SON İŞLEMCİ TASARIMINA YENİ BİR YAKLAŞIM

İmalat teknolojisindeki gelişmelerle birlikte karmaşık şekil ve hassas tolerans değerlerine sahip parçaların işlenmesi gerçekleştirilebilmektedir. Bu imalat uygulamalarında “Son işlemcilerin” rolü yadsınamaz. Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalat (BDT-BDİ) programları kullanılarak tasarlanan parçaların imalinde,  tezgahlarla olan etkileşim ‘Son işlemciler’ adı verilen arayüzler yardımıyla gerçekleştirilir. Son işlemciler, tasarım ve imalat bilgilerinin değerlendirilmesi yapılarak kesici yoluna ait verilerden (CLDATA) parça programı çıkaran BDİ’nin son aşama uygulamalarıdır. Bu çalışmada, BDT ve BDİ programları kullanılarak elde edilen kesici yolu verilerini (CLDATA) istenilen kontrol ünitesine ait programa dönüştürebilen bir son işlemci yazılımının tanıtımı yapılmıştır. Yazılımın en önemli özelliği, herhangi bir kontrol ünitesi formatını oluşturma imkanı sunmadaki esnekliğidir. Tasarım modülünde hazırlanmış katı model bilgilerini kullanarak ve CLDATA değerlendirilerek, parça üzerindeki işlemler ve kontrol üniteleri (Mazak, Sinümerik ve Fanuc) için parça programlarına ait çıktılar elde edilmiştir. Elde edilen çıktıların gerçek üretim ünitesinde kullanılan programlar ile karşılaştırılması yapılmıştır.

___

  • Kim, C.B., Park, S., Yang, M.Y. “Verification of NC Tool Path and Manual and Automatic Editing of NC Code”, International Journal of Produc-tion Research, 33, 659-673, 1995.
  • Aslan, E., “Sayısal Denetimli Takım Tezgahları İçin İşlem Yaprağı, Kesici Yolu ve Otomatik Par-ça Programı Oluşumu”, Makina Metal Teknolo-jisi Dergisi, 66, 76-89, Haziran 1997.
  • Aslan, E., Söylemez, E., “İki Eksenli Sayısal De-netimli Takım Tezgahları için Bilgisayar Destekli İşlem Planlaması ve Uygulaması”, 6. Uluslararası Makina Tasarım ve İmalat Kongresi, ODTÜ, Ankara, 21-30, 21-23 Eylül 1994.
  • Lee, R.S., She, C.H., “Developing a Postprocessor for Three Types ofF-axis Mmachine Tools”, 1nternational Journal of Advanced Manufac-turing Technology, 13, 658-665, 1997.
  • Stanislaw, Z., “System Integrated Product Design, CNC Programing And Post-Processing For Three Axis Lathes”, Journal of Materials Processing Technology, 109, 294-299, 2001.
  • Gamsız, E., Cam Sistemlerinin CNC Takım Tez-gahlarına Uygulanması ve Postprocessor Hazırlanması, Yüksek Lisans Tezi, İ.T.Ü., Fen Bilimleri Enstitüsü, 1992.
  • Kayalı, M., Farklı CNC Torna Kodlarını Prolog Dili Kullanarak Birbirine Dönüştürme, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Ens-titüsü, 1996.
  • Kayır, Y., Gülesin, M., “Kesici Konum Verilerinin (CLDATA) Sayısal Denetimli Takım Tezgahları için Parça Programlarına Dönüştürülmesinde Son İşlemcilerin Tasarımı”, 7. Uluslararası Makina Tasarım ve İmalat Kongresi, ODTÜ, 371-381, Ankara, 1996.
  • Ersoyoğlu, A.S., SD Parça Programlarının Oluş-turulması için Son İşlemci Tasarımı, Yük¬sek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilim¬leri Enstitüsü, 1999.
  • ER, A. O., Aslan, E., Şeker, U., “Son İşlemcilerin Genel Yapısı”, Makina Tasarım ve İmalat Tek-nolojileri Kongresi - Matit 2001, Konya, 167-172, 2-3 Kasım 2001.
  • ISO 4343, “Numerical Control of Machines - NC Processor Output – Minor Elements of 2000-Type Records (Postprocessor Commands)”, 1978.
  • ISO 3592, “Industrial Automation Systems- Numerical Control of Machines-NC Processor Output–File Structure And Language Format”, 2000.
  • ISO 6983/1, “Numerical Control of Machines– Program Format and Definition Words–Part1: Da-ta Format for Positioning, Line Motion and Contouring Control Systems.”, 1982.
  • Mazak Programming Manual for Mazatrol M Plus ISO Programming, Yamazaki Mazak Cor-poration, Japan, 1996.
  • Fanuc Series, 0-Mate Operator’s Manual., Fanuc Ltd., 1988.
  • Sinümerik 840D / 810D / FM – NC Fundamentals Programming Guide, Siemens Ltd.,1996.
  • Er, A.O., BDT ve BSDT’ların Bütünleşmesi İçin Bir Son İşlemci Tasarımı, Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Ensti¬tüsü, Kırıkkale, 2002.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

$ThO_2-UO_2$ yakıt karışımını içeren candu yakıt çubuklarındaki sıcaklık dağılımının sayısal çözümlenmesi

Eşref BAYSAL, H. Mehmet ŞAHİN, Adem ACIR

İdeal olmayan şebeke gerilimi ve dengesiz yük şartlarında 3-fazlı 4-telli paralel aktif güç filtresi denetimi

Mehmet UÇAR, Engin ÖZDEMİR

Keyfi fiber takviyeli viskoelastik piezoelektrik bir cismin elektro-termomekanik davranışı için matematiksel bir model

Mustafa Reşit USAL, ALİ Ünal ERDEM, Melek USAL

KEYFİ FİBER TAKVİYELİ VİSKOELASTİK PİEZOELEKTRİK BİR CİSMİN ELEKTRO-TERMOMEKANİK DAVRANIŞI İÇİN MATEMATİKSEL BİR MODEL

Ali ERDEM, Mustafa USAL, Melek USAL

TİCARİ PLASTİKLERİN KALIPTA AKIŞ BOYLARININ İNCELENMESİ

Sami ERGÜNEY, Çetin KARATAŞ, Süleyman SARITAŞ

Kırşehir yöresi kırmataş agregalarının mühendislik özelikleri

İlhami DEMİR, Metin ARSLAN

BİLYALI DÖVME PARAMETRELERİNİN Ç1020 ÇELİĞİNİN YORULMA DAYANIMINA ETKİSİ VE OLUŞAN KALICI GERİLMENİN KATMAN KALDIRMA YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI

Emrah DÜLEK, Şenay ORMAN, Çetin KARATAŞ, Süleyman SARITAŞ

Silis dumanı katkılı yapı alçılarında eğilmede çekme dayanımının araştırılması

Muhammed YALINBAŞ, Servet YILDIZ, Oğuzhan KELEŞTEMUR

İZOTROPİK MATRİS MALZEMESİ OLAN FİBER TAKVİYELİ DİELEKTRİK VİSKOELASTİK ORTAMLARIN ELEKTRO-TERMOMEKANİK DAVRANIŞI İÇİN MATEMATİKSEL BİR MODEL

Ali ERDEM, Melek USAL, Mustafa USAL

Beypazarı geleneksel evlerinde uygulanan "Tatlı Sıva" üzerine bir inceleme

Gediz URAK, Gülser ÇELEBİ