KAVRAMSAL VE FONKSİYONEL AÇIDAN TÜRKLERDE YORGA/RAHVAN BİNİCİLİĞİN TARİHSEL GELİŞİMİ VE TÜRKİYE'DE GELİŞTİRME PERSPEKTİFLERİ

"Atlı Bozkır Kültürü" olarak da adlandırılan Eski Türk Kültürü, atı merkez edinen bir hayat tarzından oluşuyordu. Atın sosyal, ekonomik, siyasi, askeri ve dinsel hayatta oynadığı rol, ata dayalı sportif aktivitelerde kıyas kabul etmez bir zenginliğe yol açmıştı. Türk atlı sporlar repertuarında yer alan rahvan/yorga at yarışları bunlardan biridir ve farklı bir yürüyüş tekniğine sahip atlarla yapılmaktadır. Geçmişte ve günümüzde özellikle Türk kültür çevrelerinde yetiştirildiği bilinen rahvan atlar Türk göç hareketleriyle, Selçuklu ve Osmanlılarca da korunarak Anadolu'ya getirilmiştir. Rahvan at yetiştirme ve yarıştırma geleneği tüm zorluklara rağmen günümüze kadar ulaşmıştır. Bunda, rahvan at yarışlarının Anadolu'da yaygın olarak gerçekleştirilen mahalli panayır eğlenceleri kapsamında sıklıkla yer almasının payı büyük olmuştur.

CONCEPTUAL AND FUNCTIONAL HISTORY OF PACER RACING IN TURKS AND DEVELOPMENT PERSPECTIVES IN TURKEY

Old Turkish culture was consist of a horse centered live style. The role of horse in social, economic, political, military and religional live lead to richness in sportive activities based on horse. Pacer horse racing in repertoire of türkish riding sports was realized with horses have different walking technic. Generally, pacers growed in old Türkistan region have been brought in to Anatolia by Turkish migration movements. Special pacer walking technic and tradition of pacer racing were reached today. The most important reason for this is getting the pacer racing in regional festival entertaintments.

___

  • Clauson, G., A n Etymological Dictionary of Pre-Thirteent-Century Turkish. Clarendon Press, Oxford,1972.
  • Çınar, A.A. "Divanü Lûgati't Türk'te At Kültürü", Türk Kültüründe At ve Çağdaş Atçılık, Ed.: Emine
  • Diem, C, Asiatische Reiterspiele. Olms Presse, Hildesheim, Zürich, New York, 1982.
  • Eberhard, W., "Nachrichten über Pferderassen und Pferdezucht in Zentralasien nach chinesischen Quellen", China und seine westlichen Nachbarn , Wissenschaftliche Buchgesellschaft, Darmstadt, 978, s. 143-157.