SPORDA YAŞAM DOYUMU ÖLÇEĞİ – "SYDÖ"- (ÖN ÇALIŞMA)

Araştırmanın amacı; spor bilimlerine yeni ölçek kazandırmaktır. "Sporda Yaşam Doyumu Ölçeği" geliştirme çalışması, son yıllarda popüler bir alan olan sporda psikometri çalışmaları adı altında toplanmaktadır. Bu geliştirilen ölçekler, birçok spor bilimci tarafından kullanılmaktadır. Araştırma, spor ortamında fiziksel performans ölçümlerinin yanı sıra, psikolojik ölçümlerin katkısını belirginleştirmek gibi bir önemi de içermektedir. Bu araştırmada sporcuların yaşam doyumlarını belirleyebilmek amacıyla, "Sporda Yaşam Doyumu Ölçeği SYDÖ –ön çalışmasında önce, 24 maddeden oluşan beş kategorili likert tipi ölçek, ilk deneme uygulamasında 311 sporcuya uygulanmış ve analizler sonucu işlemeyen maddeler çıkarılarak 16 maddeye indirilmiştir. İkinci denemedeki uygulamaya geçilmeden önce ölçeğin kaç faktör altında toplandığı ve güvenirlik ön çalışması ile ilgili olarak katsayılarına bakılmıştır. Önce betimsel istatistiklere bakılmış sonra güvenirlik katsayısı bir içtutarlılık katsayısı olan Cronbach Alfa ile hesaplanmıştır. Ayrıca korelasyon değerleri için madde-toplam korelasyonlarına bakılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS paket program kullanılmıştır. Bu ön araştırma kapsamında elde edilen bulgular, ölçeğin güvenirliğinin yüksek olduğunu göstermektedir (Cronbach Alfa .78). Ölçek ile ilgili çalışmalar daha büyük bir örneklem grubu ile devam etmektedir. Sporda yaşam doyumu ölçeği ile ilgili olarak Türkçe literatürde bir çalışma yoktur. Böyle bir çalışma, yaşam doyumu ile ilgili ilk ölçek çalışması olması nedeniyle hem spor psikolojisine hem de spor bilimleri alanına zengin bilgiler sağlayabilecektir.

"LIFE SATISFACTION QUESTIONNAIRE FOR SPORT" PRELIMINARY STUDY

The purpose of this research was to device a new measure for sports sciences. The studies for the "life satisfaction in sports questionnaire can be compiled under the heading of psychometrics in sport a popular area in recent times. The questionnaires developed in this area are used by various researches. The study is important as regards to the determination of the contribution of psychological measures as well performance measures. In this study a 24-item likert type "life satisfaction in sport survey" was applied to 311 athletes in order to determine the level of satisfaction of life of athletes and the number of items were reduced to 16 after the analysis of the resulting data. The factor analysis, validity Cronbach alpha and correlation coefficients were computed before applying it to the sample for the second time. The data obtained were evaluated by the use of SPSS software. The resulting data revealed that the validity of the survey was very high (Cronbach alpha .78 ). The studies related to the survey are continuing upon a larger sized sample. There is no Turkish literature related to the life satisfaction in sports. This study is expected to contribute to both sport psychology and sport sciences.

___

  • Yetim, Ü. (2001). The Impacts of Individualism/Collectivism, Self Esteem and Feelings of Mastery on Life Satisfaction Among the Turkish University Students and Academicians. Journal of Happiness Studies, s.123-156.
  • Crews, D.J. ve Landers, D.M. (1987).A Meta-Analytic Review of Aerobic Fitness and Reactivity to Psycosocial Stressors. Medicine and Science in Sports and Exercise, vol:19, s.114-120.
  • Heine, S.J. ve Lehman, D.R.(1995). Cultural Variation in Unrealistic Optimism: Does the West Feel More Invulnerable Than the East?Journal of Personality and Social Psychology, vol:68, s.595-607.
  • Koomen, W. ve Frankel, E.G.(1992). Effects of Experienced Discrimination and Different Forms of Relative Deprivation Among Surinamese, a Dutch Ethnic Minority Group. Journal of Community and Applied Social Psychology, vol:2, s.63-71.
  • Berger, B.G. ve Owen, D.R.(1986). Mood Alteration With Swimming: A Re-Evaluation. L.Van Velden ve J.H. Humphrey (Eds), Current Selected Research in the Psychology and Sociology of Sport,. New York: AMS Pres, s.97-114