UYGARLIK ELEŞTİRİSİ VE TOPLUMUN TEMELİNE DAİR İKİ GÖRÜŞ: ROUSSEAU VE NIETZSCHE

Bu makalede, öncelikle Rousseau'nun ve Nietzsche'nin uygarlık eleştirisi ve siyasal toplumun temeline ilişkin olarak ileri sürdükleri görüşleri ortaya konulacak, daha sonra bu görüşler, benzerlik ve farklılıklarıyla ele alınacak ve tartışılacaktır. Rousseau ve Nietzsche, uygarlık eleştirisi bağlamında benzer düşüncelere sahip olmalarına rağmen, siyasal toplumun temeline ilişkin farklı görüşler sunmuşlardır. Rousseau, toplumun temelini toplum sözleşmesine dayandırır. Ancak Nietzsche, toplumun ya da devletin özel bir güç isteminin ürünü olduğunu söyleyerek Rousseau’nun kuramını reddeder. Ayrıca, Nietzsche için, Rousseau’nun insan eşitliği temelinde kurduğu toplum anlayışı, Hıristiyan ahlâkının bir görünümüdür. Bu nedenle, bu toplum anlayışı insanın ve toplumun ilerlemesini sağlayacak olan yaratıcı insanın ortaya çıkmasını engel olur

The Critique of Civilization and Two Views on the Origin of Society: Rousseau and Nietzsche

In this article, firstly Rousseau’s and Nietzsche’s critique of civilization and their views on the origin of political society will be presented. Afterwards these views will be discussed by comparing their similarities and differences.Rousseau and Nietzsche, despite having similar thoughts in the context of the critique of civilization, they have presented different views on the origin of political society. Rousseau bases the origin of society on the social contract. However, Nietzsche rejects Rousseau’s theory, saying that the state or society is the product of a particular will to power. Furthermore, for Nietzsche, Rousseau’s understanding of society that he established on the basis of human equality is an appearance of Christian morality. Therefore, this understanding of society prevents the emergence of the creative man who will provide the progress of man and society

___

  • Ağaoğulları, Mehmet Ali, (2013), Sokrates’ten Jakobenlere, Batı’da Siyasal Düşünceler, İletişim Yayınları, İstanbul.
  • Ağaoğulları, Mehmet Ali, (2010), Ulus-Devlet ya da Halkın Egemenliği, İmge Kitabevi Yayınları, Ankara.
  • Ansell-Pearson, Keith, (1991), Nietzsche contra Rousseau, Cambridge University Press, USA.
  • Ansell-Pearson, Keith, (2011), Kusursuz Nihilist, Politik Bir Düşünür Olarak Nietzsche’ye Giriş, (Çev. Cem Soydemir), Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Berkowitz, Peter, (2003), Bir Ahlâk Karşıtının Etiği, (Çev. Ertürk Demirel), Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Cevizci, Ahmet, (2002), Etiğe Giriş, Paradigma Yayınları, İstanbul.
  • Emden, Christian J., (Ocak 2013), Modern Siyasal Düşünce ve Friedrich Nietzsche, (Çev. Gamze Varım), Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul.
  • Kuçuradi, İoanna, (1999), Nietzsche ve İnsan, Türkiye Felsefe Kurumu, Ankara.
  • Nietzsche, Friedrich, (2002), Böyle Buyurdu Zerdüşt, (Çev. A. Turan Oflazoğlu), Cem Yayınevi, İstanbul.
  • Nietzsche, Friedrich, (Ekim 2011), Ahlâkın Soykütüğü, Bir Polemik, (Çev. Zeynep Alangoya), Kabalcı Yayınevi, İstanbul.
  • Nietzsche, Friedrich, (2010), Güç İstenci, (Çev.Nilüfer Epçeli), Say Yayınları, İstanbul.
  • Ogrodnick, Margaret,(1995), Rousseau and Criticism, North American Association for the Study of Jean-Jacques Rousseau, Edited by sous la direction de Lorraine Clark and Guy Lafranee, Pensée Libre No. 25, Ottawa.
  • Rousseau, Jean-Jacques, (1987), Toplum Sözleşmesi, (Çev. Vedat Günyol), Adam Yayınları, İstanbul.
  • Rousseau, Jean-Jacques, (Mayıs 2003), İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı ve Temelleri Üzerine, (Çev. Hakan Zengin), Morpa Kültür Yayınları, İstanbul.
  • Rousseau, Jean-Jacques, (Ocak 2009), Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev, (Çev. Sabahattin Eyüboğlu), Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul.