TARİHSEL SÜREÇTE ASKERİ BANDONUN GELİŞİMİ VE İCRACILARININ MÜZİKAL KİMLİĞİ

           Tarih boyunca müzik her zaman etkileyici bir güç olmuştur ve bu güç devlet yöneticilerinin de dikkatini çekmiştir. Özellikle II.Mahmut ile beraber 1800'li yıllarda yapılan reformlar arasında müzik alanında yapılan reformlar önemli bir yer tutmuştur. Bu dönemde  çok sesli batı müziğine geçiş aşamasında önemli çalışmalar olmuştur. Bu çalışmalar sonucunda Mızıka-i Humayun adıyla önemli bir kurum kurulmuştur. Bu kurum çeşitli değişimler geçirse de bugün de yine Milli Savuma Üniversitesi Bando Astsubay Meslek Yüksek Okulu adıyla günümüzde de askeri bandolara icracı bando astsubaylar yetiştirmektedir.                Bu araştırmada askeri müziğin tarihsel gelişim süreci ve icracılarının müziğe nasıl başladıkları, müzik kültürlerinin gelişim süreci, müziğe teknik olarak ve ruhen nasıl baktıkları, askeri kimlikleri ile müzikal kimlikleri arasında nasıl bir uyum dengesi kurdukları, müzikal açıdan kendilerini geliştirmeleri adına neler yaptıklarına dair önemli noktalara değinilmiştir. Araştırmanın yapılabilmesi için nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile Türk Silahlı Kuvvetleri' nden sekiz Bando İcracısı ile görüşmeler yapılmıştır. 

THE DEVELOPMENT OF MILITARY BAND IN THE HISTORICAL PROCESS AND MUSICAL IDENTITY OF İTS PERFORMERS

Through history music has always been an impressive force, and this power has attracted the attention of state administrators. The reforms in the field of music have taken an important place especially in the 1800’s with Mahmut II. During this period, there have been important studies in the transition stage of Western vocal music. As a result of these studies, an important institution was established in the name of Mızıka-i Humayun. Although this institution underwent various changes, today it is training the non-commissioned officer for military band under the name of Band Petty Officer Vocational School Of National Defence University.                In this study, The historical development process of military music and how the performers started the music and how the performers started the music, the process of development of their music cultures, how they look at music technically and spiritually, how they established a balance of harmony between their military identity and their musical identity, important point about what they do in order to improve themselves musically were mentioned. Qualitative research method was used fort he research. With the semi-structured interview technique, interviews were conducted with eight band executives from The Turkish Armed Forces.

___

  • AKKAŞ, Salih, Türkiye'de Cumhuriyet Dönemi Kültür ve Müzik Politikaları, Ankara, 2015.
  • ALİMDAR, Selçuk, Osmanlı’da Batı Müziği, İstanbul, 2016.
  • ANTEP, Ersin, Cumhuriyet Döneminde Askeri Müzik ve Gelişim Sempozyumu, Ankara, 2004.
  • ATAULLAH, Tayyarzade Ahmet, Tarih-i Ata Cilt III, İstanbul, 1874.
  • BEHAR, Cem, Musıkiden Müziğe Osmanlı/Türk Müziği: Gelenek ve Modernlik, İstanbul, 2008.
  • ÇAKAR, Doğan, Cumhuriyet Döneminde Askeri Müzik ve Gelişim Sempozyumu, Ankara, 2004.
  • GAZİMİHAL, Ragıp, Türk Askeri Mızıkaları Tarihi, İstanbul, 1955.
  • KAHRAMAN, Bahattin & TEBİŞ, Cansevil, Mahmut Ragıp Gazimihal'den Seçme Müzik Makaleleri-II, Ankara, 2014.
  • OLİVER, Aubert, Historie Abregee de la Musique Ancienne et Moderne, Paris, 1827.
  • SAY, Ahmet, Müzik Tarihi, Ankara, 2012.
  • ŞENTÜRK, Rıdvan, Müzik ve Kimlik, İstanbul, 2016.
  • ALANER, Bülent, “Osmanlı’dan Günümüze Çok Sesli Müzik” , Edebiyat Güncesi Dergisi, S.12, (1997), s. 18-27.
  • BABA, Orhan, “Askeri Bandoyu Tanımak” , Sahne ve Müzik Eğitim-Araştırma Dergisi, S.2, (2016), s. 148-156.
  • DEMİRBATIR, Erol, “Türkiye’de Askeri Bandoculuk Eğitimi” , Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, S.1, (2005), s. 67-81.
  • UÇAN, Ali, “Türkiye'de Cumhuriyetin İlk Altmış Yılında Müzik Eğitimi”, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, S.15, (2007), s. 1-12.
  • http://www.msu.edu.tr/ Erişim Tarihi: 02.02.2019