Minolta ve Hunter Renk Ölçüm Aletleri ile Domates, Elma ve Muzun Renk Değerlerinin Karşılaştırılması

Bu araştırmada, meyve ve sebzelerin renk ve renk farklılıklarının daha duyarlı belirlenebilmesi amacı ile; domates, muz ve elma meyvelerinin kabuk renk değerleri Minolta ve Hunter renk ölçüm aletleri ile ölçülerek karşılaştırılmaları yapılmıştır. Kabuk rengine göre yeşil olum, renk kırım ve dönüm, pembe açık kırmızı ve kırmızı olgun gruplarında hasat edilen domatesler ile yine kabuk renklerine göre yeşilden kırmızıya doğru değişen Granny Simth, Golden Delicious, Gala ve Red Delicious çeşidi elmalar ve ayrıca yeşil olum, yeşil/sarı ve solgun sarı renklerinden muz meyveleri araştırmada kullanılmıştır. Yeşil olum ve renk kırılma (yeşil renk ağırlık) dönemindeki domatesler ile koyu ve açık yeşil renklerde olan elma çeşitlerinin kırmızı renk değerini belirten Minolta a*/b* ile Hunter a/b değerleri arasında bir farklılık bulunmadığı ve meyvelerin kırmızı renginin artışına paralel olarak bu iki aletin renk değerleri arasındaki fark da artmıştır. Muz renginde ikinci (yeşil) olgunlaşma aşamasından altıncı (sarı) olgunlaşma aşamasına kadar sarı renk değerlerini ifade eden Minolta b* değeri ile Hunter b değerleri birbirlerine paralel olarak arttığı ve altıncı olgunluk aşamasından sonra birbirlerine paralel bir şekilde azalmaya başladığı belirlenmiştir.  
Anahtar Kelimeler:

-

Comparision Between Hunterlab and Minolta Difference Meters of Evaluation Skin Colour of Tomatoes, Apples and Bananas (Turkish with English Abstract)

In this study, in order to measure more accurately the colour and colour difference values of fruit and vegetables, the Minolta and Hunter colour values of tomatoes, bananas and apples were compared. Tomato fruits were harvested at six different ripening stages based on skin colour such as, mature green, breaker, turning, pink, light red and red. Banana fruits at second (green), fifth (green/yellow), sixth (yellow) and seventh (pale yellow) stages of ripening were obtained from market. Granny Smith (green), Golden Delicious (light green), Gala (pink/light red) and Red Delicious (Red) varieties of applies also obtained from market. There were no differences between Minolta a*/b* and Hunter a/b and Hunter a/b values of mature green and breaker stage of tomatoes and either Granny Smith or Golden Delicious varieties of apples. The difference between Minolta a*/b* and Hunter a/b values increased with increasing redness of tomatoes and applies. Minolta b* and Hunter b values of bananas increased parallely to each other from the second to the sixth maturation stages. After the sixth stage they started to decrease parallely again.  
Keywords:

-,