Akademik işbirliklerinin yeni bir çizge olarak modellenmesi ve istatistiki analizi

Akademik işbirliği (ortak yazarlık) ile kurulan ağlar, bir çok açıdan önemli bir konudur. Bir ülkenin gelişmişlik analizinden, üniversite veya bölümlerin sıralanması gibi bir çok alanda kullanılmaktadır. Ayrıca, akademik işbirliklerinin modellenmesi ve bu modellerden akademik işbirliklerinin düzeyi noktasında yapılacak çıkarım ve yorumlarda büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla, bir veri tabanı oluşturulmuş ve Türkiye’nin akademik işbirlikleri çizge kullanılarak modellenmiştir. Veri tabanı oluşturulurken, Web of Science (WOS) verileri kullanılarak, yazar, üniversite, bölüm, araştırma alanı ve yayın ana hatları olmak üzere, ilişkisel bir veri tabanı oluşturuldu. Oluşturulan veri tabanı, uç noktalar dahil olmak üzere, 1980-2015 yıllarını kapsamaktadır. Elde edilen veri üzerinde, ilgili yıllar aralığında, Türkiye’nin akademik işbirlikleri modellendi ve akademik işbirliklerini etkileyen faktörler üzerinde bilimsel çıkarımlar yapıldı. Çalışmamızda aktör olarak üniversiteler, üniversiteler arası gerçekleşen ortak yazarlık ise işbirliği olarak ele alınmıştır. Elde edilen modeller üzerinde, bölgesel bazda topluluk keşifleri yapılarak, bölgelerdeki öncü üniversiteler tespit edildi. Topluluk keşfinde, Bron-Kerbosch (BK) topluluk keşfi algoritması kullanıldı. Ancak, bu algoritma ile bulunan topluluklar, akademik işbirlikleri özelinde verinin yapısından ötürü, bazı eksiklikler ve hatalar ortaya koymaktadır. Öncelikle, akademik işbirlikleri çok değişken ve gelişen bir yapıdır. Şöyle ki, bir araştırmacının, danışmanı ile yapmış olduğu çalışmalar, ilgili araştırmacının farklı kurumda çalışıyor olması durumunda üniversitelerarası işbirliği olarak ortaya çıkmaktadır.  Ancak, belli bir seviyenin altında ise, gerçekte bu güvenilir bir işbirliği olarak yorumlanamaz. Ayrıca, veride bulunabilecek, benzer yazar isimleri gibi sebeplerle, gerçekte olmayan ilişkilerin işbirliği gibi yansımasına sebep olmaktadır. Bu gibi sebeplerle, işbirliği çizgeleri olarak yeni bir çizge türü önerilmekte ve bu tür çizgeler üzerinde yapılacak topluluk keşfi özel konusunda, en temel algoritmalardan olan BK algoritmasına, bu hatayı giderdiğini düşündüğümüz, Merkezi Limit Teoremi alt sınırı eklenmiştir. Bu ekleme ile birlikte, bölgelerdeki topluluk sayısının arttığı ancak daha güvenilir seviyede toplulukların kaldığını ve bunun sonucu olarak, bölgelerdeki öncü üniversitelerin daha net ortaya çıktığını görülmüştür.

___

  • X. F. WANG, “Complex Networks: Topology, Dynamics and Synchronization,” Int. J. Bifurc. Chaos, vol. 12, no. 5, pp. 885–916, 2002.
  • S. Boccaletti, V. Latora, Y. Moreno, M. Chavez, and D. U. Hwang, “Complex networks: Structure and dynamics,” Phys. Rep., vol. 424, no. 4–5, pp. 175–308, 2006.
  • Cuijuan Wang, Wenzhong Tang, Bo Sun, Jing Fang, and Yanyang Wang, “Review on community detection algorithms in social networks,” in 2015 IEEE International Conference on Progress in Informatics and Computing (PIC), 2015, pp. 551–555.
  • T. Hastie, R. Tibshirani, and J. Friedman, “The Elements of Statistical Learning,” Elements, vol. 1, pp. 337–387, 2009.
  • M. Girvan and M. E. J. Newman, “Community structure in social and biological networks.,” Proc. Natl. Acad. Sci. U. S. A., vol. 99, no. 12, pp. 7821–6, 2002.
  • E. A. Leicht and M. E. J. Newman, “Community structure in directed networks,” pp. 1–5, 2007.
  • M. Li, Y. Deng, and B. H. Wang, “Clique percolation in random graphs,” Phys. Rev. E - Stat. Nonlinear, Soft Matter Phys., vol. 92, no. 4, pp. 1–6, 2015.
  • G. Palla, I. Derenyi, I. Farkas, and T. Vicsek, “Uncovering the overlapping community structure of complex networks in nature and society,” no. m, pp. 1–10, 2005.
  • A. Lancichinetti and S. Fortunato, “Community detection algorithms: a comparative analysis,” pp. 1–12, 2009.
  • C. Bron and J. Kerbosch, “Algorithm 457: Finding All Cliques of an Undirected Graph,” Commun. ACM, vol. 16, no. 9, pp. 575–577, 1973.
  • Thomson Reuters Corporation, “Web of Science,” 2015. [Online]. Available: https://apps.webofknowledge.com. [Accessed: 01-Jan-2015].
  • K. İnce, “An Application for Retrieving Data from Web Pages in a DB Like Manner,” in International Artifical Intelligence and Data Processing Symposiom, 2016, pp. 396–399.
  • K. İnce, “Analyzing Tendency of Academic Growth in Turkey,” in International Artifical Intelligence and Data Processing Symposiom, 2016, pp. 400–403.
  • M. Çakıcı, A. Oğuzhan, and T. Özdil, İstatistik, 2nd ed. Ekin Basım Yayın Dağıtım, 2015.
  • K. İnce and A. Karcı, “Analysing and Modelling of Academic Collaboration of Turkey,” in İnternational Conference on Natural Science and Engineering, 2016, pp. 2772–2776.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Silis dumanın geri kazanılmış agregalı beton kırılma parametreleri ve çatlak haritası üzerine etkisi

Özgür ÇAKIR, Hasan DİLBAS

Delikli levhalarla güçlendirilmiş tuğla duvarların hesabı için öneriler

Eray ÖZBEK, Bengi AYKAÇ, Hüsnü CAN, İlker KALKAN, Sabahattin AYKAÇ

Anodize Ti6Al7Nb’un simule edilmiş vücut sıvısı ile etkileşimi

Merve İZMİR, Yiğithan TUFAN, Batur ERCAN

Kesikli zaman modelleri kullanılarak Zonguldak, Soma ve Beypazarı kömürlerinin sıvılaştırma mekanizmalarının belirlenmesi

Emir Hüseyin ŞİMŞEK, Fatih GÜLEÇ, Hakan KAVUŞTU, Ali KARADUMAN

Sanal yerel alan ağlarında ağ trafiği dengeleme için SNMP tabanlı yeni bir algoritma

Serdar KIRIŞOĞLU, Resul KARA, İbrahim ÖZÇELİK

Mikrotremor verisi kullanılarak zeminlerin dinamik büyütme faktörü değerlerinin hesaplanması: İzmir (Kuzey) örneği

Aykut TUNÇEL, Özkan Cevdet ÖZDAĞ, Eren PAMUK, Mustafa AKGÜN

Çelik fiberli betonarme kirişte akustik emisyon aktivitelerinin Ib değeri analizi ile değerlendirilmesi

Sena TAYFUR, Ninel ALVER, Selçuk SAATCI

Zaman gecikmeli mikro-şebeke sistemlerin Rekasius yerine koyma yöntemiyle kazanç ve faz payı tabanlı kararlılık analizi

Hakan GÜNDÜZ, Saffet AYASUN, Şahin SÖNMEZ

Nano materyal içerikli katkıların yakıt özelliklerine ve yanma karakteristiklerine etkileri

İsmet SEZER

Afyon yöresindeki yüksek gözenekli yapı taşlarında su itici kimyasal kullanılmasının tuz kristalleşmesine etkisinin araştırılması

Mustafa Yavuz ÇELİK, Ramazan TIĞLI