BASKETBOLCULARDA ALGILANAN FİZİKSEL YETERLİK

Bu çalışmanın amacı genç ve yıldız yaş gruplarında oynayan kız ve erkek basketbolcuların kendini fiziksel algılama düzeyleri arasında bir fark olup olmadığını belirlemektir. Çalışmamıza yaşları 17-18 olan 42 genç erkek basketbolcu (x=17.19; s.s.= ±.39) ve yine yaşları 17-18 olan 25 genç bayan basketbolcu (x=17.20; s.s.= ±.40) ile yaşları 14-16 arasında değişen 40 yıldız erkek basketbolcu (x=15.57; s.s.=±.54) ve yine yaşları 14-16 arasında olan 30 yıldız bayan basketbolcu (x=15.43; s.s.=±.50) olmak üzere toplam 137 basketbolcu katılmıştır. Çalışmamızda sportif yeterlik, fiziksel kondisyon, vücut çekiciliği, kuvvet ve genel fiziksel yeterlik olmak üzere beş boyuttan oluşan "Kendini Fiziksel Algılama Envanteri" kullanılmıştır. Elde edilen veriler kategorilerdeki sporcu sayıları göz önüne alınarak Mann Whitney U Testi ile analiz edilmiştir. Kendini fiziksel algılama düzeyi cinsiyet açısından ele alındığında "sportif yeterlik" alt boyutunda genç kızların genç erkeklerden; "vücut çekiciliği" alt boyutunda ise genç erkeklerin genç kızlardan daha yüksek puan aldıkları bulunmuştur. Yıldız kız ve yıldız erkeklerin kendini fiziksel algılama envanteri alt boyutlarından elde ettikleri puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Kendini fiziksel algılama düzeyi oynanan yaş grubu açısından ele alındığında ise "sportif yeterlik" alt boyutunda genç kızların yıldız kızlardan; "vücut çekiciliği" ve "genel fiziksel yeterlik" alt boyutlarında ise yıldız kızların genç kızlardan daha yüksek puan aldıkları bulunmuştur. Genç erkek ve yıldız erkeklerin kendini fiziksel algılama envanteri alt boyutlarından elde ettikleri puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.

PERCEIVED PHYSICAL COMPETENCE OF BASKETBALL PLAYERS

The aim of this study was to determine if there was a difference in the physical self perception level between the boy and the girl basketball players who play in youth and junior age group. 137 athletes who were 42 junior male aged (17,19 ± .39), 25 junior female aged (17,20± .40) and 40 youth male aged (15,57±.54) and 30 female aged (15,43± .50) totally participated in our study. When Physical Self Perception Profile (PSPP) was considered according to the gender, sport competence levels of junior female players were higher than junior male players;body attractiveness levels of junior male players were higher than junior female players. Besides, there wasn’t any significant differences between youth females and males’ scores of subscales PSPP. When PSPP level is considered according to the age group, sport competence levels of junior female players were found higher than youth female players; body attractiveness and general physical competence levels of youth female players were higher than junior female players. Besides, there wasn’t found any significant differences between youth males and junior males’ scores of subscales PSPP..

___

  • 1. Ames, C. (1992). Achievement Goals Motivational Dlimate and Motivational Processes. G. C. Roberts (Ed.). Motivation in Sport and Exercise. Champaign, IL: Human Kinetics.
  • 2. Aşçı, H. (1996). Genç Erkek Milli Basketbolcuların Kendini Fiziksel Algılama ve Beden imgelerinden Hoşnut Olma Profilleri. 4. Spor Bilimleri Kongresi Bildiri Özetleri, Ankara, 77.
  • 3. Aşçı, H. (2002). An Investigation of Age and Gender Differences in Physical Self-Concept Among Turkish Late Adolescents. Adolescence, 37 (146), 365- 371.
  • 4. Bandura, A. (1982). Self- Efficacy Mecanism in Human Agency. American Psychologist, 377, 122-147.
  • 5. Brustad R. S. (1993). Who will go out and play? Parental and Psychological Inşuences on Childrens’ Attraction to physical activity. Pediatric Exercise Science, 5, 210-223.