Açık kaynak yazılımlarda bakım yapılabilirliği ve güvenilirliği ölçmek için iki boyutlu değerlendirme metodu

Değerlendirme ve karşılaştırma sonuçlarına göre, mevcut modellerle elde edilen sonuçlar, hem birbirlerini hem de önerilen modelle elde edilen sonuçları doğrular niteliktedir.Son yıllarda açık kaynak yazılımların (AKY) popülerliğinin artması, birbirine alternatif olarak pazara sunulan bu tür yazılımların sayısının hızla artmasına sebep olmuştur. Ne var ki açık kaynak yazılımlarının kalitesinin potansiyel kullanıcılar tarafından nasıl değerlendirilebileceğine ışık tutan akademik çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bu makalede, literatürdeki mevcut çalışmalar sentezlenerek açık kaynak yazılımlarda bakım yapılabilirliği ve güvenilirliği ölçmek amacıyla önerilen metot anlatılmıştır. Bu ölçümle açık kaynak yazılımlar, hem kod-tabanlı hem de toplum-tabanlı olarak iki boyutlu bir metotla değerlendirilmektedir. Kod-tabanlı ölçüm için en güncel kalite modeli olan ISO/IEC 25010’un seçilen içsel öznitelikleri ve bu öznitelikleri ölçmek için nesneye yönelik C&K metrikleri kullanılmıştır. Toplum-tabanlı ölçüm için ise sistem ve yazılım mühendisliği için ölçüm süreci standardı olan ISO/IEC 15939 rehber alınarak bilgi ihtiyaçları belirlenmiş ve bu bilgi ihtiyaçlarını değerlendirmek için, ürünlerin veri tabanlarında depolanan elektronik posta listeleri, problem (hata) raporları, sıkça sorulan sorular vb. tarihsel verilerden türetilen metrikler kullanılmıştır. Bu çalışmada önerilen iki-boyutlu metot, Java dilinde yazılmış üç Java programı inşa aracının (Java build tool) seçiminde kullanılmış ve önerilen metot uygulanarak elde edilen sonuçlar ile literatürde yaygın bilinen metotlardan olan OSMM ve OpenBRR uygulanarak varılan sonuçlar karşılaştırılmıştır.

___

  • 1. Open-source software, URL: https://en.wikipedia. org/wiki/Open-source_software. Erişim tarihi: Nisan 22, 2017.
  • 2. Black Duck Software. URL : https://www. blackducksoftware.com/. Erişim tarihi Mayıs 16, 2017.
  • 3. North Bridge. URL: http:// www .northbridge.com/. Erişim tarihi Mayıs 21, 2017.
  • 4. K. Noyes, Senior U.S. Correspondent, PCWorld, Apr 17, 2013, URL: http://www.pcworld.com/article/ 2035651/open-source-is-taking-over-the-software-world-survey-says.html. Erişim tarihi Nisan 13, 2017.
  • 5. GitHub-Cracking the Code to GitHub’s Growth. URL: https://growthhackers.com/growth-studies/github. Erişim tarihi Mayıs 11, 2017.
  • 6. Ayyıldız T.E., ve Koçyiğit A., Correlations between problem and solution domain measures of open source software, Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 32 (3), 887-900, 2017.
  • 7. Asiala P.M., ve Matinlassi M., “Quality assurance of open source components: Integrator point of view,” Bildiri Kitabı - International Computer Software and Applications Conference, 2006, vol. 2, sf. 189–192.
  • 8. Duijnhouwer F.W., ve Capgemini C.W., Open Source Maturity Model The Usefulness of a Maturity Model Open Source in a Corporate Setting, 2003.
  • 9. Samoladas I., Gousios G., Spinellis D., ve Stamelos I., The SQO-OSS quality model: measurement based open source software evaluation, Open Source Dev. Communities Qual., 275, 1–11, 2008.
  • 10. Readiness Rating for Open Source. URL: http://www.openbrr.org. Erişim tarihi Mayıs 15, 2017.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Odak dışı beslemeli asimetrik ikili reflektör anten sistemlerinde eşdeğer paraboloid anten ve eşdeğer besleyici yöntemlerinin uygulanması

Gökşen TURGUT, Erdem YAZGAN

Yersel lazer tarama verisi ile elde edilen 3B modellerde filtreleme etkisinin araştırılması

Melis UZAR, Nursu TUNALIOĞLU, Duygu ARICAN, Tümay ARDA

Ardışık çırpan kanatlı enerji üretecinin performansını artırmada ön kanat hareketinin etkisi

İdil FENERCİOĞLU, Ferhat KARAKAŞ

X-bant uygulamalar için tek katmanlı değişken birim eleman boyutlu yansıtıcı dizi anten tasarımı

Hande BODUR, Sibel ÇİMEN

Trafik sakinleştirme çalışmalarında farklı kıvrımlama uygulamalarının sürüş simülatörü ortamında incelenmesi

Metin Mutlu AYDIN, Kadir AKGÖL, Banihan GÜNAY

Hatay ve çevresi altındaki yerkabuğuna ait üç boyutlu sismik hız yapısının belirlenmesi

Çağlar ÖZER

n-Si ve PET alttaşlar üzerine RF-kaplanan GZO ince filmlere tavlama sıcaklığının etkileri

Nihan AKIN SÖNMEZ, Meltem DÖNMEZ, Buse CÖMERT, Tarık Asar, Barış KINACI, Süleyman Özçelik

Shearlet dönüşüm ve yeni geometrik özellikler kullanılarak aşırı öğrenme makinesine dayalı bitki tanıma sistemi

Muammer TÜRKOĞLU, Davut HANBAY

Türkiye’de bulunan farklı illerin rüzgâr enerjisi potansiyelinin incelenmesi ve sonuçların destek vektör makinesi regresyon ile tahminsel modelinin oluşturulması

Mehmet DAŞ, Nilay BALPETEK, Ebru KAVAK AKPINAR, Sinan AKPINAR

Modifiye hibrit optimizasyon yöntemi ile rüzgâr-termal güç sistemleri için ekonomik dağıtım probleminin çözümü

Mehmet Fatih TEFEK, Harun UĞUZ