BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU YÖNETİCİLERİNİN DÖNÜŞÜMCÜ VE ETKİLEŞİMCİ LİDERLİK STİLLERİNİN İNCELENMESİ

Bu araştırma, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu yöneticilerinin dönüşümcü ve etkileşimci liderlik stillerini yönetici ve akademisyenlerin algılarına göre belirlemek; yöneticilerin sahip oldukları liderlik stillerinin yöneticilerin ve akademisyenlerin algılarına göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Türkiye'deki devlet üniversitelerine bağlı 38 Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullu ve 2 Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu'nda görev yapan, 89 yönetici ve 521 akademisyen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Bernard Bass ve Bruce Avolio (1995) tarafından geliştirilen "Çok Faktörlü Liderlik Stilleri Ölçeği (Multifactor Leadership Questionnaire-MLQ 5X - SHORT)" ve kişisel özellikleri belirlemek için araştırmacı tarafından geliştirilen "Kişisel Bilgi Formu" kullanılmıştır. Yönetici ve akademisyenlerin algılarına göre, okul yöneticilerinin liderlik stillerinin farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesinde ikili küme karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi istatistik yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda, yönetici ve akademisyenlerin algılarına göre, okul yöneticilerinin ilk önce dönüşümcü ve sonra etkileşimci liderlik stili sergiledikleri belirlenmiştir. Yöneticiler akademisyenlerden daha yüksek ve anlamlı bir ortalamayla kendilerinin dönüşümcü ve etkileşimci liderlik stili davranışlarını gerçekleştirdiklerini düşündükleri tespit edilmiştir.

INVESTIGATING THE TRANSFORMATIONAL AND TRANSACTIONAL LEADERSHIP STYLES OF PHYSICAL EDUCATION AND SPORTS SCHOOL MANAGERS

This research was done to determine the using level of transformational and transactional leadership styles of physical education and sports school managers according to managers' and academicians' perception and managers' have had leadership styles whether differentation or not managers' and academicians' perception. Population was consisted of 89 academy managers and 521 academicians who work in 38 Physical Education and Sports School and 2 Sports Sciences and Technology School that are connected to state universities in Turkey, between 2007-2008 educational term. In order to collect data, Multifactor Leadership Questionnaire-MLQ 5X- SHORT was developed by Bernard Bass ve Bruce Avolio (1995), and "Personal Information Form" was developed by the researcher in order to determine personal characteristics. Mann-Whitney U test was used to compare dual groups which were examined whether they are differentioned or not according to their personal characteristics' influence on using level of leadership styles of school managers. Significance level was accepted as 0.05. Research results; According to perception of managers and academicians, school managers execute firstly transformational, later they execute transactional leadership style. The managers think that they realize transformational and transactional leadership style behaviours with a higher degree and significant average than the academicians.

___

  • Açıkalın, A. (2000). ilköğretim Okulu Yöneticilerinin Dönüşümcü Liderlik Özellikleri ile Empati Becerileri Arasındaki ilişki. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Yöneticiliği ve Deneticiliği Ana Bilim Dalı, Ankara.
  • Allix, N.M. (2000). Transformational Leadership: Democratic or Despotic?. Educational Management and Administration. 28(l), 7-20.
  • Altun, S.A. (2003). ilköğretim Okulu Müdürlerinin Dönüşümcü Liderliğe Verdikleri Önem ve Uygulama Düzeyleri. ilköğretim Online E-Dergi. 2(1), 10-17.
  • Anthony, L.V.L. (1994). The Relationship Between Transformational and Transactional Leadership and Organizational Culture, Employee Performance, and Employee Attrition. Ph.D Thesis, University of Miami
  • Armstrong, S., and Armstrong, S. (1996). The Conductor as Transformational Leader. Music Educators Journal. 82, 22-25.