SPORUN KİTLELERE YAYGINLAŞTIRILMASINDA, YEREL YÖNETİMLERİN YERİ VE FONKSİYONUNA İLİŞKİN, ANKARA İLİ METROPOL İLÇELERİ BELEDİYE MECLİSİ ÜYELERİNİN GÖRÜŞLERİ

Öz Bu araştırmanın amacı "Sporun Kitlelere Yaygınlaştırılmasında, Yerel Yönetimlerin Yeri ve Fonksiyonuna (S KYYYF) İlişkin Olarak Ankara İli Metropol İlçeleri Belediye Meclisi Üyeleri (BMÜ)'nin Görüşleri'ni belirlemektir. Araştırmanın evreni Nisan 1999 yerel seçimlerinden sonra oluşan Ankara İli Metropol İlçeleri Belediye Meclisi Üyelerinin tamamıdır. (271 üye). Araştırmanın örneklemi ise, her ilçeden random yöntemiyle belirlenen, toplam 150 belediye meclisi üyesidir. Araştırmadaki veriler tarama yoluyla elde edilmiştir. Anket, önce 30 kişilik bir benzer grup üzerinde uygulanmış, daha sonra uzman görüşleri alınarak son şekli verilmiştir. Araştırma sonuçlarının istatistiksel analizi S.P.S.S 7.0 istatistik paket programıyla yapılmıştır. Değişkenler ile sorulara verilen yanıtlar arasında fark olup olmadığını anlamak için "tek yönlü varyans analizi", farkın hangi gruplar arasında olduğunun anlaşılması için de "Post HocTukey" testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, BMÜ'nin görev süreleri, eğitim düzeyleri ve bölge farklılıkları ile, yerel yönetimlerin tesis durumu, tesislerin kullanım ve işlştilmesindeki stratejiler, spor konusundaki yasal beklentiler, çeşitli kurumlara malzeme yardımı, belediye spor yönetimi, spor tesislerinin denetimi, bölgelere kurulacak tesislerin asgari sayısı ve spor yatırımları sırasında belediyelerin politik davranma eğilimleri arasındaki ilişkiler karşılaştırılmış,: bu konularda belediye meclisi üyelerinin tutum ve görüşlerinde, görev süreleri ve eğitim durumları fazla değişikliğe yol açmazken, bölge farklılıkları, görüşlerinde büyük oranda farklılığa yol açmıştır.

___

T.C Anayasası (1995), Ankara: Seçkin Yayınevi.

Yerel Seçim Sonuçları, Y.S.K Tutanakları, (1984-1999) Ankara.

1580 Sayılı Belediye Kanunu' (1990), Ankara: Kanunlar Külliyatı, Başbakanlık Yayınları.

3030 Sayılı Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun.

3289 Sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun.