NASAL GENİŞLETİCİ OLARAK KULLANILAN BURUN BANDININ 20-22 YAŞ SEDANTER ERKEKLERİN DAYANIKLILIK PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ

Oluşturulmuş alkalozun yorucu egzersiz performansına etkisinin araştırıldığı bu çalışmaya 20 elit güreşçi denek katıldı. Denekler deney (n=10) ve kontrol (plasebo) (n=10) olmak üzere iki gruba ayrıldılar. Deneklerin yaş ortalamaları 23.10±2.08 yıl, boy ortalamaları 173.50±9.61 cm ve vücut ağırlığı 78.30±14.80 kg olarak belirlendi. Denekler çalışma sırasında bisiklet ergometrede 2 dk’lık boş yükte yapılan ısınmadan sonra maksimal oksijen tüketimi değerleri baz alınarak bulunan maksimal iş yükünün %125’ i ile 60 devir / dk pedal sayısında yorulana kadar çalıştılar. Denekler bu testi birer hafta ara ile iki kez yaptı. Birinci denemede bütün denekler herhangi bir madde verilmeden teste tabi tutuldular. ‹kinci denemede ise deney grubu deneklere egzersizden iki saat önce 0.25 gr / kg vücut ağırlığı dozajında sodyum bikarbonat (NaHCO3) , kontrol grubu deneklere ise plasebo madde verildikten sonra test yaptırıldı. Venöz kan örnekleri, plasebo veya NaHCO3 alımından 2 saat sonra (egzersiz-den hemen önce) ve egzersizden 5 dk sonra alındı. Çalışmada elde edilen verilerin aritmetik ortalamaları, standart sapmaları ve ölçümler arasındaki farklılıklar 2 x 2 ReANOVA metodu ile P < 0.05 anlamlılık seviyesinde hesaplandı. Ayrıca veriler arasındaki farkın hangi parametreden kaynaklandığı da Tukey Testi ile belirlendi. Çalışma sonucunda NaHCO3 alımının yorucu egzersiz performansının artmasında etkili olduğu belirlenmiştir (p<0.05).Ayrıca sonuçlar sodyum bikarbonat alımının egzersiz öncesi kan HCO3 ve pH seviyesini anlamlı oranda arttırdığını (p<0.05) göstermiştir. Bikarbonat denemesinin egzersiz sonrası laktat seviyesi plasebo denemesinden anlamlı derecede yüksek (p<0.05) ve pH seviyeside anlamlı derecede düşük olarak belirlendi (p<0.05).  

EFFECT OF NASAL DILATOR STRIP ON ENDURANCE PERFORMANCE IN 20-22 YEARS OLD SEDENTARY MALES ABSTRACT

The purpose of this study was to investigate the effect of nasal strips on the endurance performance and O2 consumption capacity in sedentary males. 28 sedentary male subjects participated willingly in this study. Subjects performed the shuttle run test with nasal strip (Sport Strips, Corbett Lair Inc., Portland, USA) and without nasal strip in a week interval. The results of subjects gathered from shuttle run test were analyzed in SPSS packet program. The shuttle run performance and value of maxVO2 among group l with nasal strip obtained were significantly different from those of obtained without nasal strip (p<0,05). Similarly, there was statisticaly significant difference between the results of group ll with nasal strip and those without nasal strip (p<0,05). In conclusion, in both groups, using nasal strip improved the shuttle run test scores and maxVO2 performance of subjects.

___

  • 1. Akalın, C.; Müniroğlu, S. (1996): “Futbolda Burun Bandı ve Solunum”, Futbol Bilim ve Teknoloji Dergisi, Sayı:2, s.18-21.
  • 2. Erdoğdu, S. (1991). Burun Tıkanıklıklarının Akciğer Fonksiyonlarına Etkisi, Tıpta Uzmanlık Tezi, Sağlık Bakanlığı, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Basılmamış Uzmanlık Tezi, İstanbul.
  • 3. Gökdemir, K., Küçük, V., Koç, H. (1998). “Burun Bandının (Nazovent) Futbolcularda Aerobik Kapasiteye Etkisi”. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 3, 1, s.17-22.
  • 4. Griffin, J. W., Hunter, G., Ferguson, D., Sillers, M. J. (1997). “Physiologic Effects of an External Nasal Dilator”, Laryngoscope, September;107(9): 1235-1238.
  • 5. Johnson, N. T., Monchill, L. A. (1998). “Effect of Snooring The Breathe Right External Nasal Dilator”, In press: Sleep Research (Vermoen et. all, 1998)