Buğday ve Unda Işınlama Uygulamasının Bazı Nişasta Özellikleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması

Bu çalışmada elektron mikroskobu ve X-ışını kırınım tekniği kullanılarak ışınlanmış buğday ve un örneklerindeki nişasta granülleri ile ışınlanmamış örneklerdeki granüller arasında farklılık oluşup oluşmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. İki adet ekmeklik ve bir adet makarnalık buğday örneği 60Co kaynağında 0.5; 1.0; 2.5; 5.0 kGy dozlarında ışınlanmış ve daha sonra bu buğday örneklerinin unlarından nişasta örnekleri elde edilmiştir. Nişasta örnekleri elektron mikroskobu ile incelendiğinde 5 kGy dozda ışınlanmış örnekler ile ışınlanmamış örnekler arasında önemli bir fark görülmemiş, ışınlama uygulanması ile granüllerin değişikliğe uğramadığı belirlenmiştir. Ayrıca bir adet un örneği 137Cs kaynağı kullanılarak 1, 3, 5, 7, 9, 10, 20, 30 kGy dozlarında ışınlanmıştır. 30 kGy’e kadar uygulanan tüm ışınlanmanın dozlarında un örneklerinin X-ışını kırınım desenlerinden elde edilen bağıl alan değerlerinde (nişasta bağıl kristalite değerlerinde) ışınlanmamış kontrol örneğine göre artış olduğu gözlenmektedir. Fakat bu artış düzenli değildir ve ışınlama dozlarındaki artış ile paralellik göstermemektedir.
Anahtar Kelimeler:

-

A Study on the Effects of Irradiation Treatment of Wheat and Flour on Various Starch Properties (Turkish with English Abstract)

In this study, scanning electron microscopy (SEM) and X-ray diffraction technique were used in order to detect possible differences in starch granules caused by irradiation of wheat and flour. One durum and two bread wheat samples were treated with gamma irradiation at 0.5, 1.0, 2.5, 5.0 kGy levels by using a 60Co source. Starch granules isolated from respective flours were examined by using SEM. Irradiation exposure up to 5 kGy did not appear to cause large differences in the starch granules of three wheat samples. In addition, one flour samples was irradiated at 1, 3, 5, 7, 9, 10, 20, 30 kGy levels by using a 137Cs source X-ray diffraction patterns of these flour samples were taken and relative crystallinities of their starches were determined from the areas under diffractograms. In this study all irradiated flour samples had higher relative crystallinity values as compared to control. However the increase was not parallel to the increasing irradiation levels.   
Keywords:

-,