Önden Yüklemeli Bir Çamaşır Makinesinin Sonlu Elemanlar Yöntemiyle Dinamik Olarak Modellenmesi

Bu çalışmada, önden yüklemeli bir çamaşır makinesinin sıkma aşaması sonlu elemanlar metodu ile modellenerek çamaşır makinesindeki parçaların yer değiştirmeleri ve parçalar üzerindeki gerilmeler öngörülmeye çalışılmıştır. Yapılan sayısal modellemede, dengesiz kütlenin etkisiyle oluşan merkezkaç kuvvet, tambur yüzeyine dinamik olarak etkitilmiştir. Bu etki, tambur hareket ettirilmeden dengesiz kütle hareket ettirilerek sağlanmıştır. Ayrıca çalışma kapsamında basitleştirilmiş rulman modellenmesi de gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda belirli bölgelerden ölçümler yapılarak mevcut olan deneysel verilerle karşılaştırma yapılmış ve sonuçların uyumlu olduğu görülmüştür. Bu çalışmada elde edilen sonuçların, çamaşır makinesinin farklı bölgeleri için tasarım değişiklikleri ve iyileştirmeler için yol gösterici olması amaçlanmıştır.

___

  • Özer, M., Önden Yüklemeli Bir Çamaşır Makinesinin Dinamik Olarak Modellenmesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015.
  • Bayraktar, F. ve Belek, H.T., “Çamaşır Makinası Dinamik Davranışının Deneysel ve Teorik İncelenmesi”, İTÜ Dergisi, Cilt 5, No 2, 135-144, 2006.
  • Wagner, F., Dynamics of Washing Machine, Doktora Tezi, Technische Universität München, 2000.
  • Agnani, A., Cannella, F., Martarelli, M., Merloni, G. ve Tomasini, E.P., “Dynamic Characterization of a Washing Machine: Numerical Multi-body Analysis and Experimental Validation”, 26th International Modal Analysis Conference, Orlando, USA, 4-7, Şubat 2008.
  • Mitsuishi, M. ve Nagao, Y., “Washing Machine Dehydration Dynamics Analysis”, Nihon Kikai Gakkai Nenji Taikai Koen Ronbunshu, Cilt 5, 209-216, 2002.
  • Weili, S., Sen, Z., Weiwei, G. ve Yuanyuan, L., “Structure Analysis of Inner Cylinder Components of Drum Washing Machine Based on Ansys/Workbench”, Applied Mechanics and Materials, Cilt 385-386, 137-140, 2013.
  • Kurvinen, E., Sopanen, J. ve Mikkola, A., “Ball Bearing Model Performance on Various Sized Rotors with and without Centrifugal and Gyroscopic Forces”, Mechanism and Machine Theory, Cilt 90, 240-260, 2015.
  • Pipaniya, S. ve Lodwal, A., “Contact Stress Analysis of Deep Groove Ball Bearing 6210 Using Hertzian Contact Theory”, International Journal of Innovative Research in Engineering & Science, Cilt 3, No 7, 8-16, 2014.
  • Chunjun, P., Static Analysis of Rolling Bearings Using Finite Element Method, Yüksek Lisans Tezi, Universität Stuttgart, 2009.
  • Molnar, L., Karoly, V., Bodai, G., Zwierczyk, P. ve Oroszvary, L., “Simplified Modeling for Needle Roller”, Periodica Polytechnica, Cilt 54, No 1, 27-33, 2010.
  • Landenberger, A. ve El-Zafrany, A., “Boundary Element Analysis of Elastic Contact Problems Using Gap Elements”, Computers & Structures, Cilt 71, No 6, 651-661, 1999.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Web tabanlı saldırı önleme sistemi tasarımı ve gerçekleştirilmesi: yeni bir hibrit model

Ömer Faruk BAY, Adem TEKEREK, Cemal GEMCİ

Bor katkılı hidroksiapatit üretimi ve karakterizasyonu: Bor oranı ve sinterleme sıcaklığının yapı ve mekanik özellikler üzerindeki etkisi

Önder ALBAYRAK, Mustafa UĞURLU

Yanal yol tutuş kararlılığı için merkezi diferansiyel kontrolü tabanlı çekiş torku dağıtımı

Eray Teoman ÖNDER, S Çağlar BAŞLAMIŞLI

Çevresel konfor ve enerji tasarrufu bağlamında konut kullanıcıları davranış profilleri üzerine bir araştırma

Timuçin HARPUTLUGİL, Gülsu HARPUTLUGİL ULUKAVAK

Zr/ZSM5 ZEOLİT KATALİZÖRLERİ VARLIĞINDA 2-METİL NAFTALİNİN DİSPROPORSİYON KİNETİĞİ

Fatih GÜLEÇ, Emir Hüseyin Şimşek, Ali Karaduman

Deri arıtma çamuru kompostu ilavesiye gerçekleştirilen çim yetiştiriciliğinde Cr, Cu, Zn ve Ni metallerinin kimyasal dağılımı ve bitkiye transferi

Duyuşen Elif Güven, Görkem Görkem Akinci, Gülden Gök

Elmas nano parçacık takviyeli krom kaplanmış gözenekli toz metal parçaların korozyon davranışlarının araştırılması

Rahmi ÜNAL, E. Zeynep BİLGİLİ, Radoslav VALOV, Elmas SALAMCI, Abdurrahman ASAN

pH TİTRASYON EĞRİLERİNE DURUM-UZAYI YAKLAŞIMI

İbrahim ALISKAN, Mesut UYSAL

BOR KATKILI HİDROKSİAPATİT ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU: BOR ORANI VE SİNTERLEME SICAKLIĞININ YAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Onder ALBAYRAK, Mustafa UGURLU

Türkiye'deki ilköğretim yapılarının deprem dayanımının incelenmesi

Asena SOYLUK, A Esra GEREK