Modifiye hibrit optimizasyon yöntemi ile rüzgâr-termal güç sistemleri için ekonomik dağıtım probleminin çözümü

Ekonomik dağıtım problemi (EDP) karmaşık, sınırlamalı ve doğrusal olmayan bir optimizasyon problemidir. EDP’de talep edilen güç için, aktif güç baralarının minimum ve maksimum sınırları arasında sistemin yakıt maliyetini minimum yapmak amaçlanmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye 19 baralı rüzgâr-termal güç sisteminin EDP çözümü amacıyla yerçekimsel arama algoritması (YAA) ile öğretme-öğrenme temelli optimizasyon (ÖÖTO) algoritmasının birleştirilmesi ile hızlı, etkili ve güvenilir bir hibrit optimizasyon algoritması olan modifiye hibrit yerçekimi arama-öğretme-öğrenme temelli optimizasyon yöntemi (MHYÖ) tasarlanmıştır. MHYÖ yöntemi, sınırlamalı optimizasyon problemi çözümü için YAA’nın güçlü global arama ve TLBO’nun yerel arama özelliği modifiye edilerek geliştirilmiştir. MHYÖ, literatürde iyi bilinen ve sık kullanılan on adet benchmark fonksiyonlarıyla deneysel amaçlı test edilmiştir. Geliştirilen MHYÖ yöntemi, EDP çözümü için ilk olarak 6-baralı rüzgâr-termal güç sisteminde talep edilen sırasıyla 400 MW, 450 MW ve 500 MW güç için uygulanmıştır. Daha sonra geliştirilen MHYÖ yöntemi, Türkiye 19 baralı rüzgâr-termal güç sisteminin EDP çözümü amacıyla sistemdeki toplam planlanan gücün %25, %27,5 ve %30 talep edilen güç oranına göre üç farklı durumda uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar diğer çalışmaların sonuçları ile kıyaslanmıştır. Bu sonuçlara göre, MHYÖ yönteminin hem yakıt maliyeti hem de hesaplama zamanı ikilisi açısından, kısa çalışma zamanında, güvenilir, etkili ve minimum yakıt maliyeti ile sonuçları bulduğunu göstermektedir.

___

  • 1. Mahor A., Prasad V., Rangnekar S., Economic dispatch using particle swarm optimization: A review, Renewable Sustainable Energy Rev., 13 (8), 2134-2141, 2009.
  • 2. Chowdhury B.H., Rahman S., A review of recent advances in economic dispatch, IEEE Trans. Power Syst., 5 (4), 1248-1259, 1990.
  • 3. Nicholson H., Sterling M.J.H., Optimum Dispatch of Active and Reactive Generation by Quadratic Programming, IEEE Trans. Power App. Syst., PAS-92 (2), 644-654, 1973.
  • 4. Tinney W.F., Hart C.E., Power Flow Solution by Newton's Method, IEEE Trans. Power App. Syst., PAS-86 (11), 1449-1460, 1967.
  • 5. Treece J.A., Bootstrap Gauss-Seidel load flow, Proc. Inst. Electr. Eng., 116 (5), 866-870, 1969.
  • 6. Momoh J.A., Adapa R., El-Hawary M.E., A review of selected optimal power flow literature to 1993. I. Nonlinear and quadratic programming approaches, IEEE Trans. Power Syst., 14 (1), 96-104, 1999.
  • 7. Eke İ., Tezcan S.S., Çelik C., Solving economic load dispatch problem with valve-point effects using filled function Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 32 (2), 429-438, 2017.
  • 8. Al-Betar M.A., Awadallah M.A., Khader A.T., Bolaji A.L.a., Almomani A., Economic load dispatch problems with valve-point loading using natural updated harmony search, Neural Comput. Appl., 1-15, 2016.
  • 9. Bakirtzis A., Petridis V., Kazarlis S., Genetic algorithm solution to the economic dispatch problem, IEE Proc. Generat. Transm. Distrib., 141 (4), 377-382, 1994.
  • 10. Cai J., Ma X., Li L., Yang Y., Peng H., Wang X., Chaotic ant swarm optimization to economic dispatch, Electr. Power Syst. Res., 77 (10), 1373-1380, 2007.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

n-Si ve PET alttaşlar üzerine RF-kaplanan GZO ince filmlere tavlama sıcaklığının etkileri

Nihan AKIN SÖNMEZ, Meltem DÖNMEZ, Buse CÖMERT, Tarık Asar, Barış KINACI, Süleyman Özçelik

Osmanlı klasik dönem tipi modern camilerin tahliye problemine ilişkin değerlendirme

A. Yağmur Topraklı, Saifuding SEDIHEMAITI, Gülhayat Ağraz

X-bant uygulamalar için tek katmanlı değişken birim eleman boyutlu yansıtıcı dizi anten tasarımı

Hande BODUR, Sibel ÇİMEN

Makine öğrenmesi teknikleri ile ikili yürütülebilir dosyalarda arabellek taşması zayıflığı analizi için yeni bir yaklaşım

Gürsoy DURMUŞ, İbrahim SOĞUKPINAR

Ardışık çırpan kanatlı enerji üretecinin performansını artırmada ön kanat hareketinin etkisi

İdil FENERCİOĞLU, Ferhat KARAKAŞ

OLED TV’lerin ısı transferinin iyileştirilmesi üzerine deneysel ve nümerik çalışmalar

Metin NİL, Yavuz ÖZTÜRK, Mehmet Bahattin AKGÜL, Gözde SARI

Karar vericinin tercih ettiği çözümü bulmak için filtreleme yardımlı etkileşimli bir yöntem

Ceren TUNCER ŞAKAR, Gülşah KARAKAYA

Sensör görüş yeteneklerinin İHA rota optimizasyonuna entegrasyonu: doğrusal bir model ve sezgisel bir algoritma önerisi

Nahit YILMAZ, Cevriye TEMEL GENCER

Çok gruplu sınıflandırma problemlerine regresyon analizi ve matematiksel programlama tabanlı yeni bir yaklaşım

Mustafa İsa DOĞAN, Abdullah ORMAN, Mediha ÖRKCÜ, H. Hasan ÖRKCÜ

Kalite fonksiyonu göçerimi (KFG) ile askeri havacılıktaki bakım faaliyetleri için yeni ürün tasarımı

Serkan ALTUNTAŞ, Türkay DERELİ, Cengiz ÖZŞALAP