Yaratıcı Muhasebe Stratejileri

Muhasebenin işletme ile ilgili çıkar gruplarının bilgilendirilmesinde yararlanılan en temel araçlardan biri olduğu ifade edilebilir. Fakat işletmelerin bazen faaliyetlerinin sonuçlarını gerçekçi bir biçimde açıklamaktan kaçındıkları görülmektedir. Bu noktadan hareketle muhasebe alanındaki mevcut esnekliklerden yararlanmaya dönük uygulamaları benimsedikleri belirtilebilir. Yaratıcı muhasebe stratejileri biçiminde isimlendirilebilecek bu tarz uygulamaların en yaygın kullanılanları; gelirleri artırma, giderleri azaltma, varlıkları artırma, borçları azaltma ve nakit akışını artırmaya yöneliktir. Anılan stratejilerin uygulanmasına ilişkin olası etkilerin literatürde yeterince incelenmediği belirtilebilir. Bu yönüyle bu çalışmada amaç yaratıcı muhasebeye ilişkin sık kullanılan stratejiler ve bunların etkilerinin açıklanmasıdır.

-

It can be said that accounting is the most basic tool that is utilized to inform business-related interest groups. But, businesses are sometimes reluctant to announce the results of operations in a realistic manner. From this point of view, they adopt applications that take advantage of existing flexibilities in the field of accounting. These kinds of applications can be named as creative accounting strategies, of which, the most widely used are increasing income, decreasing expenses, increasing assets, decreasing liabilities, and increasing cash flow. The possible effects on the implementation of mentioned strategies are not analyzed sufficiently in the literature. Therefore, the purpose of this study is to describe the common strategies of creative accounting and their effects.

___

  • Allen, L. (1997), CapitalMarketsandIntitutions: A Global View, New York: John WileyInc.
  • Ayarlıoğlu, A. (2007), Kar Yönetimi Uygulamaları ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda Test Edilmesi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe ÜniversitesiSBE.
  • Balaciu, D.,V. Bogdan ve A. B. Vladu(2009), “A BriefReview of Creative Accounting LiteratureandItsConsequences in Practice”, AnnalesUniversitatisApulensis Series Oeconomica, 11 (1), 170-183.
  • Brekman, J. ve M.Koczan(2006), The FASB’S RevenueRecognition Project: PervasiveIssues in Long-TermContract Accounting, Construction Accounting &Taxation, 16 (July/August 2006).
  • Burilovich, L. (2002), “ExploringSafeHarborsfor S Corporation Debt”, The CPA Journal, September 2002, New York.
  • Çıtak, N. (2009), “Yaratıcı Muhasebe Hileli Finansal Raporlama mıdır?”, Mali Çözüm, Sayı:91, 81-109.
  • Demir, V. ve O.Bahadır (2007), “Muhasebe Manipülasyonu-Yöntemler ve Teknikler”, Mali Çözüm, 84, 103-119.
  • Doğan, S. ve S.Kılıç (2009), “Örgütlerde İzlenim Yönetimi Davranışı Üzerine Kavramsal Bir İnceleme”, Atatürk Üniversitesi İİBF Dergisi, 23,3, 53-84.
  • Duman, H. (2010), Kamunun Aydınlatılması İlkesi Kapsamında Kazanç Yönetimi Uygulamalarının Finansal Raporlama Kalitesi ve Şirket Performansı Üzerine Etkisi: IMKB’de Bir Uygulama, Selçuk Üniversitesi-SBE.
  • Effiok, S. O. ve E.O.Eton(2012),”Creative Accounting andManagerialDecesion on Selected Financial Institutions in Nigeria”, International Journal of Business Researchand Management, (3): Issue (1), 35- 47.
  • Fusaro, P.C. and Miller, R.M. (2002), WhatWentWrong at Enron, New York: John Wiley&SonsInc.
  • Göçmen, G. (2004), “Türkiye’de Bankacılık Sektörünün Bilanço Dışı Faaliyetlerindeki Gelişmeler”,http://sbe.dumlupinar.edu.tr/17/297-317.pdf,(Erişim: 2012)
  • Griffiths, I. (1995), New Creative Accounting, London: Macmillan. http://www.finhat.com/index.php?p=VOB, (Erişim: 05.11.2012). http://globalekonomikmonitor.blogspot.com/2008/07/bir-muhasebe-masal.html, (Erişim: 22.10.2012).