SPOR YÜKSEKOKULLARI ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARILARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Bu araştırma Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü öğ­rencilerinin teorik, uygulamalı ve genel başarılarına etki eden etmenlerin neler olduğu, öğrenci başarılarının hangi düzeyde bulunduğu ve bu gençlerin daha başarılı olabilmeleri için ortaöğretimdeki hangi değişkenlerin daha önemli olduğu sorularına yanıt bulabilmek amacıyla gerçekleş­tirilmiştir. Araştırma örneklemini, Atatürk Üniversitesi (49) ve Ege Üniversitesi (88), Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü 1. sınıfta eğitim gören toplam 137 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verileri; araştırmacılar tarafından geittirilen bir anket ile, öğ­rencilerin lise diploma notları ve birinci sınıf notları ise Öğrenci İşleri Bürolarından elde edilmiş­tir. Araştırmada; frekans ve yüzde dağılımları alınmış, t, F ve Scheffe testleri uygulanmış, Pearson korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Araştırma bulguları; öğrenci başarısını cinsiyet, yerleşim yeri, bitirilen lise bölümü, anne eğitim düzeyi, öğretim görülen üniversite ve lise doploma notu gibi faktörlerin etkilediğini ortaya koymaktadır. Buna karşın, öğrenci başarısı mezun olunan lise tü­rüne, lisanslı sporcu olma durumuna, baba eğitim düzeyine, anne-baba mesleğine ve aile gelirine göre istatistik açıdan anlamlı bir şekilde farklılaşmamaktadır.  

FACTOR AFFECTING THE ACADEMIC ACHIEVEMENT OF STUDENTS IN TEACHING PHYSICAL EDUCATION AND SPORTS DEPARTMENTS

This study has been carried out to put forward the factors affecting the theoretical courses, applied courses and general achievement of students in Teaching Physical Education Department of Schools of Physical Education and Sports which variables are important for students to attain a better success. The number of the students included in the study was 137, from Atatürk University, and 88 from Ege University, all from Teaching Physical Education Departments of the Schools of Physical Education and Sports, in the study, a questionnaire developed by the researchers was administered to the sample and the students achievement scores were obtained from the student Registrar's Offices. In the research, the data were analysed by ANOVA. F, t, Scheffe tests and correlation analysis, the results of the present study reveal that students ahievement were influenced by sex, the places that were lived, the gruduated highd, school department, mothers educational levels, universités that were educated and high-school cumulative sroes. The daha also confirmed that there was no statistical difference among the graduated high-school types, to be licenced athletes, fathers' educational levels, parents' job, family income and students' achievement.  

___

  • Ağaoğlu, E. "Farklı Öğretim Programlarından Gelen Öğrencilerin Yükseköğretimdeki Başarılarının İncelenmesi" Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1986.
  • Celkan, H. "Öğrencilerin Akademik başarılarında Zihin Dışındaki Faktörlerin Etkileri. Atatürk Üniversitesi Öğrencileri Üzerinde Yapılan bir Araştırma" Doçentlik Tezi. Erzurum:Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, 1983.
  • Gülmez, Y. Yükseköğretimde Öğrenci Başarısını Etkileyen Faktörler. Gaziantep: ODTÜ Yayını, 1986.
  • Günçer, B., "Sosyo-Ekonomik Statü ve Cinsiyete Göre Ailenin Eğitimsel Arzusu ile Çocukların Eğitimsel Arzu, Beklenti ve Akademik Başarısı Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi." İnsan Bilimleri Dergisi. V/-.71-84, 1986.
  • Gürtan, K. "İstanbul Üniversitesi Ekim 1951 Giriş Testleri Neticelerinin İstatistiksel Usuller ve Tahlili." Yayınlanmamış Doktora Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi. Bulunduğu kaynak: Özgüven, 1974.