Sandra Cisneros’un Eleven Adlı Eserinin Sözcüksel Kategorileri: Pedagojik Biçembilimsel İnceleme

Bu çalışma Sandra Cisneros’un “Eleven” adlı edebi eserinin Leech ve Short’un (2007) belirlediği dilbilim ve biçimbilim ilkelerine göre incelenmiştir. Biçembilimsel inceleme, yazılı ve sözlü kelimelerin, cümlelerin veya dilin kullanımındaki etkinlik düzeyini bütünsel ve sistematik olarak ele alarak inceleyen çalışmadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı seçilen bu kısa öykünün biçembilimsel bakış açısıyla incelenip sözcük türlerini ele alıp irdelemiştir. Bu çalışma, İngilizce öğretmenlerine ve İngilizce öğrenimindeki öğrencilerine bu tür analizlerin nasıl kullanılacağı konusunda bir model geliştirme ve sunma konusunda farkındalık sağlamayıp dahe etkin dil öğrenmeye yol açacaktır. Bu bağlamda, biçembilimsel inceleme sözcük düzeninin yönlerini ele aldığından, bu tür edebi eserlerin dil öğretiminde daha etkili bir şekilde nasıl yapılabileceği ve bu eserlerin sınıf içi kullanımı için nasıl seçilebileceği konusunda farkındalık sağladığından oldukça önem taşımaktadır. Bu nedenle bu çalışma, yabancı dil öğretiminde öğrencilerin ihtiyaçlarına, ilgi alanlarına ve öğrenme sürecinde ikilem oluşturmadan öğrencileri dil öğrenimine etkili bir şekilde motive edecektir. Bu doğrultuda seçilecek olan eserlerin sınıf içi dil eğitiminde kullanılması amaçlandığından seviyelerine uygun seçilmesi de ayrıca önem taşıdığından bu çalışma farkındalık yarttığından oldukça yararlı ve değerli bir çalışmadır.

Lexical Categories in Eleven by Sandra Cisneros: A Pedagogical Stylistic Study

The present study applies a checklist of linguistic and stylistic categories developed by Leech and Short (2007) to examine the short story “Eleven” written by Sandra Cisneros. Stylistic analysis is the study that examines the level of efficacy in the utility of words or language in a sentence or any writing. In this sense, this study is concerned to provide stylistic analysis of the selected short story concerning its underlying theories from a method of prose text analysis that affianced by literary stylists Leech & Short (1981) to be able to determine its stylistic efficacy concerning lexical category. This study provides awareness in developing and presenting a model for EFL teachers how to use this kind of analysis in EFL context. In this regard, as the analysis is made up the aspects of lexical pattern, it would be prominently crucial in understanding the importance of how to select literary texts for language learners to be able to promote language learning. Thus, this study is useful and worthy endeavor in foreign language teaching as it sheds light in the awareness of selecting appropriate literary texts depending on students’ needs, interest and levels for not creating dilemma in learning process and demotivating learners, and clarifying to what extent pedagogical stylistics provide contribution to learning foreign language.

___

  • Batool, A. et al. (2015). Stylistic analysis of Alfread Tennyson’s poem tears idle tears. International Journal of Multidisciplinary Research and Development 2(3): 194-196.
  • Carter, R. (1996). Look both ways before crossing: developments in the language and literature classroom. In R. Carter & McRae (eds.) Language, Literature and the Learner. London: Longman, 1(15).
  • Leech, G. & Short, M. (2001). Style in Fiction: A Linguistic Introduction to English Fictional Prose Foreign Language. Beijing: Teaching and Research Press.
  • Mohammadzadeh, B. (2015). The Application of Pedagogical Stylistics in ELT Literature and Language Teaching Courses. International Online Journal of Primary Education. 4(1): 21-26.
  • Parkinson, B. & Thomas, H.R. (2001). Teaching English in a Second Language, Edinburg: University Press,
  • Song, S. (2009). A Stylistic Analysis of “Miss Brill” by Katherine Mansfield. Review of European Studies 1(2): 117-123.
  • Timuçin, M. (2010). Exploring the Language of Poems: A Stylistic Study. Novitas-ROYAL (Research on Youth and Language), 4(2), 129-140.
  • Tutaş, N. (2006). Theory into Practice: Teaching and Responding to Literature Aesthetically. In A. Paran (Ed.) Literature in Language Teaching and Learning. Virginia: TESOL, 140-156.
Folklor/Edebiyat-Cover
  • ISSN: 1300-7491
  • Başlangıç: 1994
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

4-6 Yaş Arasındaki Çocukların Ebeveynlerinin İstismara Yönelik Farkındalığı

Elif ÜNAL BOZCAN, Bengü BERKMEN, Nihan KORAN, Eşmen TATLICALI

Edublogların Katılımıyla Dönüştürücü Öğrenme Kuramı: Öğretmen Adaylarının Deneyimleri

Enis FASLI, Funda GEZER FASLI

Sınıf Öğretmeni Adaylarının Velilerle İletişim Kurma Yöntemlerinin Kullanımının Gerçekleştirilmesi

Azmiye YİNAL, Figen YAMAN LESİNGER, Gamze PELER ŞAHOĞLU

İşitme ve Konuşma Engelli Bireyler için İşaret Tanıma Sistemi Geliştirme

Bora OKTEKİN, Nadire ÇAVUŞ

60-72 Aylık Çocukların Bilişsel, Sosyal- Duygusal ve Özbakım Yeterliklerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi: Kuzey Kıbrıs Örneği

Sarem ÖZDEMİR

Öğretmenlerin Süreç Odaklı Ölçme Araçlarının Kullanımına Yönelik Tutum ve Öz Yeterlik Algıları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi

Çiğdem HURSEN, Sibel Süzek BİRKOLLU

İngilizce Lisansüstü Öğrencilerinin Özür Dileme Stratejileri

Farida ABOUD

Okul Öncesi Eğitim Kurumlarindaki Öğretmenlerin Psikolojik Sermaye Ve Okul Kültürü Özellikleri Arasindaki İlişkinin İncelenmesi

Figen YAMAN LESİNGER, Salim AKYÜREK, Hülya ŞENOL

Woolf’un Odasında Erkek Temsili

Çelen DİMİLİLER, Nurdan ATAMTÜRK

Zihin Engelliler Öğretmenliği Bölümü Öğretmen Adaylarının Özel Eğitim Uygulama Merkezlerinde Yapılan Öğretimsel Düzenlemelere İlişkin Görüşleri

Vasfiye KARABIYIK, Necla IŞIKDOĞAN UĞURLU