İLKÖĞRETİMDE GÖREV YAPAN BEDEN EĞİTİMİ VE SINIF ÖĞRETMENLERİNİN SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Bu araştırma ilköğretim okullarında görev yapan beden eğitimi ve sınıf öğretmenlerinin sosyal beceri düzeylerinin belirlenmesi ve sosyal becerilerinin branş ve cinsiyet değişkenlerine göre karşılaştırılması amacı ile yapılmıştır. Tarama modelinde gerçekleşen bu araştırmaya, 2006-2007 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Zonguldak Merkez ve Kdz. Ereğli ilçelerine bağlı ilköğretim kurumlarında görev yapan 31 bayan 55 erkek toplam 86 beden eğitimi ve 31 bayan 55 erkek toplam 86 sınıf öğretmeni katılmıştır. Veriler, Riggio (1986) tarafından geliştirilen ve Yüksel (1998) tarafından Türkçe'ye uyarlanan "Sosyal Beceri Envanteri" ile toplanmıştır. Envanterin 6 alt boyutu bulunmaktadır. Verilerin çözümlenmesinde, betimsel istatistik ve ilişkisiz örneklemler için iki faktörlü ANOVA teknikleri kullanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi .05 olarak alınmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, beden eğitimi ve sınıf öğretmenlerinin sosyal beceri düzeyleri branş değişkenine göre, duyuşsal anlatımcılık, duyuşsal duyarlılık, sosyal anlatımcılık ve toplam puanda istatistiksel anlamda farklılık gösterirken (p<0.05), cinsiyet değişkenine göre hiçbir alt boyutta ve toplam puanda anlamlı fark göstermediği belirlenmiştir (p>0.05). Branş ve cinsiyet değişkenlerinin ortak etkisine bakıldığında ise hiçbir alt boyutta ve toplam puanda beden eğitimi ve sınıf öğretmenleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak araştırmaya katılan bayan ve erkek beden eğitimi öğretmenlerinin sosyal beceri düzeyleri genel olarak sınıf öğretmenlerinden daha yüksek bulunmuştur.

THE COMPARISON OF SOCIAL SKILL LEVELS OF PHYSICAL EDUCATION TEACHERS' AND CLASSROOM TEACHERS' AT PRIMARY SCHOOLS

The purpose of this study was to determine and compare primary physical education and class teachers' social skill levels according to branches and gender. In pursuing this goal, 31 female and 55 male, with total 86 primary physical education teachers and 31 female and 55 male with total 86 classroom teachers which were working at center county of Zonguldak and Kdz. Eregli county participated in this study. Data was collected by using " Social Skill Scale " that developed by Riggio (1986) and it was adapted to Turkish by Yuksel (1998). It has 6 subscales. Mean, standart deviation and two way ANOVA for independent samples tests were used to analyze the data. Significant level was determined with .05. As a result of the study, there were a significant differences between physical education teachers' and classroom teachers' emotional expressionism, emotional sensitivity, social expressionism and total scores of according to branch, but there was not significant difference in subscales and total scores of social skill levels according to gender. As a result of the study, the social skill levels of male and female physical education teachers were higher than social skill levels of classroom teachers.

___

  • Akkök, F. ilköğretimde Sosyal Becerilerin Geliştirilmesi Öğretmen El Kitabı, Milli Eğitim Basımevi, istanbul, 1996, s:11-16.
  • Atkins, Burneth, S.M., "Measuring Social Competence in The Elemantary Years", A Research Analysis Dissertation, University of Michigan, U.S.A., 2001.
  • Avşar, Z. "Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Sosyal Beceri Düzeyleri",Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa, 2004.
  • Bacanlı,H., Sosyal Beceri Eğitimi, Nobel Yayın Dağıtımı, Ankara, 2001 s:27.
  • Bandura A., Social Learning Theory, Prentice Hall International, U.S.A.,1997, p:191.