role and ethics of community building for consumer products and services. Galician, M. L. (Ed.) Handbook of product placement in the media (ss. 133-146). New York: Haworth Press.
  • Köroğlu, E. (2011). Kaygılarımız korkularımız nedir? Nasıl baş edilir? Ankara: HYB Yayıncılık.
  • Ledingham, J. A. ve Bruning, S. D. (1998). Relationship management and public relations: Dimensions of an organization-public relationship. Public Relations Review, 1(24), ss. 55-65.
  • Ni, L. ve Wang, Q. (2011). Anxiety and uncertainty management in an intercultural setting: The impact on organization-public relationships. Journal of Public Relations Research, 3(23), ss. 269-301.
  • Sriramesh, K. ve White, J. (2005). Toplum kültürü ve halkla ilişkiler. J. E. Grunig (Ed.) Halkla ilişkiler ve iletişim yönetiminde mükemmellik (ss. 603-622). (E. Özsayar, Çev.). İstanbul: Rota Yayınları.
  • Ural, E. G. (2005). Çok kültürlü ortamlarda halkla ilişkiler. P. E. Yayınoğlu (Ed.) Çok kültürlü ortamlarda halkla ilişkiler, kurumsal iletişim ve yönetim (ss. 203-237). İstanbul: İstanbul Ticaret Üniversitesi Yayınları.
  • Wilcox, D. L. ve Cameron, G. T. (2009). Public relations: Strategies and tactics. Boston: Pearson Educations.