DOĞANIN DİYALEKTİĞİ NEDİR? FRİEDRİCH ENGELS'İN DİYALEKTİK TANIMI ÜZERİNE BAZI DÜŞÜNCELER

Doğanın Diyalektiği Friedrich Engels tarafından tümel bağlamın bilimi olarak tanımlanmıştır. Bu tanıma göre diyalektik bir totalite teorisi, bilimsel bir yöntem ve ilişkisel bir yapı biçimidir. Tümel bağlamın bilimi doğa içinde gerçekleşen diyalektik süreçleri kavramsal bir totaliteye entegre eder. İoanna Kuçuradi'nin bir iddiasına göre Engels'te bu kavram diyalektiğin bilimi şeklinde karşımıza çıkar ve bu formülasyonda bilim ve diyalektik arasında nesnel bir iyelik ilişkisi mevcuttur. Diyalektik Engels tarafından bir bilimsel yöntem olarak kullanılmıştır ve Engels'ten itibaren diyalektik, hakkında bilimsel araştırma yapılan bir alandır. Kuçuradi'nin bu tespiti bir dizi sorunu beraberinde getirmektedir. Örneğin doğadaki diyalektik ve doğanın diyalektiği arasındaki ilişki, veya tümel bağlam ve bilim arasındaki iyelik ilişkisi belirsizdir. Bu çalışma Kuçuradi üzerinden Engels'te doğanın diyalektiğinin tanımı ve karakteristiğini ortaya koymayı hedeflemektedir

What is Dialectics of Nature? Reflections on Friedrich Engels' Definition of Dialectics

Dialectics of Nature has been defined by Friedrich Engels as science of total boundary. According to this definition, dialectics is a theory of totality, scientific method and relational structure form. Science of total boundary integrates the dialectical processes that take place within nature to a conceptual totality. According to a claim of Ionna Kuçuradi this concept in Engels encounters us as science of dialectics and there is a genitiv objective relation between science and dialectics within this formulation. Kuçuradi's formulation causes many definitional troubles. For instance, the relation between dialectics in nature and dialectics of nature, or the genitive relation between total boundary and science remain blurry. This essay aims, via Kuçuradi, at depicting the definition and characteristics of dialectics in Engels

___

  • Buhr, Manfred / Kosing, Alfred, Kleines Wörterbuch der marxistisch- leninistischen Philosophie, Westdeutscher Verlag Westberlin 1979.
  • Hartmann, Nicolai, Zur Grundlegung der Ontologie, Walter de Gruyter Verlag Berlin 1965.
  • Horstmann (Hg.), Metaphysik nach Kant? Stuttgarter Hegel-Kongreß , Klett-Cotta Verlag Stuttgart 1988, s. 599-601.
  • Holz, Hans Heinz, Einheit und Widerspruch. Problemgeschichte der Dialektik in der Neuzeit. III. Die Ausarbeitung der Dialektik, Verlag J. B. Metzler Stuttgart – Weimar 1997.
  • Holz, Hans Heinz, Weltentwurf und Reflexion. Versuch einer Grundlegung der Dialektik, Verlag J. B. Metzler Weimar ‒ Stuttgart 2005.
  • Lukács, Georg, A Defence of ‘History and Class Consciousness’: Tailism and the Dialectic, çev. Esther Leslie, Verso London 2000.
  • Pinkus, Theo (Hg.), Gespräche mit Georg Lukács. Hans Heinz Holz, Leo Kofler, Wolfgang Abendroth, Rowohlt Verlag Hamburg 1967.