Hz. Âişe Hakkında Yapılmış Çalışmalar Bibliyografyası

Hz. Peygamber‟in aile hayatını öğrenmek ve eşleri hakkında bilgi sahibi olmak, aile hayatının örnekliğini anlamada insanlığa yardımcı olacaktır. Hz. Peygamber‟in en genç hanımı, “Mü‟minlerin annesi” Hz. Âişe hem ahlak, fazilet ve takva bakımından hem de ilmî anlamda tüm çağların hanımlarına örneklik teşkil eden bir şahsiyettir. Ayrıca Hz. Âişe İfk Hadisesi, Îlâ ve Cemel Savaşı gibi olaylar sebebiyle İslâm tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerden dolayı Hz. Âişe hakkında pek çok eser kaleme alınmıştır; araştırmalar yapılmıştır. Çalışmamızda, Hz. Âişe ile olarak yapılmış araştırmaları bir arada vermek suretiyle ilgi duyanların dikkatine sunmak ve Hz. Âişe hakkında yeni çalışma başlıkları için bir fikir oluşması hedeflenmiştir

Learning the life of the Prophet and his viwes will help us understand his exemplary family life. The youngest of his viwes, Aisha, mother of the believers, is an exemplary figure for all generations in terms of her virtuous and pious lifestyle. On the other hand, the Incident of Ifk, Ila, the Battle Jamal are very important events in Islamic history. Therefore, numerous works and studies were devoted to different aspects of her life. In this article, general outline of these studies and new areas of study about her life which will contribute to the discussion of her life are pointed out

___

Aydın, Cemal Abdullah, Hadiste Tahric, Danışman: Prof. Dr. İbrahim Canan, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2009.

Demircan, Adnan, “2006 Yılına Kadar YÖK Döneminde İslâm Tarihi Bilim Dalı‟nda Hazırlanan Lisansüstü Tezler”, İSTEM, yıl: 4, sayı: 7, Konya, 2007.

Hulefâ-i Râşidîn Dönemi Bibliyografyası, İSTEM, yıl: 3, sayı: 6, Konya, İnternet

(www.dinbilimleri.com), Bilkent Library Information Services System (www.bliss.gen.tr), Milli Kütüphane (www.mkutup.gov.tr) ve Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi (www.isam.org.tr).

Suheyb Hasan Abdulgaffâr, Bibliyografya, el-Kütüb ve‟l-Makâlât ani‟l- Hadîs ve‟s-Sünne bi‟l,Lugati‟l-İncilîziyye, Lübnân, 1424/2003.