RADİKAL DEMOKRASİ VE POPÜLİST SİYASETİN ÖZNESİ OLARAK HALK’IN İNŞASI

Bu çalışma Ernesto Laclau ve Chantal Mouffe’un radikal demokrasi ve popülizm teorileri bağlamında geliştirdikleri halk kavramına odaklanmaktadır. Halk siyasalın çatışmalı ortamında olumsal/zorunsuz olarak kurulan bir öznellik olarak tanımlanmaktadır. Halk’ın inşası siyasalın ve toplumsalın dost/düşman biçiminde iki kampa bölünmesini ve antagonizmaların oluşumunu olanaklı kılan bir özne biçimi olarak popülist siyasetin varlığının koşuludur. Makalede, Laclau ve Mouffe’un halk kavramı bağlamında çoğulcu bir toplumda tarafların dost-düşman ilişkisi üzerinden birbirlerini ortadan kaldırma tehlikesine karşın, siyaseti antagonistik (düşmanlar arasındaki) ilişkilerden arındıracak ve agonistik (hasımlar arasındaki) ilişkilere dönüştürecek bir siyasal düzenin nasıl oluşturulacağı sorusuna cevap aranmaktadır. Bu çalışma siyasalın ve toplumsalın kuruluşunun temelini oluşturan antagonizmaların yok edilemez olduğunu kabulle karşı-hegemonik bir özne olarak halkın belirli türden antagonizmalara karşı örgütlenmiş ve aralarında ortaklıkları bulunanların agonistik olarak bir araya gelebildiği bir özne figürü olup olmadığı tartışılacaktır.

RADICAL DEMOCRACY AND PEOPLE'S CONSTRUCTION AS THE SUBJECT OF POPULIST POLITICS

This study focuses on the concept of people developed by Ernesto Laclau and Chantal Mouffe in the context of radical theories of democracy and populism. People is defined as a subjectivity established as a contingency in the conflictual environment of politics. The construction of the people is a condition of the existence of populist politics as a form of subject that enables the division of politics and social into two camps in the form of friend/enemy and the formation of antagonisms. The article seeks to answer the question of how to create a political order in Laclau and Mouffe's conception of the people in a pluralistic society, in order to cleanse politics from antagonistic (struggle between enemies) relations and transform it into agonistic (struggle between adversaries) relations, despite the danger of eliminating each other through a friend-enemy relationship. In this study, it will be discussed whether the antagonism that constitutes the foundation of politics and society is indestructible and whether it is a subject figure in which the people is organized as a counter-hegemonic subject against certain kinds of antagonisms and whether those who are paertners can come together agonistically.

___

  • Arditi, Benjamin, “Post-Hegemonya: Olağan Post-Marksist Paradigmanın Dışında Siyaset”, Radikal Demokrasi: Kitlenin Biyopolitikası Halkın Hegemonyası (İç.), der. A. Kioupkiolis, G., Katsambekis, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016, 29-68.
  • Habermas, Jürgen, “Demokrasinin Üç Normatif Modeli”, Demokrasi ve Farklılık: Siyasal Düzenin Sınırlarının Tartışmaya Açılması (iç), der. Seyla Benhabib, Demokrasi Kitaplığı, İstanbul, 1999, 37-50.
  • Knott, Andy, “Laclau'da ve Hardt ve Negri'de Temsil ve Siyasal Mekan”, Radikal Demokrasi: Kitlenin Biyopolitikası Halkın Hegemonyası (İç.), der. A. Kioupkiolis, G., Katsambekis, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016, 279-305.
  • Laclau, Ernesto ve Mouffe, Chantal, Hegemonya ve Sosyalist Strateji: Radikal Demokratik Bir Politikaya Doğru, çev. A. Kardam, Otonom Yayıncılık, İstanbul, 2008.
  • Laclau, Ernesto, “Popüli̇zm: Bir Ad Ne İçerir?”, çev. Hayriye Özen, Atılım Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı: 1, 2011, 135-146.
  • Laclau, Ernesto, Evrensellik, Kimlik ve Özgürleşme. çev. E. Başer, İletişim Yayınları, İstanbul, 2000.
  • Laclau, Ernesto, Popülist Akıl Üzerine, çev. N. B. Çelik, Epos Yayınları, İstanbul, 2007.
  • Mouffe, Chantal “Agonistic Democracy and Radical Politics”. Pavilion Journal of Politics and Culture, 2014. http://pavilionmagazine.org/chantal-mouffe-agonistic-democracy-and-radical-politics/ Erişim Tarihi. 20.09.2019.
  • Mouffe, Chantal, “Demokrasi, İktidar ve Siyasal Düzen”, Demokrasi ve Farklılık: Siyasal Düzenin Sınırlarının Tartışmaya Açılması (iç), der. Seyla Benhabib, Demokrasi Kitaplığı, İstanbul, 1999, 347-363.
  • Mouffe, Chantal, “Radikal Demokrasi: Modern Mi, Postmodern Mi?”, İçinde Modernite Versus Postmodernitei der: M., Küçük, Ankara: Vadi Yayınları, 2000, 297-314.
  • Mouffe, Chantal, Demokratik Paradoks çev. A. Cevdet Aşkın, Epos Yayınları. İstanbul, 2003.
  • Mouffe, Chantal, Siyasal Üzerine, çev. M. Ratip, İletişim Yayınları, İstanbul, 2010a.
  • Mouffe, Chantal, Siyasetin Dönüşü. çev. F. Bakırcı, A. Çolak, Epos Yayınları, İstanbul, 2010b.
  • Mouffe, Chantal, Dünyayı Politik Düşünmek: Agonistik Siyaset, çev. M. Bozluolcay, İletişim Yayınları, İstanbul, 2015.
  • Mouffe, Chantal, Sol Popülizm, çev. A. Yanık, İletişim Yayınları, İstanbul, 2019.
  • Rawls, John, “Temel Özgürlükler ve Öncelikleri”, Liberaller ve Cemaatçiler (iç), der. André Berton, Pablo da Silveira, Hervé Pourtois, Ankara, Dost Kitapevi, 2006, 145-172.
  • Üstüner, Fahriye, “Radikal Demokrasi: “Liberalizm Mi, Demokrasi Mi? Evet, Lütfen!”, ODTÜ Geliştirme Dergisi, 2007, 313-336.