"ÇOCUKLAR VE GENÇLER İÇİN FİZİKSEL BENLİK ALGISI ENVANTERİ”NİN YAPI VE ÖLÇÜT BAĞINTILI GEÇERLİĞİNİN TEST EDİLMESİ

Bu çalışmanın amacı, Çocuklar ve Gençler için Fiziksel Benlik Algısı Envanteri’nin (The Children and Youth Physical Self-Perception Profile, CY-PSPP) yapı (bilinen gruplar arası fark) ve ölçüt bağıntılı (fiziksel aktivite düzeyi ve CY-PSPP alt boyut ilişkisi) geçerliğini sınamaktır. Çalışmaya 399 erkek (Xyaş=12.34 + 1.09 yıl) ve 418 kız (Xyaş=12.38 + 1. 10 yıl) toplam 817 öğrenci (Xyaş=12.36 « 1.09 yıl) gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılara, “Çocuklar ve Gençler için Fiziksel Benlik Algısı Envanteri" ile ”Fiziksel Aktivite Düzeyi Anketi" uygulanmıştır. Çocuklar ve Gençler için Fiziksel Benlik Algısı Envanteri'nin yapı geçerliği Çok Yönlü Varyans Analizi (MANOVA) ile sınanırken, CY-PSPP’nin alt boyutları ile katılımcıların fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki ilişki Pearson korelasyon analizi kullanılarak incelenmiştir. Kızlar ve erkek öğrenciler için ayrı ayrı yapılan MANOVA analiz sonuçları, sporcu olan ve olmayan, fiziksel aktiviteye katılan ve katılmayan, düşük ve yüksek fiziksel aktivite grubunda yer alan öğrencilerin fiziksel benlik algısı puanlarında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğunu odaya koymuştur (p<01). Bunun yanı sıra, Pearson korelasyon analizi sonuçları, kızlarda MET değerleri ile fiziksel benlik algısının sportif yeterlik, vücut çekiciliği, kuvvet ve fiziksel kondisyon alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif ilişki olduğunu gösterirken; erkeklerde MET değerleri ile sportif yeterlik, kuvvet ve fiziksel kondisyon alt boyutları arasında anlamlı ilişki olduğunu ortaya koymuştur (p<. 01). Sonuç olarak, Çocuklar ve Gençler için Fiziksel Benlik Algısı Envanteri’nin yapı ve öIçüt bağıntılı geçerliğinin yapılan analizlerle desteklendiği söylenebilir.

THE CONSTRUCT AND CRITERION RELATED VALIDtY OF THE CHILDREN AND YOUTH PHYSICAL SELF-PERCEPTION PROFILE (CV-PSPP)

The purpose of this study was to investigate the construct and criterion related validity of  "The Children and Youth Physical  Self-Perception  Profile,  CY-PSPP"  for  schoolchildren.  Three hundred and ninety nine boys (Mage=12.34 ± 1.09 years) and 418 girls (Mage=12.38± 1.10 years) schoolchildren voluntarily participated in this study. ”CY-PSPP" and "Physical Activity Assessment Questionnaire" were administered to participants. Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) was used to test the construct validity of CY-PSPP. The relationship of each CY-PSPP subscales with physical activity level was analyzed by Pearson Product Moment Correlation. MANOVA analysis revealed significant differences in physical self- perception scores between athletes and non-athletes; physical activity participants and non-participants, less frequent and high frequent physical activity participants for both females and males (p<.01). Besides, results of Pearson Product Moment Correlation analysis showed significant and positive relationship between MET scores and the perceived spot competence, body attractiveness, physical strength, and physical condition subscales of physical self perception for girls. On the other hand, for males significant relationship between MET scores and sport competence, physical strength and physical condition subscales of physical self perception were obtained (p<. 01). As a conclusion, all of the analysis supported the construct and criterion related validity of CY-PSPP for schoolchildren.

___

  • 1. Altıntaş, A. ve Aşçı, F. H. (2008). Physical Self-Esteem of Adolescents With Regard to Physical Activity and Pubertal Status. Pediatric Exercise Science. 20, 142-156.
  • 2. Aşçı, F. H. (2004a). Physical Self-Perception of Elite Athletes and Nonathletes: A Turkish Sample. Perceptual and Motor Skills. 99, 1047-1052.
  • 3. Aşçı, F. H. (2004b). Fiziksel Benlik Algısının Cinsiyete ve Fiziksel Aktivite Düzeyine Göre Karşılaştırılması. Spor Bilimleri Dergisi. 15, 39-48.
  • 4. Aşçı, F. H., Eklund, R. C, Whitehead, J. R„ Kirazcı, S. & Koca, C. (2005). Use of the CY-PSPP in Other Cultures: A Preliminary Investigation of Its Factorial Validity for Turkish Children and Youth. Psychology of Sport & Exercise. 6, 33-50. '
  • 5. Crocker, P. R. E., Sabiston, C. M., Kowalski, K. C, McDonough, M. H. & Kowalski, N. (2006). Longitudinal Assessment of the Relationship Between Physical Self Concept and Health Related Behavior and Emotion In Adolescent Girls. Journal of Applied Sport Psychology. 18, 185-200.