Örgütsel Gelişmenin Sağlanmasında Dönüşümsel Liderlik Özellikleriyle Mustafa Kemal Atatürk

Hızla değişen, gelişen bir dünyada hiçbir şey durağan değildir. Dünden bugüne çok şey değişti. İçinde bulunduğumuz şu anda da değişmeye devam ediyor. Hızlı bir değişim yaşanan şu günlerde de örgütlerin, kurumların yaşayabilmesi zamana karşı yılmadan, yıkılmadan dimdik durması için kendini yenilemesi gereklidir. Başarılı örgütler daima kendini yenileyenler olmuştur. Bir örgütte sağlıklı bir gelişme ancak dönüşümsel liderlikle mümkündür. Dönüşümsel lider, örgütü içinde bulunduğu yerden çok farklı noktalara taşıyarak örgütün yaşamasını sağlar. Her örgütün amacı yaşamaktır. Bu çalışmada dönüşümsel liderliğin gelişim süreci, dönüşümsel liderin özellikleri, dönüşümsel liderlik özellikleriyle Mustafa Kemal ATATÜRK ve dönüşümsel liderliğin bir organizasyona yansımaları ele alınmıştır. Bu çalışmayla her alanda olduğu gibi askeri alanda da liderlik vasıflarını eksiksiz yerine getiren Mustafa Kemal Atatürk’ü dönüşümsel liderlik anlayışı içerisinde detaylandırıp örgüt elemanlarına “model olması” amaçlanmıştır. Mustafa Kemal Atatürk vasıtasıyla örgüt elemanlarına dönüşümsel liderliği benimsetmek başlıca amaçlardandır. Bu araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. İçerik analizi tekniğinde İlişki analizi kullanılmıştır. Mustafa Kemal ATATÜRK benliğinde barındırdığı vizyonla her alandaki cesurluğuyla en karmaşık anlarda pratik, akılcı çözümleriyle duygularının ve aklının rehberliğinde en çetin savaşlarda bile bütün işlerin üstesinden gelmeyi başarmış ve bu yönleriyle herkese örnek olmuş ve bizlere ilham vermiştir. Mustafa Kemal Atatürk’te dönüşümsel liderliğin bütün izlerinin görüldüğü, Mustafa Kemal Atatürk’ün bu özellikleri tüm çalışan ve yöneticiler tarafından içselleştirilip uygulanırsa organizasyonun istenilen seviyeye çıkacağı sonucuna ulaşılmıştır

MUSTAFA KEMAL ATATURK WITH HIS TRANSFORMATIONAL LEADERSHIP FEATURES IN PERFORMING ORGANIZATIONAL DEVELOPMENT

In a world of rapid change and development, there is nothing constant. So many things have changed from the past to today. It still goes on changing. In order to stay alive and to stand up to time fearlessly, organizations and institutions also have to renew themselves in these days of rapid change. Successful organizations are always the ones that renew themselves. Healthy development in an organization is only possible with a transformational leader. A transformational leader makes the organization stay alive by moving it forward. The aim of every organization is to stay alive. example for transformational leadership will be M. Kemal Atatürk. The great leader Atatürk carries all the traces of transformational leadership. Atatürk became successful in his institution and he carried the success of his institution to the future. Within the frame of this study, the developmental process of transformational leadership, the characteristics of transformational leaders, Mustafa Kemal Atatürk’s transformational leadership characteristics and reflections of transformational leadership in an organization are discussed. As in all areas with this work in the field of military leadership of Mustafa Kemal Ataturk, fulfilling the complete elaborate organizational element in the understanding of transformational leadership "as a model" aimed. Mustafa Kemal Ataturk through transformational leadership of the organization to adopt elements of the fundamental objectives. This research is a descriptive survey model. Correlation analysis was used in the content analysis technique. Mustafa Kemal Atatürk practice his uniqueness in the most complicated moments of bravery in all areas to accommodate the vision in the most arduous battle, guided by emotions and mind with a rational solution even managed to overcome all the work and an example for all of these aspects and has inspired us. Mustafa Kemal Ataturk is seen all traces of transformational leadership. Mustafa Kemal Ataturk, these properties will rise to the desired level is reached if the organization applied internalized by all employees and managers

___

Avolio Bruce J., Bass Bernard M. and Jung Dong I., “Re-Examining the Components ofTransformational and Transactional Leadership Using the MultifactorLeadership Questionnaire”, Journal of Occupational and OrganizationalPsychology, 72, 441-462, 1999.

Atatürk Mustafa Kemal, Nutuk, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 2007.

Atatürk Mustafa Kemal, Askeri Talim ve Terbiye Hakkında Görüşler, Edirne Sanayi MektebiccMatbaası, Edirne 1916.

Bass, Bernard M., Face to Face-Power to Change: A Conversation with Bernard M. Bass,Leadership in Action, 23(2), 9-12, 2003.

Baykal, Adnan Nur, Atatürk'ün Liderlik Sırları (Yöneticiler İçin Yeni Bir Bakış), Sistem Yayıncılık, İstanbul, 2002

Baykızı, Murat, Atatürk’ün Liderlik Sırları, Kar Yayınları, İstanbul 2006

Bernard, M. Bass, and Bruce J. Avolio, Transformational Leadership: A Response toCritiques, In; Leadership Theory and Research, Chemers, M.M., Ayman, R. (edts) Academic Press, Inc., 1993.

Black C.E., Çağdaşlaşmanın İtici Güçleri, (Çev. Fatih Gümüş) Doğuş Yayınları, Ankara 1986.

Budak Gönül ve Gülay Budak, İşletme Yönetimi, Genişletilmiş Beşinci Baskı, Barış Yayınları, İzmir 2004.

Burns James McGregor, Leadership, Harper & Row, Publishers, New York 1975.

Cevizoğlu, Hulki, Atatürkçü Düşünce ve Sonuçları, Türk Kara Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı Yayını, 1980.

Çankaya Necati, Atatürk'ün Hayatı Konuşmaları ve Yurt Gezileri, Nil Kitabevi, İstanbul1985.

Drucker, Peter F., Mananing For The Future: The Nineteen Nineties and Beyond (Gelecekİçin Yönetim: 1990’lar ve Sonrası), 6. Baskı (Çev: Fikret Üçcan), Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Ankara 2000.

Eraslan, Levent, “Liderlikte Post-Modern Bir Paradigma: Dönüşümcü Liderlik”,Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, www.insanbilimleri.com, 2009.

Eren, Erol, Yönetim ve Organizasyon (Çağdaş ve Küresel Yaklaşımlar), GenişletilmişBeşinci Baskı, Beta Basım Yayım Dağıtım, İstanbul 2001.

Fisher, Michael E., A Motivation and Leadership in Social Work Management: A Review ofTheories and Related Studies, Administration in Social Work. 33, 347-367, 2009.

Gawrych, George W., “İstiklal Harbi'nde Bir Askeri Önder Olarak Atatürk (Atatürk as aMilitary Leader in the War of Independence”, Asker ve Devlet AdamıAtatürk Paneli, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Yayınları, pp. 3-8, Ankara, 2009.

Genç, Nurullah, Yönetim ve Organizasyon, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2004.

Güney, Salih, Davranış Bilimleri Açısından Atatürk’ün Liderliği, Ocak Yayınları, Ankara 1999.

Hickman, Ricky, “Transforming Organizations to Transform Society”, Kellogg Leadership Studies Project Working Papers, www.academy.umd.edu/scholarship/casl/KLSP/, 1997.

Karaosmanoğlu, Yakup Kadri, Atatürk, Yükselen Matbaası, Ankara 1971. Kinross, Patrick , Atatürk: The Rebirth of a Nation, A Phoenix Press, London 200

Koçak, G., “Atatürkçülük ve Türk Eğitim Programlarının Atatürkçü YaklaşımlarınınDeğerlendirilmesi” (Yayınlanmamış Doktora Tezi), A.Ü. Eğitim Fakültesi, 1982.

Mert, Hasan, Çanakkale Savaşlarında Yarbay Mustafa Kemal, Ege Üniversitesi, İzmir 2009.

Sönmez, Sinem, “Örgütlerde Duygusal Zekânın Dönüşümsel Liderlik Üzerindeki Etkisi”Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak 2010.

Şahin, Bayram, “Örgütsel Gelişmenin Sağlanmasında Dönüşümcü Liderlerin Rolü”,Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:11,Sayı:3, Sayfa: 97-118, İzmir, 2009.

Şimşek, Şerif, Tahir Akgemci ve Adnan Çelik, Davranış Bilimlerine Giriş ve ÖrgütlerdDavranış, Genişletilmiş Üçüncü Baskı, Adım Matbaacılık, Konya 2003.

Taş Sait, “Atatürk’ün Dönüşümcü Liderliği”, SDU International Journal Of Technologic Sciences, Vol 1, No 2, pp. 1-9, 2009

Tengilimoğlu, Dilaver, “Kamu ve Özel Sektör Örgütlerinde Liderlik Davranışı Özelliklerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Alan Çalışması”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Güz, c. 4, 2005.

Özdemir, Hikmet, Atatürk’ün Liderlik Sırları, Remzi Kitabevi, 7. Basım, İstanbul, 2010.

Villalta, Jorge Blanco, “Atatürk Yalnız Türkiye’ye Değil Bütün İnsanlığa Aittir”, (A. Onur)Uluslararası Askeri Tarih Dergisi, No:5, Ankara 1982.