Homojenleşme ve Yerelleşme Bağlamında Kültürel Küreselleşme ve Din

Küreselleşmenin bütün toplumsal kurum ve yapılar üzerinde olumlu ve olumsuz etkisi yoğun şekilde tartışılmaktadır. Son zamanlarda kitle iletişim araçlarının gelişmesiyle de önemli bir ivme kazanan küreselleşme, ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel boyutlarıyla az veya çok tüm dünya ülkelerini etkilemektedir. Küreselleşmenin etkisine maruz kalan toplumsal kurumlardan biri ise dindir. Bu etkileşim süreci kimi zaman homojen bir kültür meydana getirirken, kimi zaman da yerel kültürlere küresel ölçekte kendilerini ifade etme fırsatı sunmaktadır. Bu çalışmada küreselleşmenin din üzerindeki etkileri ele alınmıştır

It is being discussed intensively that globalization has positive or negative effects on all social organizations and structures. Globalization, which has recently gained an important acceleration also with the development of mass media, influences more or less the whole world with its economic, political, social and cultural dimensions. One of the social organizations which were exposed the effects of globalization is religion. This interaction process sometimes creates a homogeneous culture and sometimes gives regional cultures an opportunity to explain themselves globally. In this study, influences of globalization on religion were discussed

___

Akbar, Ahmed. Postmodernizm ve İslam. Çeviren: Osman Ç. Deniztekin İstanbul: Cep Kitapları Yayınevi, 1995.

Aktan, Coşkun Can. İstiklal Yaşar Vural, Globalleşme: Fırsat mı, Tehdit mi? İstanbul: Zaman Kitap, 2004.

Appadurai, Arjun. Disjuncture and Difference in The Global Cultural Economy, The Cultural Studies Reader. Editor: Simon During, London and New York: Routledge, Second Edition.

Aslanoğlu, Aslanoğlu. Kent, Kimlik ve Küreselleşme. Bursa: Asa Yayınları, 1998.

Bauman, Zygmunt. Küreselleşme: Toplumsal Sonuçları. Çeviren: Abdullah Yılmaz. İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 1999.

Berger, Peter L., Küreselleşmenin Kültürel Dinamikleri, Bir Küre Bin Bir Küreselleşme: Çağdaş Dünyada Kültürel Çeşitlilik. Editör: Peter L. Berger, Samuel P. Huntington. Çeviren: Ayla Ortaç. İstanbul: Kitap Yayınevi, 2003.

Beyer, Peter. Religion and Globalization. London: Sage Publication, 1994.

Canatan, Kadir, “Bir Okuma Biçimi Olarak Fundamentalizm ve İslamcılık”, Bilgi ve Hikmet, 12. Güz-1995.

--------Yerellik ve Küresellik İkileminde Hollanda Müslümanlığı, slamiyat, 8, 4. Ekim-Aralık 2005.

--------Yerellik ve Küresellik İkileminde Hollanda Müslümanlığı, İslamiyat, 8, 4. Ekim-Aralık 2005.

Castells, Manuel. Ağda Küreselleşme, Kimlik ve Toplum, Küresel Kuşatma Karşısında İnsan. Derleyen: Mustafa Armağan. Çeviren: Şahabettin Yalçın. İstanbul: Ufuk Kitapları, 2004.

Falk, Richard. Küreselleşme ve Din: İnsani Küresel Yönetişim. Çeviren: Hasan Tuncay Başoğlu, İstanbul: Küre Yayınları, 2003.

Giddens, Anthony. Elimizden Kaçıp Giden Dünya. Çeviren: Osman Akınhay İstanbul: Alfa Basım Yayım Dağıtım, 2000.

--------,Üçüncü Yol. Çeviren: Mehmet Özay. İstanbul: Birey Yayıncılık, 2000.

Günay, Ünver, Din Sosyolojisi. İstanbul: İnsan Yayınları, 2003.

Gündüz, Şinasi. Küresel Sorunlar ve Din. Ankara: Ankara Okulu Yayınları, 2005.

Haar, Gerrie Ter “Religious Fundamentalism And Social Change”, The Freedom To Do God’s Will. Editör: Gerrie Ter Haar-James J. Busuttil, Routledge. London and New York, 2003.

Hall, Stuart, Eski ve Yeni Kimlikler, Eski ve Yeni Etniklikler, Kültür, Küreselleşme ve Dünya-Sistemi. Derleyen: Anthony D. King. Çeviren: Gülcan Seçkin, Ümit Hüsrev Yolsal. Ankara: Bilim ve Sanat, 1998.

--------,Yerel ve Küresel: Küreselleşme ve Etniklik, Kültür Küreselleşme ve Dünya Sistemi. Derleyen: Anthony D. King. Çeviren: Gülcan Seçkin, Ümit Hüsrev Yolsal, Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları, 1998.

Hannerz, Ulf, Çevre Kültür Senaryoları, Kültür Küreselleşme ve Dünya Sistemi. Derleyen: Anthony D. King, Çeviren: Gülcan Seçkin- Ümit Hüsrev Yolsal. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları, 1998.

Kongar, Emre. Toplumsal Değişme Kuramları ve Türkiye Gerçeği. Altıncı Basım. İstanbul: Remzi Kitabevi, 1995.

Lion, David “Ağ, Benlik ve Gelecek”, Küresel Kuşatma Karşısında İnsan. Derleyen: Mustafa Armağan, Çeviren: Şahabettin Yalçın. İstanbul: Ufuk Kitap, 2004.

Marshall, Gordon. Sosyoloji Sözlüğü. Çeviren: Osman Akınbay, Derya Kömürcü. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları, 1999.

McLuhan, Marshall. Understanding Media The Extensions Of Man. London and New York: Routledge Classics, Reprinted 2002 (twice). First Published in the United Kingdom,1964 by Routledge and Kegan Paul.

Robertson, Roland, “Küreselleşme ve Geleneksel Dinin Geleceği”, Dini Araştırmalar, 6,17: Eylül-Aralık 2003.

--------,Glokalleşme: Zaman-Mekân ve Homojenlik-Heterojenlik, Postmodernizm ve İslam, Küreselleşme ve Oryantalizm. Derleyen ve Çeviren: Abdullah Topçuoğlu, Yasin Aktay. Ankara: Vadi Yayınları, 1999.

--------,Küreselleşme: Toplum Kuramı ve Küresel Kültür. Çeviren: Ümit Hüsrev Yolsal. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları, 1999.

--------, Glokalleşme: Zaman-Mekân ve Homojenlik-Heterojenlik, Postmodernizm ve İslam, Küreselleşme ve Oryantalizm. Derleyen ve Çeviren: Abdullah Topçuoğlu, Yasin Aktay.

Sarıbay, Ali Yaşar, Modernitenin İronisi Olarak Globalleşme. İstanbul: Everest Yayınları.

Subaşı, Necdet. Kutsanmış Görüntüler. İstanbul: Nehir Yayınları, 1999.

Şen, Faruk “Avrupa’daki Türkler Arasında İslam Köktendinciliği”, Köktendincilik ve Çoğulculuk, Çeviren: Nezih Pala, Editör: Coşkun San. Ankara: Türk-Alman Kültür İşleri Kurulu Yayın Dizisi No: 10, Bizim Büro Basımevi, 1996.

--------, AB Ülkelerindeki Türk İşçilerinin Çalışma Hayatında Dinden Kaynaklanan Sorunlar, İslam ve Çalışma Hayatı Ulusal Sempozyumu Bildiri Metni, 25–27 Kasım 2004.

Thomlinson, John Küreselleşme ve Kültür. Çeviren: Arzu Eker. İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2004.

Tibi, Bassam. “Siyasi İslam, Köktendincilik ve Modernizm Yakın Doğu’nun Arap Kesiminde Laikliğe Başkaldırı”, Kötendincilik ve Çoğulculuk. Çeviren: Nezih Pala. Editör: Coşkun San Ankara: Türk- Alman Kültür İşleri Kurulu Yayın Dizisi, No: 10, Bizim Büro Basımevi, 1996.

Toku, Neşet “İslami Fundamentalizm’ Mümkün müdür?”, Bilgi ve Hikmet, 12, 15. Güz-1995.

Topçuoğlu, Abdullah, Yasin Aktay, Giriş, Postmodernizm ve slam, Küreselleşme ve Oryantalizm. Derleyen ve Çeviren: Abdullah Topçuoğlu, Yasin Aktay. Ankara: Vadi Yayınları, 1999.

Wuthnow, Robert J. Din Sosyolojisi, Din ve Modernlik, Derleyen ve Çeviren: Adil Çiftçi, Ankara: Ankara Okulu, 2002.

Yaparel, Recep, “Dinsel Fundamentalizm: Modernitenin İstenmeyen Çocuğu”, Din Kültür ve Çağdaşlık Sempozyumu, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınevi, 2007.

Yeşilyurt, Temel “İslam İmanı Fundamentalizmi Destekler mi?”, Türkiye’nin Güvenliği Sempozyumu, 17–19 Aralık 2001, s. 763–764.

Yetim, Nalân “Küresel Üretim Yapılanmasında Kültürel Yanıtlar: Ulusal-Yerel?” Doğu Batı, 5, 18. Şubat, Mart, Nisan, 2002.

http://www.milliyet.com.tr/2007/09/09/guncel/agun.html, 12.09.2007.

http://perweb.firat.edu.tr/default.asp?content=personelgoster.as p&uid=i-A-0063, 15.04.2007.

http://www.internethaber.com/papadan-prezervatif-acilimi- 310404h.htm, 10.05.2012.

http://www.e-siber.com/sosyal-medya/sosyal-medyanin-arap- baharindaki-rolu-bilimsel-olarak-kanitlandi, 10.05.2012.