İngilizce Öğretmenliği Öğrencilerinin Konuşma Sezdirimlerini Kullanma Becerileri

Bu çalısmada İngilizce Öğretmenliği bölümüne devam eden öğrencilerinin İngilizce dilinde sezdirileri üretme becerileri araştırılmıştır. Çalışmaya, bölüme birinci, ikinci ve üçüncü sınıfta devam eden 88 öğrenci katılmıştır. Çalışmaya katılım gönüllülük esasına dayanmaktaidi. Katılımcılara 12 durum içeren sezdiri üretme ölçeği verilmiştir. Bu durumlar, şikayet bildirme, istek bildirme, kızgınlık bildirme, eleştirme gibi konular içermektedir. Katılımcılara bu ifadeleri direk olarak değil, sezdiri yolu ile nasıl ifade edebilecekleri soruldu. Veriler toplandıktan sonra her bir katılımcıdan alınan ölçek notlandı ve her bir katılımcı için toplan ölçek puanı çıkarılmıştır. Veri SPSS programı aracılığı ile yaş, cinsiyet ve bölüme devem ettiği yıl gibi faktörler açısından incelendi. Bulgular katılımcıların sezdiri anlama becerilerinin genel olarak orta düzeyde olduğunu gösterdi. Kadınlar sezdirileri genel olarak daha iyi ifade ederken, erkekler daha çok direk ifadeler kullandılar. Bu sonuç sezdiri üretme becerisi ile ilgili bir gösterge olabileceği gibi, cinsiyete dayalı tercihlerin de bir sonucu olabilir. Yaş grupları karşılaştırıldığında, yaşı büyük olanların küçük olanlara göre daha başarılı olduğu görüldü. Yaş grupları ile ilgili sonuç dil öğrenmek için harcanan sürenin önem arz ettigini göstermektedir. Bölüme devam eden birinci, ikinci ve üçüncü sınıflar karşılaştırıldığında ise, ikinci sınıfların bir ve üçüncü sınıflara göre daha a sezdiri kullandığı görüldü. Bunun en temel sebebi bu grupta sezdirileri çok kullananlar ile çok az kullananlar arasındaki büyük farktı. Sezdiri üretme becerisi, dilin sadece sözlük anlamı ile değil ikincil anlamları ile veya kültürel anlamları ile kullanılabileceğine ilişkin farkındalık sonucu gelişir. Bu çalışmadan çıkan sonuçlar İngilizce öğrencilerine ve öğretmen adaylarına bu ve buna benzer konularla ile farkındalık kazanmalarını sağlamak üzere yardımcı olunması gerektiğini göstermektedir.

Production of Conversational Implicatures by Students of the ELT Department

This study was planned to investigate prospective English language teachers’ competence in implicature production. The participants were 88 trainee teachers who were studying English language teaching in the first, second and third years in a university in Cyprus. They were given an Implicature Production Instruments with twelve situations, and they were asked to respond according to the situations in an implicit way. The results showed that female participants used more implicatures than the male participants, older participants used more implicatures and that the third year participants used more implicatures as compared to the other years. The second-year group was not homogenous regarding implicature production. The outcomes indicated that although pragmatic competence concerning implicature production may develop naturally. English language learners and trainee teachers need to be supported regarding pragmatic competence in the same way as they are supported in other competency areas. 

___

  • Al-Fatlawi, D. (2018). Online Sarcasm and Its Perception by Second Language Learners: The Case of Iraqi EFL Learners in Iraq and the UK (Doctoral dissertation) Available from Lancaster University Webpage.
  • Austin, J.L. (1962). How to Do Things with Words. Oxford: OUP.
  • Bachman, L. (1990). Fundamental Considerations in Language Testing. Oxford: OUP.
  • Bardovi-Harlig, K. (2009). Conventional Expressions as A Pragma-linguistic Resource: Recognition And Production Of Conventional Expressions In L2 Pragmatics. Language Learning 59(4), 755–795.
  • Canale, M. (1983). On some dimension of language proficiency. In J. Oller (Ed.), Issues in language testing research (pp. 333–342). Rowley, MA: Newbury House.
  • Canale, M. & Swain, M. (1980). Theoretical Bases of Communicative Approaches to Second Language Teaching and Testing. Applied Linguistics, 1(1),1–47.
  • Council of Europe. (2001). Common European Framework of Reference for Languages: Learning, Teaching, Assessment. Retrieved from http://www.Coe.Int/T/Dg4/Linguistic/Source/Framework_En.Pdf
  • Da-Silva, T. B. B. (2012). Bringing Pragmatics into the ESL Classroom (Masters Dissertation) Available from PQDT Open Dissertations and Theses database.
  • Deboer, A. J. (2015). Second Language Learners' Recognition and Production of Conventional Expressions: The Role of Proficiency, Length of Stay, And Intensity of Interaction. Culminating Projects in English. Paper 6.
  • Gasior, W. Z. (2014). Intercultural Pragmatics: An Investigation of Expression Opinions in Irish English among Irish and Polish Students (PhD Dissertation) Available from University of Limerick Institutional Research Website.
  • Grice, P. (1975). Logic and Conversation. In S. Davis (Ed.). Pragmatics: A Reader. (1991). (305- 315). New York: Oxford.
  • Jernigan, J. (2007). Instruction and Developing Second Language Pragmatic Competence: An Investigation into the Efficacy of Output (Doctoral Dissertation) Available from Florida State University Libraries Website.
  • Kumaravadivelu, B. (2008). Understanding Language Teaching: From Method to Post Method. London: Lawrence Erlbaum Associates Publishers.
  • Mwinyelle, J. B. (2005). The Acquisition of Pragmatic Competence in an L2 Classroom: Giving Advice in Spanish (Doctoral Dissertation) Available from Texas Scholar Works Website.
  • Pearson, L. (2006). Patterns of Development in Spanish L2 Pragmatic Acquisition: An Analysis of Novice Learners’ Production of Directives. The Modern Language Journal, 90 -4
  • Rafieyan, V. (2016). Relationship between Language Learners’ Attitudes toward Cultural Instruction and Pragmatic Comprehension and Production. Advances in Language and Literary Studies 7(4), 473-493.
  • Rızaoğlu and Yavuz (2007). Turkish EFL Learners' Comprehension and Production of Implicatures in the Target Language. Dokuz Eylül University, Izmir. (Unpublished Master's Dissertation)
  • Şentürk, G. E. (2017). The Effect of L2 English Proficiency on Request, Advice and Apology of L1 Turkish-L2 English Learners. International Journal of Social Sciences and Education Research, 3-1
  • Taghizadeh, R. (2017). Pragmatic Competence in the Target Language: A Study of Iranian Learners of English (Doctoral Dissertation)Available from the University of Salford website.
  • Taguchi, N. (2005). Comprehending Implied Meaning In English As A Foreign Language. The Modern Language Journal, 89, 4
  • Taguchi, N. (2011). Pragmatic Development as a Dynamic, Complex Process: General Patterns and Case Histories. The Modern Language Journal, 95-4
Folklor/Edebiyat-Cover
  • ISSN: 1300-7491
  • Başlangıç: 1994
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

İngilizce Öğretmenliği Öğrencilerinin Konuşma Sezdirimlerini Anlama Becerileri

Behbood MOHAMMADZADEH, Özge RAZİ, Mehmet Ali YAVUZ

Üç Farklı Tekrarlı Okuma Stratejisinin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivitesi Olan Bir Öğrenci Üzerindeki Etkililiği

Gül KAHVECİ

Sayıları Öğretmek Amacıyla Özel Eğitim İçin Genişletilmiş Bir Mobil Uygulama Tasarımı

Umut ZEKİ, Tolgay KARANFİLLER, Kamil YURTKAN

Sandra Cisneros’un Eleven Adlı Eserinin Sözcüksel Kategorileri: Pedagojik Biçembilimsel İnceleme

Safiye ÇİFTLİKLİ

Öğretmenlerin Süreç Odaklı Ölçme Araçlarının Kullanımına Yönelik Tutum ve Öz Yeterlik Algıları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi

Çiğdem HURSEN, Sibel Süzek BİRKOLLU

Woolf’un Odasında Erkek Temsili

Çelen DİMİLİLER, Nurdan ATAMTÜRK

Okul Öncesi Eğitim Kurumlarindaki Öğretmenlerin Psikolojik Sermaye Ve Okul Kültürü Özellikleri Arasindaki İlişkinin İncelenmesi

Figen YAMAN LESİNGER, Salim AKYÜREK, Hülya ŞENOL

İngiliz Edebiyatı Öğreten Öğretmenlerin İngiliz Edebiyatını Öğretme ile İlgili Görüşleri:Libya Yüksek Öğretim Örneği

Almakki Rumadhan AL SABİRİ, Sibel ERSEL KAYMAKAMOĞLU

Zihin Engelliler Öğretmenliği Bölümü Öğretmen Adaylarının Özel Eğitim Uygulama Merkezlerinde Yapılan Öğretimsel Düzenlemelere İlişkin Görüşleri

Vasfiye KARABIYIK, Necla IŞIKDOĞAN UĞURLU

Sosyal Duygusal Öğrenme Çerçevesinde Öz Düzenleme Yabancı Dil Öğrenme Ölçeğinin Geliştirilmesi

Senem ZAİMOĞLU, Şehnaz ŞAHİNKARAKAŞ