TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTELER ARASI SPOR FAALİYETLERİNİN SPORCU, ANTRENÖR VE İDARECİLER TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’deki üniversiteler arasındaki spor faaliyetlerinin sporcu, antrenör ve idareciler tarafından değerlendirilmesidir. Çalışmanın örneklem grubu 04-12 Mayıs 2004 tarihleri arasında izmir’de düzenlenen 4. Türkiye Üniversite Spor Oyunları’na katılan toplam 3234 sporcu, antrenör ve idareciden rasgele seçim yöntemiyle, toplam on üç branştan belirlenen 488 sporcu, antrenör ve idareciden oluşmuştur. Ölçüm aracı olarak on iki maddeden oluşan "faaliyet değerlendirme anketi" kullanılmış, elde edilen verilerin istatistiksel analizinde kişisel değişkenlere ve verilen yanıtlara göre yüzde ve frekans dağılımlarına bakılmıştır. Faaliyetleri değerlendirmede cinsiyetin ve faaliyette alınan görevlerin farklılık oluşturup oluşturmadığının analizinde ise t-test kullanılmıştır. Cinsiyetin ve faaliyette alınan görevin değerlendirme sonuçları bakımından anlamlı bir farklılık ortaya çıkarmadığı, tüm katılımcıların üniversiteler arasındaki spor faaliyetlerini faaliyetin tanıtımı ve medya da yer alması ile faaliyet için sunulan konaklama ve yiyecek-içecek hizmetleri dışında normal olarak değerlendirdikleri sonucu elde edilmiştir.

EVALUATION OF THE UNIVERSITY SPORT EVENTS BY ATHLETES, COACHES AND OFFICIALS IN TURKEY

The purpose of this study was to investigate the evaluation of university sport events by athletes, coaches and officials in Turkey. The sampling group included total 488 athletes, coaches and officials from the total 3234 number of athletes, coaches and officials who participated in 4th Turkish Universities Sports Games which was held in İzmir between 04 and 12 May 2004. The event evaluation survey which consisted of twelve items was used as the measurement tool. In the statistical analysis of obtained data, according to the given responses and variability of individuals, distribution of the percentage and frequency of the participants was examined. T-test was used to analyse whether gender and function of the participants pointed any significance difference, or not. It was found that gender and function of the participants did not show any significance differences between groups, and except in the items which were "the introduction and media coverage of the events", and "service provided for accommodation and food-beverage during the events", all participants evaluated the sport events normally.

___

  • 1. Balcı, V. (1999). Spor Etkinliklerinin Planlanması ve Yönetimi, Bağırgan Yayımevi, Ankara, Sporsal Kuram Dizisi.
  • 2. Mullin, B.J., Hardy, S., Sutton, A.W. (2000). Sport Marketing. Second Edition. Human Kinetics.
  • 3. Ruskin, H. (1987). The importance of University Sport and Physical Education, Final Report, FISU Konferansı.
  • 4. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Dergisi, 2001 Özel Sayısı, sayı 1, s. 6.
  • 5. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu 2003-2004 Öğretim Yılı Yarışma Programı Kitabı, Ankara, sayfa 19-223 ve TÜSF resmi web sayfası www.univspor.org.tr, son erişim tarihi 03.04.2004.