Necâtî Beg’in Dîvân’ı ile Mecmû’a-yı Kasâyid-i Türkiyye’de Bulunan Kasîdelerine Eleştirel Bakış

Ali Nihad Tarlan Necâtî Beg Dîvânı’nın tenkitli metnini hazırlarken Dîvân’ın 25 nüshası ile içinde Necâtî’nin şiirlerinin de bulunduğu 2 şiir mecmû’asından istifâde etmiş- tir. Bünyesinde 13-16. yüzyıllardan çok çeşitli dîvân şâirlerine ait üç yüze yakın kasîdenin yer aldığı ve muhtemelen 16. yüzyıla ait Mecmû’a-yı Kasâyid-i Türkiyye isimli yazma eserde, Necâtî’ye ait 2’si terkîb-i bend olmak üzere 23 kasîde yer almaktadır. Bizim de bu çalışma çerçevesinde amacımız, Necâtî’nin bu kasîde mecmû’asında yer alan yirmi üç kasîdesi ile Tarlan’ın çalışmasındaki şekilleri arasında mevcut olan farkları -ki yaptığımız ön incelemede aparatlarda da görülmeyen dikkate değer farklar bulunmaktadır- ortaya koymak, böylece Necâtî Beg’in şiiri üzerine bundan sonra yapılabilecek daha detaylı incelemeler için bu tenkitli dîvân neşri çalışmasına küçük bir katkıda bulunmuş olmaktır.

When Necati Beg Divanı was published by Ali Nihad Tarlan, 25 copy of Necati Beg Divanı and two poem mecmuas, that have Necati Beg’s poems, were used. In Mecmu’a-yı Kasayid-i Turkiyye, written in 16th century, many poems take place which were written by poets lived in 13th-16th century. In this mecmua there are 23 qasidas written by Necati. In this study we aim to compare these 23 qasidas in Mecmu’a-yı Kasayid-i Turkiyye with qasidas in divan that was puplished by Ali Nihad Tarlan and underline differences. According to us it will be useful for studies about Necati Beg Divanı.

___

Ateş, Ahmed: “Metin Tenkidi Hakkında (Dasitân-ı tevârîh-i mülûk-i âl-i Osman münasebeti ile)”, Türkiyât Mecmuası, c. VII-VIII (1942), s. 253-267.

Dilçin, Cem: Studies on Fuzulî’s Divan/Fuzulî Divanı Üzerine Notlar, The Department of New Eastern Languages and Civilizations, Harvard University, 2001.

Kavakçı, Yusuf Ziya: Đslâm Araştırmalarında Usul, Diyanet Đşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara 1982.

Kılıç, Atabey: “Günümüzde Metin Neşri ve Problemleri Üzerine”, 1. Kırşehir Kültür Araştırmaları Bilgi Şöleni (8-10 Ekim 2003) Bildiriler, (Hazırlayan: Ahmet Günşen), Gazi Üniversitesi Kırşehir Fakültesi Yayınları, s. 331-345 (Klâsik Türk Edebiyatı Üzerine Makaleler, Turkish Studies, Ankara 2007, s. 478-488).

Mecmua-i Kasaidi’t-Türkiyye : Süleymaniye Kütüphanesi, Esad Efendi, No. 3418.

Mecmu’a-i Kasâyid-i Türkiyye, Süleymaniye Kütüphanesi, Halet Efendi, 3418 :

EÜBAP-SBA-05-03, (Proje Yöneticisi: Prof. Dr. Atabey Kılıç; Proje Yü- rütücüleri: Yrd. Doç. Dr. Ziya Avşar, Arş. Gör. Abdülkadir Dağlar, Arş. Gör. Ahmet Tanyıldız, Okt. Zehra Gümüş), Kayseri 2007.

Polat, Selahattin: Metin Tenkidi, Marmara Üniversitesi Đlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları, Đstanbul 2010.

Tarlan, Ali Nihat: Necati Beg Divanı, Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları, Đstanbul 1997.

Yılmaz, Ozan: “Metin Te’sisinde Şiir Mecmualarının Katkısına Bir Örnek: Süleymaniye Kütüphanesi Hacı Mahmud Efendi Koleksiyonu 5214 Numaralı Mecmua ve Muhtevası”, Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, S. 1, 2008, s. 255-280.