İnsan kaynakları yönetiminde kariyer planlama süreci ve İİBF öğrencilerinin özel sektör ve kamu sektörü algıları üzerine bir araştırma

Kariyer planlama gençlerin iş hayatına girmeden önce bu alanla alakalı atması gereken adımları ifade eden bir kavramdır. Kamu ve özel sektörde iş bulma amacındaki üniversite öğrencilerinin üniversitelerinden kabul almalarından gelecekleriyle alakalı umut ve beklentilerine kadar farklı boyutları kapsayan kariyer planlanma süreci etkin ve başarılı bir iş hayatı için üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Kariyer planlanmanın önemi son yıllarda çok daha artmıştır. Öğrencilerin özellikle iktisadi ve idari bilimler fakültesini tercih etme oranında yaşanan ciddi düşüşün arkasında gelecek kaygılarının olumsuz etkilerinin olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin gelecek kariyer planları üzerinde özel ve kamu sektöründe iş bulma olasılığı, öğrencilerin gelecekle alakalı umutları gibi konuların incelenmesi bu soruların cevaplandırılmasında önemli olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin kariyer planlama sürecinde özel ve kamu sektörüne bakışlarından hareketle kariyer planlamalarına etki eden hususların incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre kamu sektörü özel sektöre göre tüm öğrenciler tarafından öncelikli olarak çalışılmak istenilen alan olarak görülürken, kamu sektöründe işe girmenin zorluğu üzerinde durulduğu ve genel olarak öğrencilerin iş konusunda çok umutlu olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. 

A research on career planning process in human resource management and private sector and public sector perceptions of the students of economics and administrative sciences faculty

Career planning is a concept that refers to the steps that young people should take before entering business life. The career planning process, which represents a long process, from the placement of university students planning to find jobs in the public and private sectors to their hopes and expectations, is an issue that needs to be emphasized for an effective work life and a successful job. The importance of career planning has increased in recent years. Particularly, it is thought that the concerns of the students behind the serious decline in the choice of faculty have negative effects. For this reason, it is thought that examining the subjects such as the prospect of finding jobs in private and public sector, prospective students' prospects for the future in Tokat Gaziosmanpaşa University economic and administrative sciences students are important in answering these questions. In this study, it is aimed to investigate the issues affecting the career planning of the students in the career planning process in terms of the public and private sector. According to the results of the study, while the public sector is seen as the desired area to be studied by all students according to the private sector, it is concluded that the difficulty of getting a job in the public sector is emphasized and students in general are not very hopeful about the job.

___

Adıgüzel, O. (2009). “Shein’in Kariyer Çapaları Perspektifinde Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Öğrencilerinin Kariyer Değerlerine İlişkin Bir Araştırma”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(2), 277-292.

Altan, Y., Kerman, U., & Aktel, M. (2009). “Kamu Yönetiminde Lisans Öğretimi: Kamu Yönetimi Öğrencileri Üzerinde Bir Araştırma”. Sosyal Bilimler Dergisi, (20), 227-252.

Arı Pekkan N.Ü. ve Çavuş, M.F. (2014) “İnsan Kaynakları Yönetiminde Etik”, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 2, Sayı: 1, S. 542-548.

Bayraktaroğlu, S. (2011) İnsan Kaynakları Yönetimi, 4. Baskı Sakarya Yayınevi, Sakarya.

Bingöl, D. (2004) İnsan Kaynakları Yönetimi, Beta Yayıncılık, İstanbul

Doğan, S. ve Demiral, Ö. (2008) “İnsan Kaynakları Yönetiminde Çalışanların Kendilerine doğru Yolculuk Yöntemi: Yetenek Yönetimi”, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 17, Sayı 3, 2008, S.145–166

Ekinci, F. (2008). “Kamu Personel Yönetiminden İnsan Kaynakları Uygulamasına Geçişin Çalışanların Verimliliğine Etkisi”. Maliye Dergisi, 155, 175-185.

Eryiğit, S. (2000). Kariyer Yönetimi, Kamu-İş Dergisi, Cilt 6, Sayı:1.

Laker, D. R., & Laker, R. (2007). “The five-year resume: A career planning exercise”. Journal of Management Education, 31(1), 128-141.

Özdevecioğlu, M. (2002) “Kamu ve Özel Sektör Yöneticileri Arasındaki Davranışsal Çalışma Koşulları ve Kişilik Farklılıklarının Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma”, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı: 19., ss. 115-134.

Pekkaya, M., & Çolak, N. (2013).” Üniversite Öğrencilerinin Meslek Seçimini Etkileyen Faktörlerin Önem Derecelerinin AHP İle Belirlenmesi”. The Journal of Academic Social Science Studies, 6(2), 797-818.

Sağdıç, M., & Demirkaya, H. (2009). “Üniversite Öğrencilerinin Kariyer Gelişim Planlarına İlişkin Yaklaşımları”. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 26, 233-246.

Seçer, B., & Çinar, E. (2011). “Bireycilik Ve Yeni Kariyer Yönelimleri”, Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi,18(2), 49-62.

Soysal, A., & Söylemez, C. (2014). “İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencilerinin Bireysel Kariyer Planlamalarına Etki Eden Faktörler: Kilis 7 Aralık Üniversitesi Örneği”.Uluslararası İktisadi Ve İdari İncelemeler Dergisi, (12).

Şimşek, M. Ş. (1998) Yönetim ve Organizasyon, Damla Yayınevi, Konya

Taşlıyan, M., Arı, Ü. N., & Duzman, B. (2011). “İnsan Kaynakları Yönetiminde Kariyer Planlama ve Kariyer Yönetimi: İİBF Öğrencileri Üzerinde Bir Alan Araştırması”. Organizasyon Ve Yönetim Bilimleri Dergisi, C, 3, 2., Ss.231-241.

TDK(2018)”http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts&arama=kelime&guid=TDK.GTS.55c094ka7b9a96.19978826 erişim tarihi: 01.08.2018

Uğur, A. (2008) İnsan Kaynakları Yönetimi, 2. Baskı Seçkin Yayıncılık, Sakarya.

Yılmaz, H., & Karahan, A. (2011). İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamalarının Örgütsel Güven ve İş Tatmini Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması: Afyonkarahisar’da Bir Araştırma”. İş Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 13(3), 95-118.

Yumuşak, S., & Kışlalıoğlu, R. S. (2013). “İşletmeler Üzerinde İnsan Kaynakları Planlamasının Yeri ve Önemi Üzerine Bir Alan Uygulaması”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (36).