CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRKİYE-JAPONYA İLİŞKİLERİ ÇERÇEVESİNDE JAPON PRENSİ TAKAMATSU’NUN TÜRKİYE ZİYARETİ /* IN THE REPUBLIC OF TURKEY-JAPAN RELATIONS WITHIN THE FRAMEWORK OF PRINCE OF JAPAN TAKAMATSU VISIT TURKEY

Osmanlı Devleti ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkiler XIX. Yüzyılın ikinci yarısında başlamıştır. Japonya’nın Batı’ya karşı alternatif bir ıslahat modeli olabileceği düşüncesi ve 1905’te Rusya’yı mağlup etmesi, geç başlayan ilişkilerin hızlı bir gelişme göstermesini sağlamıştır. İki ülkenin I. Dünya Savaşı’nda farklı ittifak gruplarında yer almaları ilişkileri sekteye uğratmışsa da birbirlerine karşı fiili bir çatışmaya girişmemişlerdir. Lozan Antlaşması’nın onaylanmasından sonra yeniden başlayan Türkiye-Japonya ilişkileri her iki ülkede büyükelçiliklerin açılmasıyla yeni bir ivme yakalamış, bunu siyasi ve ticari anlaşmaların imzalanması takip etmiştir. 1926’da Tokyo’da Türk-Japon Dostluk Derneği ve ardından Türk-Japon Yardım Derneği’nin kurulmasından sonra Japon İmparatorunun kardeşi olan Prens N. Takamatsu’nun 13-18 Ocak 1931’de Türkiye’yi ziyaret etmiştir. Bu ziyaret, iki ülke arasındaki en önemli diplomatik gelişme olmuş, Türkiye ve Japonya’nın birbirlerini daha yakından tanımasını sağlamıştır.

IN THE REPUBLIC OF TURKEY-JAPAN RELATIONS WITHIN THE FRAMEWORK OF PRINCE OF JAPAN TAKAMATSU VISIT TURKEY

Diplomatic relations between Ottoman empire and japan started in the second half of the XIX. Century. Assessing Japan as an alternative reform model against to the West and decisive japan victory against russia in 1905 ensured a rapid development pattern in bilateral relations. Despite both countries stated in rival alliances in WWI, they did not actually figth against each other. After the approval of the lousanne treaty bilateral relations recommenced and gained momentum after the assignment of embassies and signing political and economical agreements between the two states. In 1926 founding turkish-japan frienship society and turkish-Japanese charity house  prince N. Takamatsu visited Turkey between 13-18 january 1931. The visit was the most important diplomatic development in that era and ensured the acknowledgement of both Turkey and Japan each other closely.

___

LEE, Cemil, İslâm ve Türk Kültürünün Uzak Doğu’ya Yayılması, TDV Yay., Ankara,