Siyasal Katılım Araçları Üzerinden Merkezi ve Yerel Düzeydeki Katılımın İncelenmesi

Eski Yunandan sonra demokrasinin tekrar gündeme gelmesi ve yaygınlaşması ile demokrasi kültürü gelişmiş, halkın karar alma süreçlerinde aktif olarak yer alma arzusu cevap bulmuştur. Siyaset Bilimi literatüründe “Siyasal Katılım” olarak kavramlaşan bu olgu demokrasinin işlerliğini ve kalitesini ortaya koyan bir ölçüttür. Özellikle son çeyrek asırdır yerelleşmenin artması ile katılım yeni bir boyut kazanmıştır. Çünkü yerel yönetimlerin güçlenmesi son karar merciinin yani yöneticilerin, ilk karar verici olan bireye yaklaşmasını sağlamıştır. Bunu daha da efektif kılmak adına bazı araçlar kullanılmaktadır. Sadece yerel düzeyde değil aynı zamanda merkezi düzeyde de gerçekleşen siyasal katılımı sağlayan bu araçlar bireyi siyasal alanda bulunmaya teşvik eden veya bunu kolaylaştıran bir vazife icra etmektedir. Bu çalışmada siyasal katılım kavramı incelenirken yerel ve merkezi düzeyde nasıl gerçekleştiği üzerinde durulmuş ve buna katkı sağlayan araçlar incelenmiştir. Zira bu araçların yaşamış olduğu değişimler veya geçişlilikler siyasal katılım ve hatta tüm siyaset bilim için önem arz etmektedir.

Investigation on Central and Local Level Participation in The Relevance of Political Participation Instruments

After the Ancient Greeks, the democracy came to the agenda again and the democratic culture developed and the people's desire to take an active part in the decision-making process was answered. This phenomenon, which is conceptualized as "Political Participation" in Political Science literature, is a measure that reveals the function and quality of democracy. Especially with the increase of local residents in the last quarter of a century, participation has gained a new dimension. Because the strengthening of local governments has allowed the final decision maker means state administration to approach the original decision maker. Some tools are being used to make this even more effective. These tools, which provide political participation not only at the local level but also at the central level, perform a task that encourages or facilitates the individual to be in the political field. In this study, how the concept of political participation is realized at the local and central level and the tools that contribute to it are examined. Because of the changes or transpositions that these instruments have experienced are important for political participation and even for all political science.

___

Bulut, Yakup (2000). Büyük Şehirlerde Katılımlı Yönetimin Hayata Geçirilmesinde Rol Oynayan Etmenler, Muğla Üniversitesi SBE Dergisi, Güz, Cilt:1 Sayı:1, s 47- 63.

Çevikbaş, Rafet (2008). “Türkiye’de Yerel Yönetimlerde Yerel Özerklik ve İdari Vesayet ”, Yerel Siyaset Dergisi, Sayı: 32, s. 74- 86.

Çevikbaş, Rafet (2008). “Yerel Yönetimlerde Siyasal Katılım”, Türk İdare Dergisi, Sayı: 461, s. 72- 95.

Çukurçayır, M. Akif (2005). “Siyasal Katılım Olanakları Açısından Yerel Siyaset: Yönetişim Ve Yerel Alanda Yararlanabilecek Diğer Yönetimler, (Ed.: Hüseyin Özgür Ve Muhammet Kösecik), Yerel Yönetimler Üzerine Güncel Yazılar -1, Ankara: Nobel Yayınları.

Eren, Veysel (2001). Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı (Büyükşehir ve İl Belediyeleri Üzerinde Bir Araştırma), Yayınlanmamış Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya.

Çukurçayır, M. Akif ( 2011). Yerel Yönetimler Kuram Kurum ve Yeni Yaklaşımlar, Konya: Çizgi Kitabevi.

Göksu, Turgut, Bilgiç, Veysel (2003), “Baskı Grupları ve Karar Alma Mekanizmalarına Etkileri”, Amme İdaresi Dergisi, Cilt: 36, Sayı: 2, Haziran 2003

Higgs, Gary, , Berry, Robert, Kidner David, Langford, Mitch (2008).Using IT approaches to promote public participation in renewable energy planning: Prospects and challenges, Land Use Policy Volume 25, Issue 4, October, s. 596–607

http://www.ncsl.org/research/elections-and-campaigns/initiative-referendum-and-recall-overview.aspx, (Erişim Tarihi: 08.06.2016).

https://www.prsa.org/aboutprsa/publicrelationsdefined/#.V6LgufmLTIU, (Erişim Tarihi: 08.06.2016).

http://www.tdk.gov.tr. (Erişim tarihi: 05.05.2015).

Kaypak, Şafak, (2010). “Antakya’nın Kent Kimliği Açısından İrdelenmesi” Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(14), s. 373-392.

Kurt, Nihat (2001), “Yarı-Doğrudan Demokrasi Kurumlarının Yerel Yönetimler Düzeyinde Uygulanması”, Yerel Yönetim ve Denetim Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 5, Mayıs

Okur, Fatma ve Çakıcı, B. Ahmet, (2011), “Küreselleşme Sürecinde Yerelleşme ve Yerel Demokrasi”, Akademik Bakış Dergisi, Sayı: 11

http://www.akademikbakis.org/eskisite/sayi11/makale/fatmaokur.pdf , (Erişim Tarihi: 05.05.2015).

Özer, Mehmet Akif (2000), “Yerel Demokrasi ve Yerel Yönetimler ve Yerel Yönetimlerin Demokratikleşmesi Kavramlarının Tahlili Üzerine”, Türk İdare Dergisi, Yıl: 72, Sayı: 426, Mart

Sağır, Meral (2003). “Küreselleşme Süreci ve Siyasal Katılımda Yeni Arayışlar: Yerel Gündem 21 Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi”, Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, Cilt: 12, Sayı: 4, s. 28-41.

www.participationworkerswales.org.uk, (Erişim Tarihi: 05.10.2015).

https://global.britannica.com/topic/election-political-science, (Erişim Tarihi: 08.06.2016).

http://legal-dictionary.thefreedictionary.com/referendum, (Erişim Tarihi: 08.06.2016).

http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/referendum, (Erişim Tarihi: 08.06.2016).

Yatkın, Ahmet (2002). “Türkiye’de Demokratikleşme ve Yerel Yönetimler”, Yerel Yönetim ve Denetim Dergisi, Cilt: 7, Sayı: 6,s.3-12.

Yayla, Atilla (2003). Siyasi Düşünce Sözlüğü, Ankara: Liberte Yayınları.

Yaylı, Hasan, Pustu, Yusuf ( 2008) “Yerel Demokrasinin İlkeleri”, Karadeniz Araştırmaları, Sayı:16. http://www.yerelsiyaset.com, (Erişim Tarihi: 26.03.2014).