Modelleme göstergelerinin karşılaştırılması ve değerlendirilmesi

Modelleme terimi doğrultulu ışık ile yayınık ışık arasındaki dengeyi tanımlamaktadır. Literatürde, nesnelerin biçim, doku gibi özeliklerinin ve insan yüzünün rahat ve doğru algılanması ile ilgili koşullar “modelleme” başlığı altında irdelenmektedir. Bu çalışmada, çeşitli araştırmacılar tarafından önerilmiş olan, metrik sınırları tanımlı modelleme göstergeleri incelenmiştir. Modelleme göstergelerine yönelik bir aydınlatma programı kullanılarak yapılan inceleme sonuçları ilk aşamada kendi aralarında karşılaştırılmıştır. İnceleme sonuçları ikinci aşamada, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde bir araştırma projesi (Proje no: 2011-03-01-DOP01) kapsamında iki kişilik büro olarak tasarlanmış bir deney hacminde elde edilmiş olan deneklerin insan yüzündeki gölgeye yönelik izlenimleri ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak farklı aydınlatma senaryoları için modelleme göstergelerinin birbirleriyle ve denek izlenimleriyle uyumlu olmadığı görülmüştür.

___

  • European Commission for Standardisation (CEN), EN 12464-1:2011, Light and Lighting-Lighting of Work Places - Part 1: Indoor Work Places, Brussels: CEN, 2011.
  • Moon P, Spencer D. Modeling with light, Journal of the Franklin Institute, 1951; 251: 453-466.
  • Lynes, J. A., Burt, W., Jackson, G.K., Cuttle, C., The Flow of Light into Buildings, Trans. Illum. Eng. Soc., Londra, 1966;31-3, 65-92.
  • CIE 213, Guide to Protocols for Describing Lighting, 2014.
  • Cuttle C., Lighting patterns and the flow of light, Lighting Research and Technology, 1971; 3: 171-189.
  • Fischer D., The European approach to the integration of lighting and air conditioning, Lighting Research and Technology, 1970; 2: 150-159.
  • Boyce PR, Miller NJ, Wilwol K. Lighting for good facial modelling, 1999, (son erişim tarihi 2014) http://www.lrc.rpi.edu/resources/pdf/68-1999.pdf.
  • Bean, A.R., Modelling Indicators for combined side and overhead lighting systems, Lighting Research and Technology, 1978; 10: 199-203.
  • Dokuzer Öztürk, L., Aydın Yağmur, Ş., Lamba Işığı İle Aydınlatmada Gölge Niteliğinin Belirlenmesi ve Tasarım Kriteri Olarak Değerlendirilmesi İçin Bir Yaklaşım, YTU, BAPK, Proje no: 2011-03-01-DOP01, İstanbul, 2012.
  • Aydın Yağmur, Ş., Dokuzer Öztürk, L., Determination of the Harshness–Softness Attribute of Shadows, Lighting Research & Technology, 2015: 47(8): 993-1009.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bir modal empedans tabanlı istatistiksel enerji analizi yordamı ile çizgisel bağlantılı belirsiz kompozit yapıların orta ve yüksek frekans titreşim analizi

Abdullah SEÇGİN, Murat KARA, Serkan GÜLER

Menderes ilçesindeki orman yangınının süperpiksel bölütleme temelli arama yöntemiyle tespiti

Ali Can KARACA, Mehmet Kemal GÜLLÜ

Hegzaklorosiklohegzan izomerlerinin metal oksit varlığında gezegen hareketli bilyalı değirmen kullanılarak mekanokimyasal deklorinasyonu

Volkan PELİTLİ, Uğur KURT, Oltan CANLI

Islak öğütme yöntemi ile metalik demir ve kobalttan hazırlanmış CoFe2O4 nanoyapılarda doyum manyetizasyonunun yapıya bağlı değişimi

Mehmet Burak KAYNAR, Ahmet TOPRAK, Şadan ÖZCAN

Dikdörtgen payandalı yüksek yığma duvarların düzlem dışı deprem dayanımları

Rabia İZOL, M. Arif GÜREL, R. Kadir PEKGÖKGÖZ, Fatih AVCİL

İş sağlığı ve güvenliği problemlerinin çözümünde Fine-Kinney ve gia yöntemlerinin entegrasyonu

Metin ERSOY, Mustafa Yavuz ÇELİK, Liyaddin YEŞİLKAYA, Osman ÇOLAK

Sürtünme kaynak yöntemi ile birleştirilmiş AISI 316L/AISI 4140 çelik çiftlerinin arayüzey mikroyapı özelliklerinin incelenmesi

Engin ÜNAL, Faruk KARACA, Furkan SARSILMAZ

Toz enjeksiyon kalıplamada krom arayüzeyi kullanılarak montajlı parça imalatının araştırılması

Oguz YİLMAZ, Kamran SAMET, Harun KOCAK, Cetin KARATAS

Türkiye’deki sağlık hizmetleri sektörünün şehirlerin panel verilerine dayalı olarak etkinlik ve verimliliklerinin ölçümü

Erhan BERK, Hakan ÇERÇİOĞLU

Proksimal femur kırıklarının tedavisinde kullanılan implant sistemlerinin biyomekanik özelliklerinin karşılaştırması

Mehmet Fatih AYCAN