Çoklu Radikalleşmenin Odağında Türkiye Ve Mücadelesi

Radikalleşme ve şiddete varan aşırıcılık ŞVA hem ulusal hem de bölgesel ve uluslararası düzeylerde önemli meydan okumalar olarak karşımızdadır. Bu olguların doğru olarak ele alınabilmesi için bir başlangıç noktası olarak bunlara sebebiyet veren faktörlerin detaylı biçimde incelenmesi elzemdir. Sahadaki değişen dinamikler dolayısıyla değişken bir yapı da gösteren sosyo-politik, ekonomik ve güvenlik temelli faktörlerin varlığı düşünüldüğünde bu olguların anlaşılabilmesi için kapsamlı bir analitik çalışmanın gerekliliği görülmektedir. Etkenlerin çeşitliliği dolayısıyla mücadelenin de hem ulusal hem de bölgesel ve uluslararası düzeyde kapsamlı, açık ve esnek bir yol haritasına ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye, kendi açısından, ideolojik, etnik-bölücü ve dini referanslı örgütleri kapsar biçimde radikalleşme ve şiddete varan aşırıcılıkla onyıllardır mücadele etmiştir ve bu mücadelesine devam etmektedir. Bu çalışmada bahsi geçen faktörlerin analizini ve kavramsallaştırmaları müteakip Türkiye’nin bu alandaki tecrübesi ve sosyal araçları, uluslararası çabalara etkin katılım bilgi paylaşımını ve sınırötesi askeri müdahaleleri içerir biçimde halihazırdaki mücadelesine değinilecektir. Böylelikle çalışmanın sonunda kısaca üzerinde durulacak olan hem Türkiye’nin mücadele kabiliyetinin artırılması hem de uluslararası ortakların daha etkin katkı sunması açısından atılması gereken adımların altyapısı da oluşturulmuş olacaktır
Anahtar Kelimeler:

ASALA, PKK, DHKP-C, DAEŞ, Radikalleşme

Turkey in Focus of Multiple Radicalisation and its Struggle

Radicalisation and violent extremism has been posing great challenges both at the national as well as regional and international levels. In order to address the phenomena, making sense of them with a closer look at the driving factors and push and pull factors can be regarded as an essential starting point. Considering the socio-political as well as economic and security-related factors which are also subject to occasional changes due to shifting and fluctuating dynamics on the ground, understanding these phenomena requires a comprehensive analysis. Accordingly, fighting them necessitates a comprehensive, clear, and flexible road map that is applied not only at the national but also regional and international levels. Turkey, on its part, has been fighting radicalisation and violent extremism for decades against violent extremist groups with ideological, ethnic-separatist, and religious references. In this paper, after analysing the major driving factors and conceptualisations within the context of radicalisation and vi

___

  • Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesine Ek Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı”, < http:// www2.tbmm.gov.tr/d26/1/1-0672.pdf>, erişim 25/6/2016.
  • “Hulusi Akar, 11 aylık bilançoyu açıkladı!”, 22/6/2016, Sabah, , erişim 23/6/2016.
  • “Statement by NSC Spokesperson Ned Price on Terrorist Attacks in Turkey”, White House, , 9/10/2016, erişim 20/1/2017.
  • “Turkey ‘Deported 3719 Foreign Fighters since 2011”, Hurriyet Daily News, 9/8/2016.
  • AGİT Terörizmle Mücadele Konferansı, 31 Mayıs- 1 Haziran 2016, Berlin.
  • Aly, Anne, Anne-Marie Balbi & Carmen Jacques, “Rethinking Countering Violent Extremism: Implementing the Role of Civil Society”, Journal of Policing, Intelligence and Counter Terrorism 10:1 (2015), sf. 3-13.
  • Borum, Randy, “Radicalization into Violent Extremism: Review of Social Science Theories”, Journal of Strategic Security 4:4 (Winter 2011), sf. 7-36.
  • Horgan, John, “From Profiles to Pathways and Roots to Routes: Perspectives from Psychology on Radicalization into Terrorism”, The ANNALS of the American Academy of Political and Social Science 618:1 (July 2008), sf. 80-94.
  • Human Rights Watch, “World Report 2012: Turkey”, , erişim 22/1/2017.
  • King, Michael &Donald M.Taylor, “The Radicalization of Homegrown Jihadists: A Review of Theoretical Models and Social Psychological Evidence”, Terrorism and Political Violence 23:4 (2011), sf. 602-622.
  • McCauley, Clark ve Sophia Moskalenko, “Mechanisms of Political Radicalization: Pathways Toward Terrorism”, Terrorism and Political Violence 20:3 (2008), sf. 415-433.
  • Nünlist, Christian, “The Concept of Countering Violent Extremism”, CSS Analyses in Security Policy No. 183, December 2015.
  • Radicalisation Awareness Network toplantısı, 31 Mayıs 2016, Ankara. Randy Borum, “Radicalization into Violent Extremism Volume 1: A Review of Social Science Theories”, Journal of Strategic Security 4:4 (2011), sf. 7-36.
  • Regional Cooperation Council, Radikalleşme ve ŞVA Uzman Grup Toplantısı, 7 Haziran 2016, Saraybosna.
  • Peter R. Neumann, “The Trouble with Radicalization”, International Affairs 89:4 (2013), sf. 873-893.
  • Sarıkaya, Muharrem, “8 bini bizden iade 34 bin DAEŞ’li var”, Habertürk, 23/3/2016
  • Zeiger, Sara & Anne Aly eds., “Countering Violent Extremism: Developing an Evidence-Base for Policy and Practice” (Curtin University, Perth, 2015).