Kamu Kurumlarının Etkinliği Sorunsalı

Dünyada ve tabiî ki ülkemizde devlet anlayışında meydana gelen değişmenin sonucu olarak üretim faktörlerinin etkin ve verimli kullanılması görüşü giderek daha fazla önem kazanmaya başlamıştır. Ekonomide etkinliği artırmak için çeşitli girişimlerde bulunurken kamu sektörünün rolü yeniden değerlendirilmektedir. Çünkü gelişmekte olan ülkelerin en önemli problemlerinden biri hem yeterli kaynağa sahip olamamak hem de bu kıt kaynakları verimsiz bir şekilde kullanmaktır. Kamu kurumları söz konusu olduğu zaman etkinlik ve verimlilik daha da azalmaktadır. Türkiye de bu olgunun dışında değildir. Kamu yönetimindeki küçülmeyle devletin daha etkin olması, kamu hizmetlerinin daha hızlı sunumu ve kamu hizmetlerinde müşteri odaklı anlayışa doğru bir eğilim görülmektedir. Günümüz toplumunda halkın kamu hizmeti sunan kuruluşlardan beklentileri hem sayıca artmış hem de çeşitlenmiştir. Kamu hizmeti veren kuruluşların sadece hizmeti sunması günümüzde yeterli olmamakta bu hizmetlerin kaliteli, hızlı ve vatandaş memnuniyetini sağlayıcı olması da gerekmektedir. Bu çalışmada kamu kurumlarının etkinliğine yönelik teorik tartışmalar incelendikten sonra Türkiye’de kamu kurumlarının etkinliği sorunsalı değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Kamu Kurumları, Etkinlik, Türkiye

QUESTION OF THE EFFECTIVENESS OF PUBLIC INSTITUTIONS

Understanding of the world and of course in our country, in the state as a result of the change in the effective and efficient use of production factors opinion started to gain more and more importance. Various initiatives to improve the efficiency of the economy reevaluated the role of the public sector were found. Because one of the most important problems in developing countries as well as those not having sufficient resources and inefficient use of scarce resources. In the case of the public institutions, a further decrease of efficiency and productivity. Turkey is no exception to this phenomenon. is not enough that only high-quality services, the provider also needs to be fast and citizen satisfaction. In this study, after examining the theoretical debates on the effectiveness of public institutions, the question of the effectiveness of public institutions in Turkey were evaluated

___

Aalchian, Armen A.-Harold Demsetz, “The Property Right Paradigm”, The Journal of Economic History, Vol.33, No.1, March.1973.

Aktan, Coşkun Can, “Türkiye’de Toplam Kalite Yönetiminin Kamu Sektöründe Uygulanmasına Yönelik Öneriler”, Türk İdare Dergisi, Cilt 71, Sayı 422, 1999.

Aktan, Coşkun Can ve Mustafa Sakal ve Dilek Dileyici , “Bürokratik Davranışların Ekonomik Teorisi: Kamu Tercihi Yaklaşımı Açısından Bir Değerlendirme”, Modern Politik İktisat Kamu Tercihi, (ed. Coşkun Can Aktan ve Dilek Dileyici), Seçkin Yayınları, Ankara 2007.

Anderson, William P., “Mises Versus Weber on Bureuacracy and Sociological Method”, Journal of Libertarian Studies, Vol.18, No.1, Winter 2004.

Arap İbrahim, Yılmaz Levent, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışının “Yeni” Kurumu: Kamu Görevlileri Etik Kurulu, http://www.deu.edu.tr/userweb/levent.yilmaz/dosyalar/etikkurul.pdf, 13.12.2012.

Ateş, Hamza, “Postbürokratik Kamu Yönetimi”, Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar Sorunlar, Tartışmalar, Çözüm Önerileri, Modeller, Dünya ve Türkiye Yansımaları, (ed.) Asım Balcı ve diğerleri, Seçkin Yayınları, Ankara 2003.

Ateş, Hamza, “Postmodern Toplum, Devlet ve Kamu Yönetimi”, Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar Sorunlar, Tartışmalar, Çözüm Önerileri, Modeller, Dünya ve Türkiye Yansımaları, (ed.) Asım Balcı ve diğerleri, Seçkin Yayınları, Ankara 2003.

Bayri, Osman, “Kamu Yönetim ve Örgütlenmesine Sistemsel Bir Yaklaşım”, Çağdaş Kamu Yönetimi I- Konular Kuramlar Kavramlar, (ed.) Muhittin Acar ve Hüseyin Özgür, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara 2003.

Bendor, Jonathan “Formal Models of Bureaucracy”, British Journal of Poltical Science, Vol.18, No.3, July 1998.

Coase, R.H., “The Problem of Social Cost”, Journal of Law and Economics, Vol.3, October 1960.

Coase, R.H., “The Nature of The Firm”, Economica, Vol.4, No.16, November 1937.

Coase, R.H., “The Institutional Structure of Production”, The American Economic Review, Vol. 82, No.4, September 1992.

Çevik, H., “Kamu Yönetimi Başarısızlık Teorisi ve Eleştirisi” Amme İdaresi Dergisi, Eylül 2002.

Demsetz, Harold “Some Aspects of Propert Rights”, Journal of Law and Economics, Vol.9, October 1966.

Demsetz, Harold “Toward A Theory of Property Rights”, Amrican Ecoonomic Review, Vol.57, No.2, May 1967.

Dikmen, A. A., Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu Tasarısı Üzerine

Değerlendirmeler,http://www.bagimsizsosyalbilimciler.org/Yazilar_BSB/Dikmen

KMYMKK_Cumhuriyet.doc, (16.02.2012).

Downs, Anthony “Nonmarket Decision Making A Theory of Bureaucracy”, The American Economic Review, Vol.55, I.1/2, March 1965.

Downs, Anthony, Inside Bureaucracy, Little, Brown & Co Press, Boston 1967.

Eken, Musa, “Kamu Yönetiminde Kötü Yönetim Olgusu”, Türk İdare Dergisi, Cilt 70, S.419, 1998.

Ergun, T., Kamu Yönetimi, TODAİE, Ankara 2004.

Karakuş Gülşah, 5018 Sayılı Kanun ile Yönetişim İlke ve Esasları Çerçevesinde Kamu Hizmetlerinin Sunumu, Mesleki Yeterlilik Tezi, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Ankara 2010.

Le Grand, Julian “The Theory of Government Failure”, British Journal of Political Science, Vol.21, No.4, October 1991.

Leibeinstein, Harvey, “Allocative Efficiency vs. ‘X-Efficiency”, The American Economic Review, Vol. 56, No. 3, June 1966.

Leibenstein, Harvey, “Competition and X.Efficiency: Reply”, Journal of Political Economy, Vol. 81, No. 3, May-June, 1973

Lupia, Arthur-Mathew D. McCubbins , “Designing Bureaucratic Accountability”, Law and Contemporary Problems, Vol. 57, No. 1, Winter 1994.

Mises Ludwing von, Bürokrasi, Liberte Yayınları, Yayın No: 40, Ankara 2000.

McGuire, Thomas G. “Budget Maximizing Governmental Agencies. An Empirical Test”, Public Choice, Vol.36, 1981.

Niskanen, William A. “The Peculiar of Bureaucracy”, The American Economic Review, Vol.58, No.2, March 1968

Niskanen, William A., “Bureaucrats and Politicians”, Journal of Law and Economics, Vol.18, No.3, December 1975.

Niskanen, William A., Bureaucracy and Representative Government, Aldine, Atherton Press. 2007.

Okçu, Murat “Postmodernizm ve Kamu Yönetimi”, Çağdaş Kamu Yönetimi I- Konular Kuramlar Kavramlar, (ed.) Muhittin Acar ve Hüseyin Özgür, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara 2003.

Özer, M. Akif, Yeni Kamu Yönetimi Teoriden Uygulamaya, Platin Yayınları, Ankara 2005.

Parkinson, C. Nortchote, Parkinson Kanunu, çev. Şaban Sitembölükbaşı, Vadi Yayınları, 1. Basım, Ankara 1996.

Peter, Laurence-Raymond Hull, Peter Prensibi, Bedir Yayınevi, İstanbul 1976.

Peters, B. Guy, “The Problem of Bureaucratic Government”, The Journal of Politics, Vol.43, No.1, February 1981.

Prendergast, Canice, “The Limits of Bureaucratic Efficiency”, The Journal of Political Economy, Vol.111, No.5, October 2003.

Ross, Stephen A. “The Economic Theory of Agency: The Principal’s Problem”, American Economic Review, Vol.63, No.2, May 1973.

Rouban, Luc , “Politization of the Civil Service”, Handbook of Public Administration, (Ed. G. Peters, J. Pierre), Sage Publications, London 2003.

Sakal, Mustafa, Politik Karar Alma Sürecinde Bürokrasi-Bütçe Büyüklüğü İlişkisi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir 1994.

Saran, Ulvi, “Demokratikleşme ve Sivilleşme Eğilimleri Karşısında Devletin Yeniden Yapılandırılmasının Anahtarı - Kamu Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi”, Kamu Yönetiminde ve Kamu Hizmetlerinde Kalite, (Der. C. C. Aktan, U. Saran), Hizmet-İş Sendikası Yayınları, Ankara 2005.

Saygılıoğlu, Nevzat ve Selçuk Arı, Etkin Devlet, Sabancı Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2003.

Tullock, Gordon, “Review: Bureaucracy and Representative Government by William A. Niskanen”, Public Choice, Vol.12, Spring, 1972.

Tullock, Gordon , “Dynamic Hypothesis on Bureaucracy”, Public Choice, Vol.19, No.1, September 1974.

Tullock, Gordon, The Politics of Bureaucracy, Public Affairs Press, Washington, D.C. 1965.

Weber, Max, Bürokrasi ve Otorite, çev. H. Bahadır Akın, Adres Yayınları, 2. Baskı, Ankara 2006.

Wolf, Charles, “A Theory of Nonmarket Failure: Framework for Implementation Analysis”, Journal of Law and Economics, Vol.1, April 1979.

Yıldırım, Murat, “Modernizm, Postmodernizm ve Kamu Yönetimi”, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, C. 7, S. 1, 2010.

Yıldız, Gültekin, “Kamu Yönetiminde Müşteri Tatminin Ölçümü”, Kamu Yönetimi Disiplini Sempozyumu Bildirileri II. Cilt, TODAİE Yayını, Ankara 1995.

http://akademikperspektif.com/2013/02/15/turkiyede-kamu-yonetimi-anlayisinda- donusum/Türkiye’de Kamu Yönetimi Anlayışında Dönüşüm,15/02/2013- Akademik Perspektif , Erişim Tarihi: 13.05.2013.