Siyah Alaca, Piedmont x Siyah Alaca, Limuzin x Siyah Alaca Tosunlarda Etlenme ve Yağlanma Durumunun Karşılaştırılması Üzerine Bir Araştırma

Bu çalışma Siyah Alaca (SA), Piedmont x Siyah Alaca (PixSA) ve Limuzin x Siyah Alaca (LixSA) melezleri arasında etlenme ve yağlanma durumunu karşılaştırmak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada 6 aylıktan itibaren kapalı bağlı ahırda bireysel olarak 280 gün yoğun besiye alınmış, 7’şer baş SA, PixSA ve LixSA melezi toplam 21 baş tosun kullanılmıştır. Etlenme ve yağlanma durumu kesim öncesi canlı hayvan üzerinden DLG şemasına göre, kesimden 24 saat sonra soğuk karkas üzerinden SEUROP sistemine göre öznel olarak belirlenmiştir. Araştırmasonucunda SA ve melezleri arasında kesim öncesi ve sonrası etlenme durumu bakımından farklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (P<0.01). Kesim öncesi ırklar arasındaki yağ birikimi bakımından saptanan fark önemsiz bulunurken, kesim sonrası karkasdaki yağlanma derecesi bakımından fark önemlidir (P< 0.01). SA, PixSA ve LixSA için besi durumunu gösteren toplam besi puanı sırasıyla 25, 35 ve 34’ dür. Karkasın etlenme ve yağlanma derecesi SA, PixSA ve LixSA için sırasıyla R+ (iyinin üzeri), 2 (az yağlı); U+ (çok iyinin üzeri), 2+ (az yağlı- yağsız arası); ve U+ (çok iyini üzeri), 2 (az yağlı) olarak belirlenmiştir.

A Comparison of Friesian, Piedmontese x Friesian and Limousin x Friesian young bulls for Fleshiness and Fatness Status

This study was conducted to compare fleshiness and fatness status among Friesian (F), Piedmontese x Friesian (PixF) and Limousin x Friesian (LixF) crossbreds. In the study, 6 months, tied housed and individually intensive fed 21 head young bulls from F (n=7), PixF (n=7), LixF (n=7) crossbreds were used. Fleshiness and fatness status were obtained subjectively before slaughter according to DLG scheme, after 24 h slaughter using photographic patterns according to SEUROP classification system. As a result of this study, significant differences were observed for fleshiness before and after slaughter between Friesian and Friesian crossbreds (P<0.01). There was no significant difference among genotypes for fatness however differences were signifant for fatness on carcass after slaughter. Total fattening score for F, PixF and LixF were found 25, 35 and 34, respectively. Carcass fleshiness and fatness degrees for F, PixF and LixF were found R+ (higher than good), 2 (slight fat cover); U+ (higher than very good), 2+ (slight fat cover – low fat cover); ve U+ (higher than very good), 2 (slight fat cover).