SINIF ÖĞRETMENLERİNİN BEDEN EĞİTİMİ DERSİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ

Bu çalışmanın genel amacı; sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi dersine yönelik tutum ve görüşlerini analiz etmek ve çözüm önerileri üretmektir. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın örneklemini Mersin il merkezinde I. Kademede görev yapan 225 ve Tokat genelinde görev yapan 285 olmak üzere toplam 511 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmada elde edilen veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen 13 maddeden oluşan anket formuyla toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde istatistik teknik olarak yüzde (%), ki-kare testi (X2), t testi teknikleri kullanılmıştır. Verilerin analiz edilmesi sonucunda; sınıf öğretmenlerinin % 48’i aldıkları beden eğitimi dersini yeterli bulmamakta, %58, 2’si de beden eğitimi dersini istedikleri biçimde yürütemediklerini belirtmişlerdir. Öğretmenler, beden eğitimi dersini istedikleri biçimde yürütmelerini engelleyen faktörlerin başında "yeterli araç-gereç, saha ve malzeme eksikliğine" dayandırmaktadırlar. Öğretmenler dersin etkili ve verimli yürütülebilmesi için birinci sırada bu dersin "branş öğretmenleri tarafından yürütülmesini" önermektedirler.

___

  • 1. Beydoğan, Ö., şirinkan, A. (1998), “ilköğretimde Beden Eğitimi Spor ihtiyacı ve Karşılanabilme Düzeyi”, I. Spor Kongresi Bildirileri, (16/18 Mart 1998), Erzurum: Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu.
  • 2. Çamlıyer, H., Çamlıyer, H. (2001), Eğitim Bütünlüğü içinde Çocuk Hareket Eğitimi ve Oyun, Manisa: Emek Matbaacılık.
  • 3. Çeliksoy, M.A. (2000), Küçük Yaş Gruplarında Hentbol Öğretim Yöntemleri ve Uygulamaları, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları..
  • 4. Davison, B. (1998), Creative Physical Activities and Equipment, United States:Human Kinetics.
  • 5. Fİdan, N., Erden, M. (1998), Eğitime Giriş, istanbul: Alkım Yayıncılık.