Küreselleşme ve Etkisi: Rus ve Kırım Tatar Öğrencilerinin Tutum ve Davranışlarının Analizi

Küreselleşmeyle birlikte toplumlar ve bireylerin birbiriyle olan iletişimi ve birbirine olan bağımlılıkları artmaktadır. Küreselleşmenin gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru açılımı , teknolojik olduğu kadar sosyal konularda da olumlu veya olumsuz etkilerini göstermektedir. Bu etkiler, en çok toplumların gençliğinde görülmektedir. Çünkü gençlik, sahip olduğu ahlaki tutum ve davranışlarıyla, bir toplumun geleceğinin aynasıdır. Özellikle üniversite gençliği yetişmiş iş gücü ve geleceğin yöneticileri olarak görülebilir. Bu bağlamda, Kırım'da çeşitli üniversitelerde öğrenim gören Rus ve Tatar öğrencilerin ahlaki tutum ve davranışlarının ne düzeyde olduğunu ortaya koymak amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Araştırmada ortaya çıkan sonuçlar, ABD'de yapılan bir araştırmayla da karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda hem Rus hem Tatar hem de Amerikan gençliğinin birbirlerine oldukça benzer tutum ve davranışlar sergiledikleri görülmüştür.

GLOBALISATION AND ITS IMPACT; THE ANALYSIS OF THE CRIMEAN TATAR AND RUSSIAN STUDENTS BEHAVIOR AND ATTITUDE

The interaction between the individuals and the society and their dependence on each other have been increasing with the effect of globalisation day by day. Globalisation which goes from developed countries through developing countries has positive or negative effects on both technological and social subjects. These effects are seen mostly on the youth of the societies. Because the youth are the mirror of a society with their ethical attitudes and behaviours. Especially the young in universities can be seen as educated work force and the managers of the future. This research has been made in order to determine the level of the ethical attitudes and behaviours of Russian and Tatar students who are being educated in the universities in the Crimea. The results of this research has been compared with another research made in USA. As a result of the research, it is found out that both the Russian and Tatar youth and the American youth have very similar attitudes and behaviours.

___

Bolay, S.H.(1996). E itimimizin Felsefi Temelleri , Yeni Türkiye Dergisi, 7,422- 430.

Baudrillard, J. (2002). Çaresiz Stratejiler. (Çev:O uz Adan r), stanbul:Bo aziçi Üniversitesi Yay nevi.

Hasano lu, M. (2002). Küreselle menin Devlet Yönetimine Etkileri , Türk dare Dergisi, 434, 171-186.

Hesapç o lu, M.(1996). Bilgi Toplumunda E itim Ce Okulun Gelece ine li kin Dü ünceler , Yeni Türkiye Dergisi, 7, 21-28.

I kl , Alparslan.(2000). Yeni Dünya Düzeninde Emek-Sermaye Çeli kisi , Mülkiyeliler Birli i Dergisi, 24, 27-50.

Miser, R fat.(2002). Küreselle en Dünyada Yeti kin E itimi , Ankara Üniversitesi, E itim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 1, 1-7.

Resnik, D. B.(2004). Bilim Eti i. (çev:Vicdan Mutlu). stanbul:Ayr nt Yay nlar .

Rubiner, B. (2000). Looking for Goodness. London:Better Homes&amp,

ahin, M. (2005). nsanc l yüzlü uyum ve sosyal adalet. www.sosyalhizmetleruzman .org. (23.02.2005).

imsek, S. (1995). Ekonomik Refah n Bat Toplumu Üzerindeki Erozyon Etkisi , Yeni Türkiye Dergisi, 6,193-197.

www.character.org.(09.10.2005)

www.cortland.edu.(09.10.2004).

www.undp.org (09.10.2003).

YMAKR (Yoksullukla Mücadele Alt Komisyonu Raporu), Ankara 2000. www.dapaturk.com. (23.02. 2005).