TARİH BİLGİSİNİN OLANAKLI OLMASINDA İNSAN DOĞASINA İLİŞKİN BİLGİNİN YERİ

Her bir bilim alanının kendine özgü bir yapısı olduğu düşünülürse, bir bilim olarak tarihin bütünüyle kesin bilgiler ortaya koyamayacağı görülebilir. Ama tarihin kesinliği az olan bilimlerden biri olması onun değerini hiçbir biçimde azaltmaz. Ne var ki tarih alanında kesin bilgilerin olmadığı iddiası, tarihin bütünüyle göreli olduğu anlayışına da götürmüştür. Bu anlayışı savunanlar, görelilik bağlamında, aslında “tarih bilgisinin olanaklı olup olmadığını” tartışmaktadır. Bu yazı, görelilikmutlaklık tartışmaları dışında, tarih bilgisinin olanaklı olmasında insan doğasının bilgisinin yerini tartışmayı amaçlamaktadır

The Place of Knowledge of Human Nature for the Possibility of Historical Knowledge

Taking into consideration that every field of science has a peculiar structure, it is seen that history as a science cannot claim certain knowledge. But being one of the sciences which has less certainty, the value of it can not be reduced. However, the argument stating that there is no certain knowledge in the field of history, leads to the conception that history is totally relativistic. The supporters of this understanding, in the context of relativity, indeed, have an argument on the question if “historical knowledge is possible.” This paper, apart from the debates on relativity-absoluty, aims at discussing the place of the knowledge of the human nature for the possibility of historical knowledge

___

  • ARİSTOTELES, Nikomakhos’a Etik, (Çev. Saffet Babür), Ayraç Yayınevi, Ankara, 1997.
  • CARR, E.H., Tarih Nedir?, (Çev. M. Gizem Göktürk), İletişim Yayınevi, İstanbul, 1987.
  • COLLINGWOOD, R.G., Tarih Tasarımı, (Çev. Kurtuluş Dinçer), Ara Yayıncılık, İstanbul, 1990. y GASSET, Ortega Jose, Tarihsel Bunalım ve İnsan, (Çev. Neyire Gül Işık), Metis Yayınları, İstanbul, 1998.
  • GOLDMAN, Lucien, İnsan Bilimleri ve Felsefe, (Çev. A. Timuçin-F. Aynuksa), Toplumsal Dönüşüm Yayınları, İstanbul, 1998.
  • HOBSBAWM, Eric, Tarih Üzerine, (Çev. Osman Akınhay), Bilim Sanat Yayınları, Ankara, 1999.
  • JENKINS, Keith, Tarihi Yeniden Düşünmek, (Çev. B. Sina Şener), Dost Kitabevi, Ankara, 1997.
  • MENGÜŞOĞLU, Takiyettin, İnsan Felsefesi, İstanbul, Remzi Kitabevi, 1998.
  • MURPHEY, Murray G., Our Knowledge of the Historical Past, The Bobbs-Merrill Company Inc., Publishers, Indianapolis and New York, 1973.
  • POMPA, Leon, Human Nature and Historical Knowledge, Cambridge University Press, Cambridge, 1990.
  • WALSH, W.H., An Introduction to Philosophy of History, Thoemmes Press, Bristol, 1992.