İmparator I. Aleksios Komnenos (1081-1118) Döneminde Bizans ve Haçlılar Arasındaki İhtilaflar

Haçlı seferleri, Doğu ve Batı veya Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında yaşanan ve yaklaşık iki yüzyıllık bir dönemi kapsayan bir mücadele sürecidir. Bu süreç aynı zamanda Doğu Roma İmparatorluğu’nun parçalanmasıyla neticelenen bir dizi gelişmeleri ifade eder. Oysaki haçlı seferlerinin başlangıçta esas maksatlarından birisi Türkler karşısında mücadele etmekte zorluklar yaşayan Bizans Devleti’ne yardım etmek ve orada yaşayan Hıristiyanları kurtarmaktı. Bu bağlamda İmparator I. Aleksios Komnenos’un dönemi çok önemlidir. Çünkü Bizans ve Batılılar arasındaki ilişkileri ilk andan itibaren olumsuz etkileyen haçlı seferleri onun zamanında başlamıştır. Hıristiyanlığı yorumlama ile ilgili inanç farklılıklarından, dünyevi meselelerle alakalı kültürel başkalıklara kadar birçok konuda birbirleriyle uyuşmayan bu iki kesim arasında “öteki taraf” hakkında var olan önyargı ve kuşkular haçlı seferleriyle birlikte açık bir çatışmaya dönüşmüştür. Bu çalışmada söz konusu münasebetler ve Bizans ve haçlı ilişkilerinin daha sonraki gidişatını belirleyen, Aleksios’un haçlılara yönelik tavrı ve benimsediği politikalar ele alınmaktadır

The Controversies Between Byzantium and the Crusaders in the Period of Emperor I. Alexios Komnenos (1081-1118)

The crusades is a duration of struggle subsisted between East and West or Christians and Muslims and comprises a period of two centruies. This duration at the same time states a series of prgress resulted with the crash of Eastern Roman Empire. But in the beginning the main objectives of the crusades was to help Byzantine State that has difficulties in struggling with Turks and to rescue the Christians who dwell there. In this context the period of Emperor I. Alexios Komnenos is very important. Because the crusades that affects the relations between Byzantium and Westerners negatively from the first moment had begun in his time. The prejudgements and doubts about “the other side” existing between these two sections that don’t get along each other in many affairs from the religious differences concerning the explication of Christinaty to cultural distinctions, regarding earthly matters,turned to open conflicts with the crusades. In this study, it is discussed the relations in question and the Alexios’ attitudes toward to crusaders and the politics he adopted which determine the following state of affairs of the relations of Byzantium and Crusaders

___

  • Aguilers, Raimundus, (1921). Historia Francorum qui Ceperunt Jerusalem. İngilizce çev., August C.Krey, The First Crusade: The Accounts of Eyewitnesses and Participants. Princeton.
  • Anonim, (1962). Gesta Francorum et aliorum Hierosolimitanorum: The Deeds of the Franks and the Pilgrims to Jerusalem, (Ed. ve İngilizce çev. Rosalind Hill). Toronto, New York ve London: Thomas Nelson and Sons Ltd.
  • Aquensis, Albertus, (1921). Liber Christianae Expeditions pro Ereptione et Restitutione Sanctae Hierosolymitanae Eccelesiae. (İngilizce çev. August C. Krey), The First Crusade: The Accounts of Eyewitnesses and Participants. Princeton.
  • Altan, Ebru, (2008). Ortaçağ’da Antakya (969-1098). Prof. Dr. Işın Demirkent Anısına / In Memory of Prof. Dr. Işın Demirkent. İstanbul: Dünya Yayıncılık, s.323-336.
  • Asbridge, Thomas, S., (2000). The Creation of the Principalitiy of Antioch, 1098- 1130. Woodbridge ve New York: Boydell Press.