SPOR EĞİTİMİ VEREN YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA GÖREV YAPAN YÖNETİCİLERİN YÖNETİCİLİK VE LİDERLİK BECERİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu araştırmanın amacı; Türkiye’de spor eğitimi veren yükseköğretim kurumlarında görev yapan yöneticilerin görev ve sorumluluklarınıyerine getirirken kullandıklarıyöneticilik ve liderlik becerilerinin ortaya konularak değerlendirilmesidir.Bu araştırma; Türkiye genelindeki Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları, Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu ve Eğitim Fakültelerine bağlıBeden Eğitimi ve Spor Bölümlerinde görev yapan ve yöneticilik kademesinde bulunan akademik personeli kapsamaktadır. 90 yöneticiye anket gönderilmiş, bunlardan 71 tanesi eksiksiz olarak geri dönmüştür. Araştırmada kullanılan verilerin analizi SPSS 10.0 paket istatistik programıyla; kişisel bilgilerin tespitinde fre-kans (f) ve yüzde dağılımları(%), yöneticilerin liderlik ve yöneticilik becerilerine ilişkin değerlendirmeler ortala-ma ve standart sapma, bu beceriler arasındaki istatiksel anlamda farklılığın olup-olmadığıise "‹ki Ortalama Arasındaki Farkın Anlamlılık Testi" (t Testi) ile belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda spor eğitimi veren yüksekoğretim kurumlarında görev yapan yöneticilerin; yöneticilik be-cerilerinden ‹nsan ‹lişkileri (x=4.239) ve Analitik (x=4.239) becerilerinin ve liderlik becerilerinden Yetki Verme Becerisinin (x=4.225) en yüksek ortlamalara sahip olduğu, bütün yöneticilik ve liderlik becerilerinin toplam ortalamalarının ise birbirine çok yakın olup bunların arasında anlamlıbir farkın bulunmadığısonucuna ulaşılmıştır. : 

EVALUTION OF THE MANAGERIAL AND LEADERSHIP SKILLS OF THE ADMINISTRATORS IN THE SPORT HIGHER EDUCATION INSTITUTIONS

The aim of this study is to identify the managerial and leadership skills of the administrators of the sport higher education institutions in Turkey. The academic administrators in all sport education institutions participated in this study. The data of the study were obtained by means of questionnaire. The questionnaires were sent to ninety administrators, but seventy-one questionnaire were completed truly.The data obtained were analysed by means of the SPSS 10.0. Personal information was analysed through frequence (f) and percentage distribution (%). Their administrative and leadership skills are analysed by means of mean values and standard deviations. T-test were used to determine the statistically significant relations across skills of the subjects.The findings show that human relations (x=4.239) and analytic approach (x=4.239) among the administrative skills are significant for the subjects. It is also found that among leadership skills the skill to assign responsibility (x=4.225) has higher mean value. On the other hand, it is concluded that there is no statistically significant differences among the subjects' administrative and leadership skills.

___

  • 1. ACUNER, T.: "Lider Doğulur Mu, Olunur Mu?", Standart Dergisi, 63-66, Mayıs, (2002).
  • 2. AÇIKALIN, A.: Çağdaş Örgütlerde ‹nsan Kaynağının Yönetimi, Pegem Yayınları, No.7, Ankara, (1994).
  • 3. AYTEK, B.: İşletme Yönetimi, Turhan Kitapevi, Ankara, (1983).
  • 4. BALCI, A.: Örgütsel Değişme, Pegem Yayınları, No.18, Ankara, (1995).
  • 5. BASS, B.: Leadeship and Performance Beyond Expectations, New York (1985)" EREN, E.: Yönetim Psikolojisi, 4.Bası, Basım Yayın Dağıtım, İstanbul, (1993)'dan alıntı.